Rolada z cukinii z pieczarkami

4 min read
rolada z cukinii z pieczarkami

Rolada z cukinii z pieczarkami to pyszne i dietetyczne danie, które zachwyci każdego. Jest lekka, syta i szybko znika z talerza. Potrawa może być podawana jako przekąska na imprezę lub jako samodzielne danie. U mnie stanowiła ucztę dla całej rodziny podczas kolacji.

Cukinię uwielbiam i czekam na nią przez cały rok. Najczęściej robię z niej leczo lub przetwory do słoików. Smażę także placki, ale w tej formie masa nasiąka tłuszczem. Rolada z cukinii to rewelacyjna potrawa nie nasączona tłuszczem. Do farszu możesz dodać swoje ulubione dodatki. Ja wykorzystałam pieczarki, ser żółty oraz feta. Możesz również dodać: pomidorki, ogórki, paprykę, czy też mięso mielone.

Rolada z cukinii z pieczarkami – składniki:

Masa na roladę:

  • 400 g młodej cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
  • 3 małe jajka M lub dwa duże L
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • do smaku łyżeczka bez polepszaczy smaku Vegety lub sól i świeżo zmielony pieprz czarny

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g sera feta
rolada z cukinii z pieczarkami po przekrojeniu
na zdjęciu rolada z cukinii w pionie

Sposób wykonania rolady z cukinii z pieczarkami

Do przygotowania rolady z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, patelni, płaskiej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm oraz piekarnika.

Krok 1. Przygotowuję ciasto na roladę

Cukinię myję i obieram ze skórki. Następnie taruję na dużych oczkach tarki do warzyw. Cukinię lekko solę i zostawiam na 5 minut, aby warzywo puściło sok. Po tym czasie cukinię odciskam rękę tak, aby uzyskać suchy miąższ.

na zdjęciu cukinia starta na grubych oczkach

Białka oddzielam od żółtek i ubijam z nich pianę. Do piany dodaję żółtka i mieszam na bardzo niskich obrotach miksera lub łyżką. Następnie wsypuję mąkę i całość dokładnie mieszam szpatułką. Do ciasta dodaję odsączoną cukinię. Wsypuję vegetę i całość mieszam na gładką masę. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

na zdjęciu masa na placek z cukinii

Masę wylewam na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut, aż się zarumieni.

Krok 2. Przygotowuję farsz

Podczas gdy w piekarniku piecze się placek z cukinii, przygotowuję farsz. Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki, najlepiej cienkie półplasterki.

Cebulę obieram z łupinek i siekam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i odsmażam cebulkę. Następnie dodaję pieczarki i podsmażam do momentu, aż woda z pieczarek odparuje i zmiękną. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3. Zwijam i piekę roladę

na zdjęciu upieczony placek z cukinii
Placek z cukinii po upieczeniu

Gotowy placek z cukinii wyjmuję z piekarnika i przewracam na wyłożoną wcześniej czystą ściereczkę na stole lub blacie kuchennym. Placek jest lekko miękki i delikatny, choć wygląda na pierwszy rzut oka jak sztywny biszkopt :-). Delikatnie zdejmuję z wierzchu placka papier do pieczenia. Czekam około 10 minut, aby rolada ostygła i lekko odparowała. Następnie na wierzch placka wykładam pieczarki oraz starowany ser żółty. Dodałam także pokrojoną w kostkę fetę. Skład farszu tak jak wspomniałam wcześniej, możesz zmieniać według swoje uznania. Możesz użyć: pomidorków, ogórka, papryki lub mięsa mielonego.

Placek z cukinii zwijam dość ściśle w roladę przy pomocy ściereczki jak na zdjęciu poniżej. Nie jest to trudne zadanie i na pewno uda się każdemu.

na zdjęciu zwijam roladę z cukinii

Zwiniętą roladę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga rolada jest delikatna. Radzę przy przenoszeniu na tackę piekarnika, pod zwiniętą roladę podłożyć 1 lub 2 płaskie szpatułki lub poprosić drugą osobę. Mi przy przenoszeniu pomógł mąż. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez 8 minut do momentu, aż ser się rozpuści.

na zdjęciu 2 talerze z roladą z cukinii
na zdjęciu rolada z cukinii polana sosem czosnkowym

Rolada wspaniale smakuje z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *