Ciasto leśny mech na dużą blachę

4 min read
Ciasto Leśny Mech z mascarpone

Ciasto Leśny Mech urzeka swym nietypowym zielonym kolorem. Zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w cieście. Nie wahaj się i upiecz to oryginalne ciasto. Każdy kto je zobaczy i spróbuje, jest pozytywnie zaskoczony. Leśny mech jest delikatny, wilgotny i przede wszystkim prosty w wykonaniu. Latem dekoruję go malinami lub borówkami, a zimą mrożonymi owocami lub owocem granatu. Duża blacha ciasta znika w oka mgnieniu.

Składniki są na dużą blachę o wymiarach 37 cm x 24 cm. 1 szklanka to 250 ml.

Ciasto Zielony Mech na dużą blachę
Ciasto Zielony Mech na dużą blachę

Składniki na ciasto:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 4 całe jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

Składniki do zrobienia krem powinny być schłodzone w lodówce.

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30 – 36 % (śmietanki kremówki)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki jagód lub borówki lub owocu granatu
  • 2 szklanki malin (lub zimą zamiast malin dodatkową 1 szklankę owocu granatu)

Ciasto leśny mech krok po kroku.

Leśny mech z pewnością zachwyci każdego gościa. Ciasto możesz robić przez cały rok i zamiast jagód lub malin użyć owoców granatu. Duża blacha ciasta z pewnością zniknie w oka mgnieniu. Zobacz jak krok po kroku zrobić ten wyjątkowy deser.

Krok 1. Rozmrażam szpinak

450 g szpinaku rozmrażam na cedzaku i odciskam nadmiar wody. Aby ciasto miało jednolity kolor, szpinak rozdrabniam blenderem.

Krok 2. Przygotowuję ciasto i dodaję szpinak.

4 jajka wbijam do miski, wsypuję szklankę cukru i całość ubijam mikserem , aż cukier się rozpuści. Wlewam 1 i 1/3 szklanki oleju. Cały czas ubijając mikserem wsypuję stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do tak przygotowanego ciasta dodaję szpinak i całość mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3. Piekę ciasto na dużej blaszce.

Dużą blachę o wymiarach 37 cm x 24 cm wyścielam papierem do pieczenia i wylewam masę szpinakową. Rozgrzewam piekarnik i wstawiam blaszkę z ciastem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. do 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki na 10 minut. Następnie wyjmuję ciasto i odstawiam do ostudzenia.

Krok 4. Przekrajam upieczony zielony biszkopt na pół.

Po upieczeniu biszkoptu, odstawiam go do ostudzenia w formie, a potem na kratce. Za pomocą noża oddzielam od blachy. Z każdego boku prostokątnego ciasta odcinam 1cm. Ostudzony przekrajam wzdłuż na 3/4 wysokości. Ciasto wyrasta z górkę, którą po prostu ścinam. Zarówno jedno-centymetrowe skrawki jak i górę ciasta kruszę.

Krok 5. Przygotowuję krem.

Krem przygotowuję oczywiście w trakcie studzenia biszkoptu. Do miski wlewam 500 ml śmietanki kremówki, dodaję 500 g serka mascarpone i ubijam za pomocą miksera na średnich obrotach, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypuję 3/4 szklanki cukru pudru i chwilą ubijam do połączenia składników. Proszę oczywiście uważać, by nie miksować za długo, ponieważ powstałoby masło. Kiedyś oddzielnie ubijałam śmietanką i następnie łączyłam z serkiem mascarpone, ale przy takiej metodzie często powstają grudki. Dlatego wszystkie składniki miksuję razem.

Smaruję biszkopt kremem i dekoruję.

Przeciętą wzdłuż połówkę biszkoptu smaruję kremem. Pokruszoną częścią biszkopta posypuję na ciasto. Wierzch dekoruję jagodami i malinami lub owocami granatu. Oczywiście możesz udekorować ciasto dowolnymi, ulubionymi owocami.

PS. Biszkopt możesz także przeciąć wzdłuż i każdą połówkę posmarować kremem oraz udekorować kruszonką i owocami. Otrzymasz wówczas pyszny tort Leśny Mech jak na zdjęciu poniżej.

Tort Zielony Mech
Tort Zielony Mech z mascarpone.

Efektownie wyglądające ciasto Leśny Mech jest już gotowe do degustacji oczywiście przy filiżance kawy, yerba mate lub herbaty. Ciasto przechowuję w lodówce.
Smacznego 🙂


Koniecznie sprawdź także ciasta:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *