Kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę

6 min read
kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę

Kwaśne wiśnie idealnie nadają się do zimowych przetworów. Poznaj prosty przepis i proporcje na kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę. Zastanawiasz się jak zrobić i ugotować pyszny kompot z wiśni bez pestek? Sprawdź pyszny kompot, który wykonasz z zaledwie 3 składników. Latem w upalne dni gasi pragnienie, a zimę pasuje do większości obiadów i dostarcza cennych witamin.

Wiśniowy kompot to mój niezapomniany smak z dzieciństwa, który kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami. Ma wyważone połączenie słodko kwaśnego smaku. Sprawdź idealne proporcje ilości cukru na litr wody w kompocie z wiśni. Poznaj dodatki, które uszlachetnią smak kompotu. Dowiedz się także jakie cenne właściwości zawierają przetwory i dlaczego warto jeść wiśnie.

kompot z wiśni bez drylowania do słoika
kompot z wiśni do obiadu

Składniki na kompot z wiśni.

Do kompotu z wiśni na litr wody dodaję szklankę cukru oraz 1 kg wiśni. Podane proporcje pomnóż przez ilość wiśni, które posiadasz. Szklanka to u mnie zawsze pojemność 250ml. Kaloryczność: około 50 kcal w 100ml kompotu.

  • 1 kg wiśni (owoce świeże z pestkami)
  • 1 litr wody
  • szklanka cukru (270g)

Wykonanie kompotu z wiśni do obiadu.

Do przygotowania kompotu z wiśni do słoików na zimę potrzebować będziemy: dużego garnka z szerokim dnem do pasteryzacji, słoików oraz nakrętek. U mnie sprawdzają się słoiki 0,9 oraz 0,7 litra. Potrawę wykonasz w kilka minut plus czas pasteryzacji.

Krok 1. Myję wiśnie, słoiki oraz nakrętki

Wiśnie wrzucam do dużej miski i kilkukrotnie płuczę w zimnej wodzie. Słoiki oraz nakrętki wyparzam wrzątkiem. Możesz także umyć w zmywarce do naczyń. Używam tylko nieuszkodzonych słoików. Nakrętki najlepiej nowe, albo mało używane. Niedopuszczalne są z nalotami rdzy lub uszkodzone poprzez otwieranie słoi za pomocą noża. Do porcji obiadowych najlepiej sprawdzą się słoiki od 0,5 do 0,9 Litra.

Krok 2. Zagotowuję wodę i rozpuszczam cukier.

Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Następnie wyłączam ogień i wsypuje cukier w ilości szklanka cukru na 1 litr wody. Całość mieszam do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję cukru, gdyż wytwarzają się wówczas szkodliwe substancje.

Krok 3. Umieszczam owoce w słoikach i wlewam zalewę.

Umyte wiśnie w całości z pestkami umieszczam w czystych słoikach do 4/5 wysokości. Taka ilość sprawia, że kompot ma intensywny smak wiśni i podając zimą do obiadu można go rozcieńczyć z wodą. Cukier doskonale konserwuje kompot, ale nie każdy lubi tak słodki smak i przy intensywnym wywarze z owoców można go rozcieńczać. Dlatego zalecam dodać wiśnie do 4/5, a nie 1/2 czy 3/4 wysokości. Wiśnie zalewam syropem cukrowym (może być gorący lub ostudzony) tak, aby pozostało 1 cm wolnej przestrzeni. Słoiki mocno zakręcam i poddaję pasteryzacji.

Krok 4. Pasteryzuję kompot z wiśni.

Na dno dużego garnka o szerokim dnie kładę bawełnianą ściereczkę kuchenną (aby słoje nie popękały). Słoiki z kompotem umieszczam jeden przy drugim tak, aby nie dotykały się wzajemnie. Wlewam wodę do około 3/4 wysokości i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień tak, aby woda lekko bulgotała i pasteryzuję słoiki przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoika. Po pasteryzacji słoiki umieszczam do góry dem na blacie wyścielonym ściereczką i okrywam drugą ściereczką. Gdy po kilku godzinach ostygną, odnoszę do spiżarni.

Kompot z wiśni gotowy jest do spożycia już po upływie 3 dni. Ja jednak staram się jak największą ilość zachować w piwnicznej półce na okres zimowy 🙂 Smacznego!

PS. Zimową porą do obiadu rozcieńczam kompot z wodą w proporcji 1 do 1. Oczywiście poziom słodkości każdy z nas powinien regulować samodzielnie.
Słodkie przetwory z owoców przechowują się lepiej niż wytrawne przetwory z warzyw, dlatego nie musisz ich koniecznie przechowywać w chłodnej piwniczce. Z pewnością wystarczy szafka w kuchni z dla od kaloryfera lub w chłodnym pokoju. Ważnie jest by kompot przechowywać w ciemnym miejscu lub osłonięte materiałem, dzięki temu wiśnie zachowają swój kolor.
Jeśli chcesz, możesz poświęcić więcej czasu i wydrylować owoce. Sok z wyciśniętych pestek oczywiście zlej do słoików 🙂

Właściwości kompotu z wiśni.

Z wiśni możesz zrobić wiele pysznych potraw: soki, nalewki, przetwory, czy dodatki do ciast i deserów. Sprawdź:

Wiśnie są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów. Zawierają przede wszystkim:

  • Witaminę C, która przede wszystkim wzmacnia naszą odporność i chroni naczynia krwionośne. Witaminę A oraz E.
  • Potas, który zmniejsza poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Wiśnie są także bogatym źródłem cynku, wapnia, fosforu oraz żelaza.
  • Flawonoidy, które niszczą wolne rodniki. Kompot z wiśni nie tylko dobrze smakuje, ale także opóźnia procesy starzenia się naszego organizmu i stanowi profilaktyczną ochronę przed nowotworami.
  • Antocyjany, które pomagają wątrobie usuwać toksyny i dodatkowo wspomagają pracę serca.
  • Błonnik regulujący pracę jelit.
  • Melatoninę, która regeneruje organizm, wycisza i uspokaja przed snem.

Kompot z wiśni – dodatki smakowe.

Kompot z wiśni możemy urozmaicić o dodatki smakowe. Listki mięty ubogacają smak i poprawiają wartości zdrowotne. Osobiście bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki lub malin do kompotu. Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni, polecam dodatek korzennych przypraw. Mam na myśli przede wszystkim: goździki, kardamon, cynamon oraz imbir. Świetnie komponuje się także wanilia. Rozważ także dodatek suszonych śliwek lub fig.

Jak już wspomniałam, rozcieńczam kompot z wodą. Dla urozmaicenia smaku dodaję czasami sok z limonki :-). Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *