Ogórki małosolne na sucho

4 min read
ogórki małosolne na sucho

Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne na sucho. Ogórki kiszę na sucho w woreczku oprószone solą i przyprawami. Smakują rewelacyjnie już o kilkunastu godzinach kiszenia. Prościej i szybciej się nie da. Ogórki małosolne na sucho nie tracą intensywnego koloru podczas kiszenia.

Przepis na ogórki małosolne na sucho dostałam od koleżanki z pracy. Ona jest wielbicielką prostych i szybkich przepisów kulinarnych. Ja też lubię takie przepisy, szczególnie gdy wychodzą pyszne potrawy. Metoda na ogórki małosolne bez zastosowania zalewy pochodzi z Rosji. To świetna alternatywa dla ogórków małosolnych z zalewy. Ogórki są tak dobre i szybkie w wykonaniu, że mogłabym je wykonywać każdego dnia. Cała rodzinka się nimi zajada, podobnie jak tradycyjnymi ogórkami małosolnymi w zalewie.

Ogórki małosolne na sucho – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 2 gałązki koperku z baldachami
  • 2 łyżeczki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów
  • 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki
na zdjęciu ogórki małosolne na sucho

Sposób wykonania ogórków małosolnych na sucho

Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzebować będziemy przede wszystkim większej torebki na mrożonki, najlepiej strunowej (pojemność 3 – 5 litrów oczywiście przeznaczone do kontaktu z żywnością). Zamiast woreczka możemy użyć szklanego słoja, ale z woreczkiem jest prościej.

Krok 1. Przygotowuję warzywa i przyprawy.

Ogórki gruntowe dokładnie myję pod bieżącą i zimną wodą. Możesz wspomóc się gąbką do naczyń, aby pozbyć się ewentualnej ziemi czy piasku. Następnie odcinam im obie końcówki. Dzięki temu sól i pozostałe przyprawy szybciej dotrą do wnętrza i ogórki nie będą gorzkie.

na zdjęciu umyte ogórki gruntowe z obciętymi końcówkami

Tak przygotowane ogórki umieszczam do woreczka.

Ząbki czosnku obieram z łupinek i kroję drobniej w ćwiartki lub ósemki. Korzeń chrzanu obieram i kroję na mniejsze części np w kostkę lub plasterki. Koperek płuczę w wodzie. Wszystko wrzucam do woreczka z ogórkami.

Całość oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Wrzucam też listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Opcjonalnie możemy też dodać liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki.

W woreczku zostawiam trochę powietrza i szczelnie zamykam lub zamykam za pomocą gumki recepturki. Następnie zawartością woreczka mocno potrząsam. Za pomocą rąk mieszam wewnątrz ogórki. Dzięki temu sól wraz z pozostałymi przyprawami dobrze oblepi ogórki. Woreczek powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ podczas kiszenia, ogórki puszczą sok.

na zdjęciu ogórki małosolne zamkniete w woreczku strunowym

Krok 2. Ukwaszam ogórki w lodówce.

Worek z ogórkami umieszczam w lodówce na minimum 12 godzin. W międzyczasie jak pamiętam, wyjmuję worek z lodówki i ponownie potrząsam i mieszam ogórki wewnątrz. Szybciej i prościej się już nie da. Ogórki przechowuję w lodówce do 2 dni. Po kilkunastu godzinach, a najlepiej po całej dobie, ogórki małosolne na sucho są już gotowe do degustacji.

Możemy jeszcze przyspieszyć czas do degustacji. Wystarczy, że umieścimy ogórki w woreczku do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia, a następnie wyjmiemy z lodówki na blat kuchenny. Wówczas szybciej będą gotowe, ale trzeba je wówczas spożyć do 20 godzin.

Najlepiej zjadać je na bieżąco, ponieważ z czasem tracą wodę i sprężystość. Pod tym względem tradycyjne ogórki małosolne w zalewie są lepsze.

Zastanawiasz się, czy podczas fermentacji nie wytwarza się kwas, który wchodzi w reakcję w folią (przeznaczoną do kontaktu z żywnością)? Otóż czas fermentacji jest tak krótki, że nie wytwarza się kwas, który wchodziłby w reakcję z woreczkiem. Takie ogórki przechowujemy i zjadamy od 12 do 48 godzin. Poza tym sklepowe ogórki i kapusta kiszona oferowana jest wyłącznie w plastikowych opakowaniach. Jeśli chcesz ekologicznie, to możesz spróbować w słoju, ale wówczas będzie trudno o dokładne wymieszanie przypraw.

Jeśli szukasz tradycyjnego przepisu na ogórki małosolne to polecam przepis

Pamiętaj, że ogórki małosolne nie są kiszone, tylko ukwaszone. Dlatego jeśli zależy Ci na naturalnych bakteriach probiotycznych i bioaktywnych związkach mineralnych, przygotuj ogórki kiszone na zimę.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.