Śliwki w boczku z piekarnika

3 min read
śliwki w boczku z piekarnika

Szukasz perfekcyjnej przekąski na ciepło, którą wykonasz błyskawicznie? Proste i smaczne śliwki w boczku z piekarnika to doskonała przekąska na Sylwestra lub zwykłą imprezę. Potrawę polecam każdemu, kto jest zabiegany. Tylko 2 składniki! Goście bardzo chętnie sięgają i pytają o przepis. Jednym słowem hit imprezy. Zapraszam na juhaski.

Przepis jest wielokrotnie sprawdzony i stary jak świat. To fantastyczny smak beztroskiego dzieciństwa. Moi rodzice bardzo często piekli boczek ze śliwką. Dziś odświeżam i przypominam rewelacyjne połączenie słonawego boczku z lekką słodyczą śliwki. Kto spróbuje choćby 1 kęs, nie będzie mógł się powstrzymać. Chrupiący boczek rozpływa się w śliwce. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na zimno.

Śliwki w boczku – składniki.

Kaloryczność: 220 kcal w 100g przekąski. Ilość dostosuj do posiadanych składników.

  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku *
  • 10 suszonych śliwek **
  • wykałaczki (nie za krótkie, drewniane, namoczone minimum 3 minuty w wodzie)

* Koniecznie użyj boczku wędzonego. Boczek parzony nie nadaje się do tej przekąski. Wybierz odpowiedni boczek. Szerokość oraz długość boczku powinna pozwalać na swobodne owinięcie śliwki. Boczek powinien być koniecznie bez skóry, kości i chrząstek.
** Jeśli masz możliwość, to namocz suszone śliwki w mocnym alkoholu np brandy. Zamiast śliwek możesz użyć także suszonych moreli.

PS. W celu urozmaicenia, do przekrojonej śliwki możesz dodać kawałek orzecha. Ja często do kilku porcji dodaję takżę do środka ser żółty w plastrze lub pokrojony w kostkę.

na zdjęciu śliwki w boczku pieczone w piekarniku

Sposób wykonania śliwek w boczku.

Do przygotowania śliwek w boczku potrzebować będziemy: wykałaczek, naczynia żaroodpornego, piekarnika.

Kroję wędzony boczek w 2mm plastry. Tłustszą część plastra boczku kładę na spód. Ze śliwek usuwam oczywiście pestki, jeśli są wewnątrz owoców. Na każdy plaster umieszczam wędzoną śliwkę i zwijam w rulon. Podobnie postępuję, aż do wyczerpania składników. Każdy rulonik przekłuwam wykałaczką, aby potrawa nie rozleciała się podczas pieczenia. Używam drewnianych wykałaczek, które tuż przez nakłuciem moczę minimum 3 minuty w wodzie. Wykałaczki nie powinny być za krótkie, ponieważ będą służyły do trzymania podczas jedzenia na imprezie 🙂

Przygotowane rulony boczku ze śliwkami umieszczam w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C. Potrawę umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę w temperaturze 190 – 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Orientacyjny czas pieczenia to od 5 do 10 minut, aż śliwki się lekko skurczą i rulony boczku zarumienią.

Przekąskę podaję oczywiście na gorąco. Świetnie wygląda udekorowana np pomidorkami koktajlowymi. Najczęściej jest to hit imprezy. Kto spróbuje 1 kęs, nie będzie mógł się oprzeć. Idealnie sprawdzą się także jako syta kolacja lub przekąska przed głównym daniem! Koniecznie sprawdź moje pozostałe przekąski imprezowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.