Najlepsza domowa pizza
6 min readNajlepsza domowa pizza, która smakuje jak z włoskiej pizzerii. Proste i łatwe do zrobienia cienkie oraz elastyczne ciasto. Jest idealnie wypieczona i z ciągnącym się serem. Zrobiłam pizzę z pysznym sosem pomidorowym, salami i dużą ilością sera. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione dodatki, wówczas pizza będzie idealna. Poznaj sekret włoskiej pizzy.
Składniki:
Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 255 kcal w 100g pizzy.
Składniki na sos.
- 400g pomidorów (2-3 średnie sztuki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku (2 łyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra)
- pół łyżeczki soli
Dodatki do pizzy:
- 250g sera Mozzarella
- 100g sera Goudy
- 4 duże pieczarki
- 6 plastrów salami
- 5 plastrów szynki
Składniki na ciasto.
Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy.
Rozczyn drożdżowy:
- 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.)
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około 13g)
- 20g świeżych drożdży (drożdże powinny być wyciągnięte godzinę wcześniej z lodówki)
- płaska łyżeczka cukru
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (około 375g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Zobacz jak zrobić najlepszą pizze domową krok po kroku.
Idealna pizza to dobry przepis oraz składniki. Mąka pszenna tortowa musi być dobrej jakości, a ser tylko Mozzarella. Zanim zaczniesz przygotowywać pizzę, przeczytaj cały opis. Wyjaśniam poszczególne etapy oraz podaję czas i kolejność wykonywania. Postępuj zgodnie z opisem, a upieczesz najlepszą, domową pizzę.
Krok 1. Przygotowuję sos.
Przygotowanie pizzy rozpoczynam od zrobienia sosu pomidorowego. Sos jest przede wszystkim czasochłonny, dlatego to od niego zaczynamy. 400g pomidorów sparzam wrzątkiem. Dzięki temu skórka będzie idealnie odchodzić. Pozbawione skórki pomidory kroję w ćwiartki i pozbywam się wodnistego miąższu. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku kroję w drobną kostkę.
Do garnuszka wlewam 5 łyżek oliwy z oliwek i rozgrzewam na średnim ogniu. Wsypuję 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku i mieszam do połączenia z rozgrzaną oliwą. Następnie wrzucam cebulę oraz czosnek i szklę. Następnie wrzucam przygotowane pomidory. Całość mieszam ze sobą. Na średnio małym ogniu duszę sos pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa się rozpadną, tworząc jednolity i gęsty sos. Zmniejszam ogień, zdejmuję przykrywkę i podgrzewam tak, aby lekko bulgotał. Wsypuję pół łyżeczki soli i 2 szczypty suszonej bazylii. Co jakiś czas mieszam, aby sos się nie przypalił. Smak sosu powinien być niedosolony i lekko kwaśny. W zależności od użytych pomidorów, możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego dla poprawy smaku. Zdejmuję z ognia gdy sos zgęstnieje i odstawiam do ostudzenia.
Krok 2. Przygotowuję ciasto
Idealnie przygotowane ciasto z odpowiednich produktów i proporcji to połowa sukcesu dobrej pizzy. Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży.
Do dużego kubka lub miski wrzucam rozkruszone 20g świeżych drożdży o temperaturze pokojowej. Wsypuje płaską łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wlewam letniej wody o temperaturze około 30 stopni C. Woda nie może być za gorąca powyżej 35 stopni bo zabije drożdże, ani za zimna, bo drożdże nie ruszą. Całość mieszam za pomocą łyżki, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiam na 10 minut aż drożdże urosną. W tym czasie przygotowuję ciasto na pizzę.
Do dużej miski wsypuję 2,5 szklanki mąki i pół łyżeczki soli. Wlewam także 5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie wlewam wyrośnięte i spienione drożdże. Wszystkie składniki mieszam ze sobą ręką i zagniatam ciasto na pizzę. Idealne ciasto musi być lekko klejące przy wyrabianiu. Każda mąka ma inną chłonność wody. W zależności od rodzaju użytej mąki, dodaję odrobinę letniej wody lub podsypuję mąkę. Ciasto na pizzę wyrabiam nie krócej niż przez 8 minut. Miskę posypuję mąką, umieszczam ciasto, przykrywam ściereczką kuchenną i odkładam do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury trwa do od 45 do 75 minut.
Krok 3. Przygotowuje dodatki.
W pizzy oczywiście bardzo ważne są dodatki. Nie może być ich za dużo, ani za mało. Naszym celem jest pizza, a nie zapiekanka serowa. Obowiązkowo używam sera Mozzarella, dodaję także część zwykłego sera. 250g sera Mozzarella kroję w 1cm kostkę, a 100 g sera Gouda tarkuję na grubych oczkach. Dodałam także ser feta pokrojony w kostkę.
4 pieczarki obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody.
Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami.
Krok 4. Łączę warstwy pizzy.
- Dużą blachę na pizzę o wymiarach około 25 – 35cm smaruję oliwą.
- Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto przez chwilę ugniatam i wałkuję na 3/4 wielkości blachy. Następnie przekładam ciasto na natłuszczoną blachę i wałkuję po całości blachy. Uzyskuję idealne brzegi pizzy.
- Za pomocą łyżki rozkładam i równo rozsmarowuję na cieście przestudzony sos pomidorowy. Nie za dużo, aby pizza w nim nie tonęła. Brzegi ciasta także smaruję sosem.
- Warstwę sosu posypuję 3/4 porcji przygotowanego sera Mozzarella i Gouda.
- Na ser układam plastry szynki, salami
- Obsypuje zeszklonymi pieczarkami.
- Wierzch obsypuje pozostałą 1/4 porcji obu serów.
Podana kolejność jest bardzo ważna. Podstawowym błędem przy robieniu pizzy jest posypanie całego sera na wierzch. Wówczas zamiast upiec najlepszą pizzę, ugotujemy zapiekankę. Dzięki pokazanej kolejności pizza idealnie się upiecze. Składniki zatopią się w serze podczas pieczenia.
Krok 4. Piekę pizzę.
Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni C. Blachę z pizzą wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę z termoobiegiem w temperaturze 230 stopni C przez pierwsze 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. i piekę także z termoobiegiem przez kolejne 15 minut plus minus kilka minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego należy obserwować pizzę pod koniec pieczenia. Pizza jest gotowa, gdy przypieczony ser zaczyna lekko brązowieć, a sos na brzegach ciemnieje.
Jeśli chcesz upiec najlepszą pizzę, to zalecam podpiec najpierw w temperaturze 230 st.C przez 10 minut samo ciasto z sosem, a następnie dodać pozostałe składniki i piec przez 5 minut w temperaturze 230 st.C i 15 minut w temp. 200 st.C.
Jeśli zrobicie wszystko dokładnie jak ja i w kolejności, to upieczenie najlepszą pizzę. Nie zapomnij oczywiście o swoich ulubionych dodatkach. Ja np jak widać na zdjęciach, dodałam także sera Feta. Smacznego!
Najcenniejsza jest krótka uwaga: najpierw podpiec ciasto polane sosem przez 10 minut w temp 230st…inaczej ciasto będzie surowe a gdy za długo się piecze całą pizzę z górnymi składnikami, ranty zrobią się twarde …
Doroto, jednak mało kto chce tak piec pizze.
Na zdjęciach pizza wygląda jak zapiekanka. Nie czepiałbym się, gdyby nie sugestie o kolejności układania sera: tak nie-bo zapiekanka; tylko tak-bo prawdziwa pizza.
Zdjęcia nie oddają w 100% wyglądu, ani tym samym smaku potrawy :-). Ja robię pizzę w opisany sposób. Każdy może modyfikować przepis. Pozdrawiam.