Jajka faszerowane z tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym

4 min read
jajka faszerowane tunczykiem i ogórkiem kiszonym

Zdecydowanie najlepszy przepis na jajka faszerowane tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Jajka robią furorę i jako pierwsze znikają ze stołu. Potrawa wielkanocna jest bardzo prosta i oczywiście szybka do zrobienia. Przygotowanie tego dania na świąteczny stół zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Możemy to zrobić tuż przed śniadaniem Wielkanocnym, pod warunkiem, że wcześniej ugotujemy jajka.

Składniki

Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej, unikniemy dzięki temu pękaniu skorupek. Ja wyciągam jajka z lodówki 2 godziny przed gotowaniem. Poniżej składniki na idealne nadzienie do jajek faszerowanych:

  • 8 jajek (najlepiej średnie lub większe)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (około 110g netto ryby)
  • 2 nieduże ogórki kiszone lub 1 średni
  • 1 łyżeczka musztardy
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu

Kaloryczność 1 połówki jajka faszerowanego: około 120 kcal.

Sposób wykonania jajek faszerowanych tuńczykiem.

jajka faszerowane tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym
jajka faszerowane tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym
jajka faszerowane tuńczykiem na wielkanoc
jajka faszerowane tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym

Jeśli szukasz pysznych jajek faszerowanych tuńczykiem i ogórkiem kiszony, które są proste i szybkie w przygotowaniu, to zdecydowanie polecam ten przepis.
Jajka faszerowane z dowolnym nadzieniem możesz przygotować tuż przed śniadaniem wielkanocnym. Są wówczas z pewnością najsmaczniejsze. Ja tak robię w każde święta.

Zanim zaczniemy przygotowywać farsz, musimy prawidłowo ugotować jajka. Jajka muszą być ugotowane na twardo, jednak nie należy gotować ich zbyt długo, ponieważ zrobi się brzydka, sina obwoluta wokół białka jajka. Zalecam ugotować o 1 do 2 jajek więcej, niż planujesz podać na wielkanocny stół. Powód jest błahy: często jajka pękają podczas gotowania, lub w przypadku świeżych jaj nie ładnie się obiorą. Takie jajka nie nadają się do faszerowania i podania na świąteczny stół.

Jak gotuję jajka na twardo?

Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej, a więc wyjmuję je z lodówki bądź innego chłodnego miejsca przynajmniej dwie godziny przed gotowaniem.

Generalnie jajka na twardo gotuję dwoma sposobami, a mianowicie:
Sposób pierwszy. Czyste i podobnej wielkości (najlepiej, żeby były większe) jajka umieszczam w garnku w zimnej wodzie, dodaje odrobinę soli (około łyżeczki) i zagotowuję do wrzenia na średnim ogniu (nie może być zbyt duzy gdyż jajka popękają). Po zagotowaniu, jajka zdejmuję z ognia, przykrywam pokrywką i odstawiam wraz z gorącą wodą do wystygnięcia. Tak przygotowane jajka zawsze są dobrze ugotowane, jednak nie zawsze mamy tyle czasu na ich przygotowanie.

Drugi sposób, który jest szybszy, to włożenie jajek do garnka z zimną wodą. Następnie gotuję je na wolnym ogniu i od momentu zagotowania, liczę 8 minut (dla jajek średniej wielkości lub około 10 minut dla większych jajek wiejskich). Oczywiście jajka przed gotowaniem również muszą być w temperaturze pokojowej, a do gotującej się wody dodaję sól ( w zależności od ilości wody około 1 łyżeczki).
Ugotowane jajka od razu odcedzam z wrzątku i zalewam zimną wodą. Jajka nie mogą leżeć zbyt długo ponieważ mogą sprawiać problem przy obieraniu a w przypadku tej potrawy ważne, żeby jajka były ładne i równe. Opisany ostatni sposób polecam przy robieniu jajek faszerowanych, ponieważ białka jajek są idealnie jędrne i nie nasiąknięte wodą.

Faszeruję jajka nadzieniem.

Jajka po ostudzeniu obieram i delikatnie przekrawam wzdłuż na pół, żółtka wyciągam i wrzucam do osobnej miseczki. Tuńczyka osączam na sitku. Ogórki kroję w drobną kostkę i również osączam na sitku. Ogórki mogą tak poleżeć około 15 minut, aby się dobrze odsączyły. Do żółtek dodaję tuńczyka oraz ogórki, a także musztardę i majonez. Całość mieszam za pomocą widelca. Jeśli masz wprawę możesz oczywiście zacząć przygotowywać farsz w trakcie gotowania jajek.

Gotowy farsz wkładam za pomocą łyżeczki w miejsce żółtek i układam na półmisku. Całość posypuję świeżo posiekanym koperkiem. Potrawa jest już gotowa do spożycia.

Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym bardzo szybko znikają z talerza. Farsz z tuńczyka i jajka kiszonego jet tak pyszny, że można go zajadać łyżką ze smakiem. Polecam. Gwarantuję najlepszy smak faszerowanych jajek na wielkanocnym stole. Potrawę polecam także na śniadanie każdego dnia, gdy najdzie nas ochota. Idealnie sprawdzą się także na każdą imprezę, jako świetna przekąska.

Jeśli szukasz innych propozycji na jajka faszerowane to koniecznie sprawdź:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *