Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym

3 min read
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym

Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne żeberka w sosie słodko-kwaśnym rozpływają się w ustach. To danie z pewnością każdemu się uda, a przy okazji jest niezwykle proste do wykonania. Danie obiadowe z żeberek z pewnością zachwyci Was swoim słodko kwaśnym smakiem.

Składniki na 6 porcji obiadowych:

  • 1 kg żeberek wieprzowych (płaty dzielę na mniejsze kawałki)
  • przyprawa do mięsa
  • 3 większe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • słoik dżemu z żurawiny lub borówki (do mięsa)
  • mały słoik keczupu pikantnego np. Włocławek
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa, ja używam smalcu gęsiego.

Sposób wykonania żeberek w sosie słodko kwaśnym

Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym.

Krok 1. Myję i przyprawiam mięso.

Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję żeberka przyprawą do mięsa. Wkładam do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki.

Krok 2. Obsmażam żeberka i umieszczam w naczyniu żaroodpornym.

Przed pieczeniem żeberka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej. Polecam powrót do tradycyjnych patelni żeliwnych. Potrawy smażone na nich z pewnością są zdrowsze i przede wszystkim smaczniejsze. Do smażenia używam smalcu z gęsi. Obsmażone na rumiano żeberka umieszczam w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3. Obieram i szklę cebulę.

Cebulę obieram i kroję w piórka. Następnie wsypuję na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa i smażę aż się zeszkli. Cebulę wykładam na żeberka.

Krok 4. Przygotowuję sos słodko kwaśny

W dużym kubku mieszam keczup z dżemem żurawinowym i posiekanym czosnkiem. Powstały sos wylewam na żeberka.

Krok 5. Piekę żeberka.

Naczynie żaroodporne z przygotowaną potrawą przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę z wykorzystaniem dolnej grzałki w 180 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze przez co najmniej 30 minut bez przykrycia.

Po około 1,5 godziny pieczenie wyjmuję żeberka i podaję na talerzu polane sosem, w którym się piekły. Podaję z ryżem lub kopytkami oraz oczywiście z surówką.

Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym podane z ryżem.

Danie obiadowe jest bardzo proste w wykonaniu i z pewnością zachwyci Cię swoim nieziemskim słodko kwaśnym smakiem.

PS. Jeśli chcesz by danie obiadowe było mniej kaloryczne, przed pieczeniem odkrój część tłuszczu. Pamiętaj jednak, że tłuszcz jest nośnikiem smaku :-).

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *