Ogórki małosolne na sucho
4 min readZobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne na sucho. Ogórki kiszę na sucho w woreczku oprószone solą i przyprawami. Smakują rewelacyjnie już o kilkunastu godzinach kiszenia. Prościej i szybciej się nie da. Ogórki małosolne na sucho nie tracą intensywnego koloru podczas kiszenia.
Przepis na ogórki małosolne na sucho dostałam od koleżanki z pracy. Ona jest wielbicielką prostych i szybkich przepisów kulinarnych. Ja też lubię takie przepisy, szczególnie gdy wychodzą pyszne potrawy. Metoda na ogórki małosolne bez zastosowania zalewy pochodzi z Rosji. To świetna alternatywa dla ogórków małosolnych z zalewy. Ogórki są tak dobre i szybkie w wykonaniu, że mogłabym je wykonywać każdego dnia. Cała rodzinka się nimi zajada, podobnie jak tradycyjnymi ogórkami małosolnymi w zalewie.
Ogórki małosolne na sucho – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- 10 cm korzenia chrzanu
- 2 gałązki koperku z baldachami
- 2 łyżeczki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów
- 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego
- 2 pokruszone liście laurowe
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- opcjonalnie liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki
Sposób wykonania ogórków małosolnych na sucho
Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzebować będziemy przede wszystkim większej torebki na mrożonki, najlepiej strunowej (pojemność 3 – 5 litrów oczywiście przeznaczone do kontaktu z żywnością). Zamiast woreczka możemy użyć szklanego słoja, ale z woreczkiem jest prościej.
Krok 1. Przygotowuję warzywa i przyprawy.
Ogórki gruntowe dokładnie myję pod bieżącą i zimną wodą. Możesz wspomóc się gąbką do naczyń, aby pozbyć się ewentualnej ziemi czy piasku. Następnie odcinam im obie końcówki. Dzięki temu sól i pozostałe przyprawy szybciej dotrą do wnętrza i ogórki nie będą gorzkie.
Tak przygotowane ogórki umieszczam do woreczka.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i kroję drobniej w ćwiartki lub ósemki. Korzeń chrzanu obieram i kroję na mniejsze części np w kostkę lub plasterki. Koperek płuczę w wodzie. Wszystko wrzucam do woreczka z ogórkami.
Całość oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Wrzucam też listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Opcjonalnie możemy też dodać liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki.
W woreczku zostawiam trochę powietrza i szczelnie zamykam lub zamykam za pomocą gumki recepturki. Następnie zawartością woreczka mocno potrząsam. Za pomocą rąk mieszam wewnątrz ogórki. Dzięki temu sól wraz z pozostałymi przyprawami dobrze oblepi ogórki. Woreczek powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ podczas kiszenia, ogórki puszczą sok.
Krok 2. Ukwaszam ogórki w lodówce.
Worek z ogórkami umieszczam w lodówce na minimum 12 godzin. W międzyczasie jak pamiętam, wyjmuję worek z lodówki i ponownie potrząsam i mieszam ogórki wewnątrz. Szybciej i prościej się już nie da. Ogórki przechowuję w lodówce do 2 dni. Po kilkunastu godzinach, a najlepiej po całej dobie, ogórki małosolne na sucho są już gotowe do degustacji.
Możemy jeszcze przyspieszyć czas do degustacji. Wystarczy, że umieścimy ogórki w woreczku do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia, a następnie wyjmiemy z lodówki na blat kuchenny. Wówczas szybciej będą gotowe, ale trzeba je wówczas spożyć do 20 godzin.
Najlepiej zjadać je na bieżąco, ponieważ z czasem tracą wodę i sprężystość. Pod tym względem tradycyjne ogórki małosolne w zalewie są lepsze.
Zastanawiasz się, czy podczas fermentacji nie wytwarza się kwas, który wchodzi w reakcję w folią (przeznaczoną do kontaktu z żywnością)? Otóż czas fermentacji jest tak krótki, że nie wytwarza się kwas, który wchodziłby w reakcję z woreczkiem. Takie ogórki przechowujemy i zjadamy od 12 do 48 godzin. Poza tym sklepowe ogórki i kapusta kiszona oferowana jest wyłącznie w plastikowych opakowaniach. Jeśli chcesz ekologicznie, to możesz spróbować w słoju, ale wówczas będzie trudno o dokładne wymieszanie przypraw.
Jeśli szukasz tradycyjnego przepisu na ogórki małosolne to polecam przepis
Pamiętaj, że ogórki małosolne nie są kiszone, tylko ukwaszone. Dlatego jeśli zależy Ci na naturalnych bakteriach probiotycznych i bioaktywnych związkach mineralnych, przygotuj ogórki kiszone na zimę.
Życzę smacznego!