Syrop z nawłoci

5 min read
syrop z nawłoci

Syrop z nawłoci ma magiczne właściwości lecznicze oraz świetny, ziołowy smak. Z artykułu dowiesz się: jak zrobić syrop z nawłoci, na co pomaga, jak stosować oraz jakie ma przeciwwskazania. Podpowiem także jakie są przeciwwskazania oraz jak dawkować miksturę.

Nawłoć jest inwazyjną rośliną i obecnie rośnie niemal wszędzie. Staropolskie nazwy nawłoci to: złotnik, złota rózga, złote ziele, złota dziewica, mimoza. W Polsce najczęściej spotyka się nawłoć: pospolitą, kanadyjską oraz późną. Posiadają one zbliżone właściwości lecznicze. Nawłoć pospolita posiada najcenniejsze właściwości podczas wspomagania leczenia dróg moczowych. Dla większości jest chwastem, ale są osoby, które potrafią ją wykorzystać. Dla pszczelarzy jest źródłem jednego z ostatnich pożytków towarowych, świetnym źródłem nektaru i pyłku dla idących do zimowli pszczół. Miód nawłociowy ma ciekawy, słodko cytrynowy smak. Z nawłoci można także z powodzeniem zrobić syrop, który posiada spore ilości minerałów oraz substancji odżywczych. Mikstura ma ziołowy smak i piękny, jasno żółty kolor.

Na co pomaga syrop z nawłoci?

Zanim się obejrzysz, przyjdzie jesień, a z nią choroby i przeziębienia. Syrop z nawłoci od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i ma działanie:

  • moczopędne
  • odtruwające
  • detoksykujące
  • przeciwzapalne
  • przeciwbiegunkowe
  • żółciopędne i pobudzające wydzielanie soku żołądkowego
  • ściągające (obkurcza naczynia krwionośne)
  • przeciwbakteryjne.

Mikstura obniża ciśnienie krwi. Wspomaga leczenie przeziębień oraz grypy. Dodatkowo pomaga przy łagodzeniu uszkodzeń skóry takich jak świąd, opryszczka oraz wykwity. Już w starożytności wykorzystywana była do leczenia ran. Przyspiesza także leczenie infekcji miejsc intymnych oraz jamy ustnej. Syrop z nawłoci przyspiesza gojenie się ran oraz znikanie siniaków. Dobroczynne działanie syropu nawłociowego odczują również osoby mające problemy z: przerostem gruczołu krokowego (prostaty), kamienicą nerkową oraz nieżytem żołądka i jelit.

na zdjęciu syrop z nawłoci

Jak zrobić syrop z nawłoci?

Syrop z nawłoci jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Wykonasz go w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki i sposób wykonania:
W przepisie nie podaję konkretnej ilości składników, tylko proporcje na szklanki.

  • 1 szklanka dojrzałych kwiatów nawłoci
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody

Nawłoć kwitnie od początku sierpnia do połowy września. Kwiaty z nawłoci należy zbierać w słoneczne i suche dni, najlepiej z rana po zniknięciu rosy. Oczywiście zalecam zbierać w miejscach z dala od zanieczyszczeń. Aby zebrać same kwiaty, ściskam trzema palcami (kciuk, wskazujący i środkowy) łodyżkę od szczytów kwiatów i przesuwam po łodydze, zbierając małe kwiatostany. Dopuszcza się około 10 – 15 % masy zielonej z łodyg i liści, ale nadają one smak goryczy dla mikstury. Dlatego ja robię syrop z samych kwiatów.

na zdjęciu kwiaty z nawłoci
Świeżo zebrane kwiaty z nawłoci
na zdjęciu kwiaty nawłoci zalane wodą
Kwiaty z nawłoci po zalaniu wrzątkiem
na zdjęciu kwiaty nawłoci po namoczeniu
Kwiaty nawłoci po 24 godzinach moczenia

Wrzącą wodą zalewam kwiaty nawłoci, mieszam i odstawiam pod przykryciem do ostudzenia. Ostawiam do ostudzenia i jeśli mam czas, wstawiam na 24 godziny do lodówki. Jeśli nie masz czasu, to pomiń ten krok. Następnie odcedzam napar na sicie o małych oczkach. Koniecznie odciskam napar z kwiatów. Możesz też użyć gazy lub bawełnianej ściereczki.

Odcedzony wywar gotuję przez 5 minut na niedużym ogniu w emaliowym garnku, tak aby lekko bulgotało. Wsypuję cukier, mieszam do rozpuszczenia i rozlewam do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Wycieram ranty i zakręcam.

Pasteryzuję syrop z nawłoci

Syrop z nawłoci dodatkowo pasteryzuję. Możesz to zrobić tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku. Pamiętaj, że gorące słoiki wkładamy do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. Zimne słoiki umieszczamy do zimnej wody lub chłodnego piekarnika.

Metoda 1. Do garnka z gorącą wodą wkładam ostrożnie gorące słoiki z syropem nawłociowym. Woda powinna sięgać do 3/4 lub 4/5 wysokości słoików. Gotuję na małym ogniu, aby woda tylko lekko bulgotała. Czas pasteryzacji od 5 do 10 minut dla słoików 300 – 500 ml.

Metoda 2. Do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni C wkładam ostrożnie gorące słoiki z syropem nawłociowym. Pasteryzuję w temperaturze około 110 stopni C przez 5 do 10 minut dla słoików 300 – 500 ml.

Po pasteryzacji ostrożnie odstawiam do góry dnem na blat wyścielony ręcznikiem lub ścierką kuchenną. Po ostudzeniu wynoszę do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Jak stosować syrop nawłociowy? Dawkowanie i przeciwwskazania

Syrop z nawłoci możemy spożywać w czystej postaci lub po rozcieńczeniu. Ja lubię dodać miksturę do herbaty lub wody z miodem. Bardzo lubię ten ziołowy smak w połączeniu z herbatą lub miodem. Nie należy jednak przesadzać z ilością mikstury. Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych wynosi 2 łyżeczki dziennie.

Syropu z nawłoci nie powinno się pić codziennie, tylko doraźnie np. przy wystąpieniu problemów z układem moczowym. Po ustąpieniu dolegliwości, należy odstawić miksturę. Dotychczas nie udokumentowano niepożądanych efektów zażywania wywarów z nawłoci dla osób dorosłych. Zdecydowanie nie zaleca się zioła nawłoci dla kobiet w ciąży oraz dzieci do 12 roku życia. Na miksturę powinni także uważać alergicy. Osoby ze schorzeniami cukrzycy powinny stosować napar z nawłoci bez dodatku cukru. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.

Syrop z nawłoci możemy także stosować zewnętrznie 1 – 2 razy dziennie jako kompresy na skórę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.