Tradycyjne kotlety de volaille z masłem

4 min read
tradycyjne dewolaje

Poznaj tradycyjne kotlety de volaille z masłem, czosnkiem i koperkiem. Kotlety Devolay najczęściej spotykamy na weselach, komuniach i pozostałych imprezach. Dziś nadziewana masłem pierś z kurczaka panierowana i smażona na głębokim tłuszczu zagościła na moim, rodzinnym stole. Zobacz jak pokroić i zwijać pierś z kurczaka na dewolaje, aby wyglądam i smakował jak z najlepszej restauracji.

Potrawa popularna jest przede wszystkim na Ukrainie oraz Rosji, gdzie nosi nazwę kotlet po kijewsku. Oryginalne Devolay to rozcięta wzdłuż, roztłuczona i zrolowana pierś z kurczaka, nadziewana masłem z ewentualnym dodatkiem posiekanego koperku oraz czosnku.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (każda około 150g)
  • 100g masła
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej
  • 100g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub smalec gęsi)
usmażone dewolaje
Dewolaje po usmażeniu oraz upiecznieniu w piekarniu.

Tradycyjne kotlety de volaille z masłem – sposób wykonania.

Przygotowuję nadzienie z masła oraz panierkę.

nadzienie z masła, czosnku i koperku

Za pomocą noża drobno siekam pęczek koperku i rozgniatam ząbki czosnku. Łączę z masłem i posypuję szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu. Możesz podzielić masło ziołowe na tyle części ile masz kotlecików i uformować z nich podłużne porcje nadzienia. Możesz także jak ja pozostawić połączone skadniki i nakłdać puźniej łyżką.

gotowe nadzienie z masła czosnku i koperku

W 3 talerzach przygotowuję do panierowania:

  • bułkę tartą
  • mąkę pszenną
  • w trzecim talerzu rozbijam 2 jajka i mieszam widelcem.
składniki panierki

Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje?

Pierś z kurczaka płuczę dokładnie w wodzie i usuwam z kosteczek oraz ścięgien. Zobacz jak w 3 krokach kroję pierś z kurczaka na dewolaje:

Krok 1. Piersi z kurczak za pomocą ostrego i długiego noża rozcinam po całej długości i rozchylam na boki.

kroję dewolaje krok 1

Krok 2 i 3. Otrzymuję podwójną powierzchnię z piersi kurczaka.

kroję dewolaje krok 2
kroję dewolaje krok 3

Na kotleciki nakładam folię kanapkową i za pomocą tłuczka delikatnie rozbijam na cieńszy płat. Każdy płat piersi z kurczaka oprószam także solą i pieprzem.

rozbijam kotleciki za pomocą tłuczka

Dewolaje jak zawijać?

Prawidłowe zwinięcie kotletów dewolaje to kulminacyjny punkt przygotowania potrawy. Popełnienie błędu na tym etapie, spowoduje wylanie się maślanego nadzienia podczas smażenia.
Nasze piersi z kurczaka są rozbite z 1 strony. Aby dewolaj wytrzymał zwinięcie, układam piersi z kurczaka tak, aby przekrojona i rozbita tłuczkiem strona była do góry. Dzięki temu na zewnątrz kotleta dewalay pozostanie mocniejsza część piersi z kurczaka.

nakłądam nadzienie z masła

Porcje masła układam na rozbitej części mięsa, zawijam brzegi i zwijam ciasno w roladę. Bardzo ważne jest zabezpieczenie brzegów kotleta. Dla pewności, że kotlety nie rozpadną się podczas smażenia, dodatkowo wspomagam się wykałaczką, którą przed podaniem gotowej potrawy wyciągam.

Jak smażę dewolaye?

W pierwszej kolejności obtaczam kotlety w mące. Następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Końcówki kotletów panieruję podwójnie. Zwiększa to pewność, że nadzienie nie wypłynie podczas smażenia.

Tak przygotowane kotlety smażę oczywiście na rozgrzanym i głębokim tłuszczu, najlepiej na niedużym ogniu. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszam ognień. Najlepiej nadaje się masło klarowane lub smalec gęsi. Kotlety smażę z obu stron na rumiano. Następnie dla pewności, że są gotowe w środku, piekę jeszcze w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 190 stopni C w z opcją grzania góra-dół.

Wskazówki.

Do kotletów Devolay najlepiej nadają się średniej wielkości piersi z kurczaka o wadze około 150g. Większe sztuki trudno usmażyć tak, aby dobrze się udusiły w środku i były pięknie zarumienione na zewnątrz.

Kotlety Devolay podajemy na gorąco, tak aby po ich przekrojeniu wypływało masło 🙂

Oprócz tradycyjnego nadzienia z masła możesz także wykorzystać:

  • ser
  • pieczarki
  • szpinak

Zamiast klasycznej piersi z kurczaka możesz także przygotować kotlety Devolay ze schabu.

2 thoughts on “Tradycyjne kotlety de volaille z masłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *