Jak zrobić kefir domowy i zsiadłe mleko?

6 min read
kefir zsiadłe mleko w szklance

Kefir i zsiadłe mleko są smacznym produktem. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Zastanawiasz się jak samodzielnie zrobić kefir lub zsiadłe mleko domowym sposobem? Przepis jest banalnie prosty i szybki. Wystarczy dosłownie minuta pracy, a reszta to czas oczekiwania. Wyjaśnię jak krok po kroku przygotować kefir i zsiadłe mleko, jakie mają właściwości, skład oraz dlaczego warto je pić.

Składniki i wykonanie kefiru i zsiadłego mleka.

Najczęściej jednorazowo robię kefir / zsiadłe mleko z 1 do 2 litrów mleka krowiego lub koziego.

Kupuję mleko prosto od krowy bądź kozy, które jest naturalne i nie ma kontaktu z plastikiem. Preferuję jednak mleko kozie, gdyż ma przyjemniejszy smak i zapach. W Twojej okolicy z pewnością jest sporo rolników, którzy oferują świeże mleko. Zlokalizujesz ich poprzez: olx, lokalne portale ogłoszeniowe, grupy na fb, a najlepiej drogą pantoflową od zaufanej osoby. Ja dla przykładu mam 2 źródła świeżego mleka: krowiego oraz koziego. W obu przypadkach osoby dbają o higienę dojenia, co czuć w smaku i zapachu produktu mlecznego.

Przepis na kefir i zsiadłe mleko jest banalnie prosty i szybki. Wystarczy dosłownie minuta pracy, a reszta to czas oczekiwania

kefir zsiadłe mleko w szklance na tle garnka
Na zdjęciu orzeźwiający kefir / zsiadłe mleko kozie.

Wykonanie zsiadłego mleka.

Świeże mleko pozostawiam na blacie w kuchni latem na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a zimą na 24 do 48 godzin. W tym czasie przebiega częściowy rozkład tłuszczu oraz białek, które posiadają niższą alergenność i są łatwiej trawione w porównaniu do mleka. Wzrasta także zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Mało kto o tym wspomina, ale ja podczas dojrzewania mleka kilkukrotnie mieszam je łyżką lub szpatułką. W starożytności wieszano dojrzewające mleko w skórzanym worku na drzwiach, by wchodzący goście mieszali zawartość 🙂

Po tym czasie na górze zgromadzi się kożuszek śmietany, pośrodku gęsta i grudkowata kefirowa struktura, a na samym dnie wytrąci się serwatka. Następnie po dojrzewaniu w ciepłym miejscu, mieszam zawartość i odstawiam do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach otrzymuję pyszne i orzeźwiające zsiadłe mleko, które mieszam przed spożyciem.

kefir zsiadłę mleko dojrzewa w temperaturze pokojowej
Na zdjęciu kefir / zsiadłe mleko kozie po 24 godzinach dojrzewania w temperaturze pokojowej.

Najczęściej mleko przelewam do emaliowanego garnka lub szklanego słoja i przykrywam ściereczką kuchenną, aby się zsiadło. Możesz to także zrobić w butelce, ale trudno jest potem domyć obklejoną od kefiru.

Wykonanie kefiru sposób 1.

Świeże mleko prosto od krowy / kozy lub pasteryzowane podgrzewam do temperatury około 70-80 stopni C. Następnie studzę do temperatury pokojowej i dodaję 5 – 6 łyżek kupnego (lub domowego) kefiru na 1 litr mleka. Całość odstawiam na 12 godzin na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej i otrzymuję w szybki sposób domowy kefir. Przed spożyciem chłodzę go w lodówce. Kolejną dawkę robię już z dodatkiem własnego kefiru.

Wykonanie kefiru sposób 2.

Druga metoda dzięki której uzyskasz domowy kefir polega na zakupie mleka pasteryzowanego lub świeżego i zagotowaniu go do temperatury około 70-80 stopni C, a następnie ostudzeniu do temperatury pokojowej. Dzięki temu pozbywamy się dzikich bakterii. Następnie dodaję zakupione ziarna kefirowe – grzybki kefirowe (grzybki tybetańskie). Koszt na popularnym portalu aukcyjnym to bagatela 20-25 zł za saszetkę 10g!
Zaraz po uzyskaniu kefiru oddzielam część ziaren i dodaję do świeżej porcji mleka. Dzięki temu przy dbałości i ciągłości wytwarzania, zakup szczepów bakterii, teoretycznie jest jednorazowy :-). Teoretycznie, bo należy albo zamrozić kefirowe grzybki, albo przechowywać je w małej ilości mleka i codziennie je podmieniać. Z tego powodu preferuję zwyczajne zsiadłe mleko, które udaję się zawsze kiedy chcę!

Wskazówki.

W obu przypadkach otrzymujemy pyszny i orzeźwiający kefir / zsiadłe mleko. Przede wszystkim są to produkty mleczne bez konserwantów, zagęstników, barwników, mleka w proszku, cukru i kto wie czego jeszcze dodają producenci.


W zależności od regionu w jakim mieszkasz, oba terminy: kefir oraz zsiadłe mleko są używane zamiennie. W przypadku zsiadłego mleka korzystamy z naturalnych bakterii, a w przypadku jogurtu ze szczepu bakterii hodowlanych. Smak obu produktów jest bardzo podobny.

Zsiadłe mleko i kefir przechowuję w lodówce do 3 dni. Z każdym dniem ma coraz wyraźniejszy smak. Zimne smakują najlepiej!

PS. Nie próbuj tej metody z mlekiem UHT, które nie nadaje się do „zsiądnięcia”. Należy unikać metalowych pojemników i łyżek, które wchodzą reakcję z kwasami mlekowymi. Kaloryczność od 36 do 50 kcal na 100g.

Czym jest kefir / zsiadłe mleko? Jakie ma właściwości, zastosowanie i skład?

Kefir / zsiadłe mleko jest smacznym produktem powstającym z fermentującego mleka. Zwiększa apetyt, poprawia trawienie, redykuje wzdęcia i reguluje pracę jelit, przywraca kwasowość żołądka. Dzięki przyjaznym bakteriom odbudowuje naszą florę jelit po przebiegu biegunek lub antybiotykoterapii. Kefir jest naturalnym probiotykiem i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje w układzie trawiennym takie jak salmonella, E. coli i wiele innych. Obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie tętnicze.

Smak, struktura oraz skład chemiczny zależy przede wszystkim od:

  • rodzaju mleka (krowie, kozie, owcze, wielbłądzie, a także sojowe, kokosowe lub ryżowe)
  • czasu (24-72 godziny) i temperatury fermentacji,
  • czasu dojrzewania w chłodnym miejscu
  • kultury bakterii

Kefir / zsiadłe mleko zawiera wiele cennych mikro i makroelementów:

  • białko mleka (około 3,5%),
  • tłuszcz mlekowy(około 2%),
  • kwas mlekowy około 1%,
  • witaminy: A, B2, B12, D, K
  • naturalny cukier,
  • śladowe ilości dwutlenku węgla oraz alkoholu od 0,02 do 2%,
  • minerały: wapń, potas, jod, magnez, flour, fosfor.

Kiedy pić kefir / zsiadłe mleko rano czy wieczorem, a może między posiłkami?

Kefir lub zsiadłe mleko pite wieczorem sprzyja wchłanianiu się przyjaznych bakterii w naszych jelitach. Zaleca się wieczorne spożywanie kefiru osobom chcącym schudnąć. Kefir warto spożywać każdego dnia bez względu na porę. Ważne jest, aby pić go między posiłkami. Wówczas bakterie przyjazne układowi trawiennemu mają czas na zagnieżdżenie się w jelitach i sprzyjają poprawnemu trawieniu.

Zastosowanie kefiru / zsiadłego mleka.

Kefir / zsiadłe mleko orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Idealnie pasuje do pysznego obiadu w nieprzetworzonej postaci. Na ich bazie można stworzyć także pyszne koktajle owocowe lub chłodniki. Bardzo często wykorzystuje się kefir / zsiadłe mleko jako zaczyn do naleśników, chleba, babeczek i ciast. Na bazie kefiru czy zsiadłego mleka, wytwarzam także domowy twaróg (znany w niektórych regionach Polski jako ser biały).

Jeśli przytrzymasz kefir / zsiadłe mleko dłużej, na jego bazie uzyskasz twarożek.

7 thoughts on “Jak zrobić kefir domowy i zsiadłe mleko?

  1. Mieszanie mleka zsiadłego, to profanacja. 😀 Ono jest tak gęste, że cała przyjemność jedzenia go polega na krojeniu łyżką. 😀 Mój mąż miesza mleko zsiadłe doprowadzając mnie tym do szału. Polecam zjeść mleko w tej nienaruszonej stałej konsystencji. Magia!

  2. Dlaczego mleko UHT nie nadaje się do zrobienia kefiru ? Po dodaniu bakterii kefirowych ? Mleko sojowe można, a krowie UHT już nie ? Dlaczego ?

    1. Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji twarogu (baza to zsiadłe mleko). Zatem zawiera mezofilne bakterie właściwej fermentacji mlekowej. Szczepiąc serwatką (surową oczywiście) uzyskasz zsiadłe mleko. Jogurt ma inny zestaw bakterii, a kefir bakterie i drożdże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *