Rolada szpinakowa z łososiem

5 min read
rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym to obłędna potrawa wigilijna lub przystawka na imprezę. Po upieczeniu na dużej blaszce efektownie wygląda po zwinięciu i jeszcze lepiej smakuje. Masa szpinakowa z wędzonym łososiem i aromatycznym serkiem zachwyci każdego! Zobacz jak w prosty sposób krok po kroku wykonać świąteczną potrawę. Zapraszam po przepis.

Rolada doskonale sprawdzi się na święta i każdą imprezę np: urodziny, Sylwestra czy zwykła domówkę. Jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Znika ze stołu w oka mgnieniu.

Rolada szpinakowa z łososiem – składniki.

Kaloryczność potrawy: 125 kcal w 100g.

Masa szpinakowa na dużą blachę:

  • 500g mrożonego lub świeżego szpinaku *
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej (ewentualnie bezglutenowej)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku.

Świeży szpinak trzeba dodatkowo zmielić za pomocą blendera lub melaksera. Dlatego ja korzystam z mrożonego. W opisie podaję wykonanie zarówno dla świeżego, jak i mrożonego szpinaku.

Pozostałe składniki:

  • 300g plastrów wędzonego łososia (na ciepło lub na zimno) *
  • 250g – 300g serka śmietankowego (2 opakowania)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 ząbek czosnku

Łosoś surowy nie nadaje się do tej potrawy. Jest mdły i szybko straciłby świeżość w roladzie. Koniecznie należy użyć wędzonego łososia, który nadaje specyficzny smak. Najlepiej dobrej jakości, nie pochodzącego z hodowli, tylko ze środowiska naturalnego (atlantycki lub z Alaski). Takie ryby posiadają więcej kwasów tłuszczowych omega 3.

na zdjęciu rolada szpinakowa z łososiem

Sposób wykonania rolady szpinakowej z łososiem.

Do przygotowania rolady potrzebować będziemy: piekarnika, szpatułki lub drewnianej łyżki, miksera. Jeśli w sezonie stosujesz świeży szpinak, to potrzebny będzie także melakser lub blender.
Przed przystąpieniem do zrobienia rolady, przeczytaj dokładnie cały opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz czas na rozmrażanie szpinaku i stygnięcie farszu.

Krok 1. Przygotowuję masę szpinakową.

Obieram ząbki czosnku i miażdżę lub drobno siekam.

Mrożony szpinak rozmrażam w temperaturze pokojowej na sitku lub durszlaku. Na dużej patelni (u mnie żeliwna) podgrzewam łyżkę masła i wrzucam czosnek. Na niedużym ogniu smażę szpinak przez około 2 – 3 minuty. Pod koniec oprószam solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie masz czasu na oddzielne rozmrażanie szpinaku, to możesz go od razu rozmrozić na patelni. Potrwa to dłużej niż 2 – 3 minuty i trzeba będzie odsączyć z soku.

Świeży szpinak dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam. Na dużej patelni (u mnie żeliwna) podgrzewam łyżkę masła z czosnkiem. Wrzucam świeży szpinak. Całość smażę na niedużym ogniu i mieszam do czasu, aż szpinak się skurczy. Następnie masę szpinakową rozdrabniam blenderem lub melakserem. Oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowy szpinak odstawiam do całkowitego ostudzenia. Oddzielam żółtka od białek. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka i wsypuję łyżkę mąki. Żółtka oraz mąką sklejają ciasto. Całość mieszam np za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Białka ubijam na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Masa białkowa nadaje puszystości. Następnie dodaję do masy szpinakowej i mieszam delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, aż uzyskam jednolitą masę.

Krok 2. Piekę masę szpinakową.

Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na dużą blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyścielam papier do pieczenia i wykładam masę szpinakową. Za pomocą szpatułki wyrównuję powierzchnię. Im większej użyjemy blachy, tym efektowniej będzie wyglądała rolada po zwinięciu. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół, aż masa stężeje. Ciasto szpinakowe powinno być miękkie i elastyczne, aby można było bez łamania zwinąć w roladę. Następnie wyjmuję masę szpinakową wraz z papierem do pieczenia z blachy i odstawiam na 15 – 20 minut do ostudzenia. Po ostudzeniu usuwam papier do pieczenia.

Krok 3. Zwijam roladę.

Obieram ząbek czosnku, a następnie miażdżę go lub drobno siekam. Dodaję czosnek oraz chrzan do serka śmietankowego i dokładnie mieszam.
Na ostudzoną masę szpinakową smaruję równomiernie czosnkowo chrzanowy serek śmietankowy.
Na wierzch umieszczam plastry łososia wędzonego.
Następnie ściśle, powoli i dokładnie zwijam w roladę. Aby potrawa była zwarta, gotową roladę zawijam w tym samym papierze do pieczenia. Jeśli masz mało elastyczny papier to możesz zwinąć roladę w folię aluminiową lub spożywczą. Zalecam używać dobrej jakości, woskowanego papieru lub zwykły posmarować tłuszczem. Gotową roladę umieszczam w lodówce na minimum 1 godzinę. Przed podaniem, kroję roladę w 1,5cm – 2cm plastry. Bardzo dobrze się kroi dzięki schłodzeniu.

Rolada szpinakowa z łososiem jak widać na zdjęciach, fantastycznie wygląda i zachwyca smakiem każdego. Nie powstydziłaby się jej najlepsza restauracja. Jestem pewna, że na imprezie goście będą po nią najchętniej sięgać. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.