Ogórki małosolne na szybko

4 min read
ogórki małosolne

Jestem pewna, że tak jak ja uwielbiacie chrupiące ogórki małosolne. Zobacz jak szybko zrobić ogórki małosolne. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak ogórków kiszonych, jednak proces solenia jest dużo krótszy. Dla ogórków kiszonych wynosi minimum 7 dni, zaś małosolne z mojego przepisu są już dobre na drugi dzień.

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ogórki małosolne. W krótkim opisie dowiesz się co będzie potrzebne, jaką wodą zalewam ogórki. Czy ogórki zalewamy wrzątkiem? Oczywiście że tak. Zastanawiasz się ile soli dać do zalewy? Podaję uniwersalną proporcję soli. Jest to domowy i sprawdzony przepis mojej babci. Danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Czas kiszenia około 48 godzin, chociaż mi smakują już na drugi dzień :-). Te ogórki są wyjątkowe, bo rozpoczynają nasz sezon ogórkowy!

Zapraszam do wspólnego zrobienia pysznych ogórków do obiadu oraz na kanapki.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych, najlepiej polskich
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia chrzanu i liście chrzanu (2 sztuki)
  • koper włoski ( około 2-3 baldachimy)

Ilość wody i soli zależy od pojemności słoja lub naczynia kamionkowego. Uniwersalna proporcja: na 1 litr wody jedna czubata łyżka soli kamiennej, niejodowanej do przetworów.
Składniki idealne dla diety: wegetariańskiej, wegańskiej oraz bezglutenowej. Kaloryczność 1 ogórka w zależności od wielkości to kilkanaście kcal.

ogórki małosolne zdjęcie w pionie

Zobacz jak szybko zrobić ogórki małosolne.

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebować będziemy dużego słoja lub naczynia kamionkowego o pojemności 5 litrów.

Naczynie do ogórków: czyli słoik lub kamionkowe naczynie, wyparzam przed użyciem. Dzięki temu żadne inne bakterie nie zakłócą procesu fermentacji.
Ogórki myję bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i odkrawam w nich same końcówki.

Do słoika wrzucam na przemian obrane ząbki czosnku, ogórki, liście chrzanu oraz baldachimy kopru. Możemy też oczywiście dodać kilka świeżych gałązek kopru. Wówczas ogórki będą miały przede wszystkim wspaniały zapach. Gdy robię ogórki małosolne, nie układam ogórków ciasno gdyż nie ma to znaczenia. Ciasne ułożenie jest ważne przy robieniu ogórków kiszonych.

Gdy w słoiku lub w naczyniu kamionkowym ułożę już wszystkie składniki, gotuję dwa litry wody. Do wrzącej wody dodaję sól i mieszam do rozpuszczenia. Następnie posolonym wrzątkiem zalewam ogórki. Najlepiej gdyby woda była poza poziom ogórków i żaden nie wystawał, ponieważ będzie on miękki i nie smaczny.

ogórki małosolne w słoiku

Ogórki dociskam talerzykiem, a na talerzyk kładę wypatrzony kamień lub słoik z wodą, tak by ogórki były dobrze dociśnięte. Odstawiam w kuchni w miejsce, gdzie nie padają promienie słoneczne (słońce powodowałoby gnicie, a nie kiszenie). Słoika nie zakręcam, tylko przykrywam np ściereczką kuchenną. Po 1 dniu zalewa robi się mętna i taka ma być :-). Jest to znak, że ogórki stają się gotowe do spożycia.

Tak przygotowane ogórki zostawiam do wystudzenia. My już jemy je po 24 godzinach od przyrządzenia. Na blacie kuchennym mogą stać jeszcze kolejne 24 godziny, natomiast po tym czasie jeśli oczywiście coś zostanie, przenoszę je do mniejszego słoika. Zalewam ta samą zalewą i wstawiam do lodówki. Wówczas są małosolne jeszcze przez 7 dni.

ogórki pokrojone na talerzu

Jakie ogórki nadają się na małosolne?

Najlepsze są oczywiście ogórki gruntowe z własnego ogródka. Jeśli nie posiadasz ogrodu, dobre będą także od zaufanego rolnika. Drugim kryterium jest wielkość ogórków. Do małosolnych najlepiej nadają się nie za duże warzywa, dzięki czemu unikniemy pustego powietrza w środku.

Ogórki małosolne to doskonałe źródło antyoksydantów, probiotyków oraz witamin z grupy E, B i K. Wspomagają pracę naszych jelit.

Czy robicie w ten sposób ogórki małosolne? Być może macie swoje wypróbowane metody na pyszne ogórki? Zapraszam do wypróbowania mojego, rodzinnego przepisu od babci i oczywiście podzielenia się komentarzami.

2 thoughts on “Ogórki małosolne na szybko

    1. Cyrysiu dziękuję za odwiedziny. Oba sposoby są dobre. Gdy zalejesz zimną wodą, to dłużej będziesz czekała na efekt. U mnie po zalaniu wrzątkiem, mam gotowe ogórki po 24-48 godzinach 🙂 Wypróbuj mój sposób.
      Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *