Szybka tarta z ciasta francuskiego na słono z warzywami i serem

5 min read
Szybka tarta z ciasta francuskiego na słono z warzywami i serem

Jeśli macie pod ręką ciasto francuskie i jakiekolwiek warzywa, to zapraszam na pyszną tartę na cieście francuskim z warzywami i serem na słono. Potrawa jest bardzo szybka i prosta w zrobieniu. Sprawdzi się idealnie na obiad, kolację lub imprezę. Smakuje na ciepło oraz na zimno.

Jeśli chcesz szybko zrobić tartę z warzywami, to tylko na cieście francuskim. Taka potrawa sprawdzi się szczególnie gdy mamy lenia lub brak czasu na gotowanie. Ile to razy musisz zostać dłużej w pracy, przedłużają się zakupy lub korki na drodze? A po powrocie do domu czekają głodomory? Skąd ja to znam 🙂 Właśnie na takie chwile trzymam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, które często ratuje życie mamy. Będziecie zdziwieni końcowym efektem tak prostego i szybkiego przepisu.

Najwspanialsze w tym przepisie jest to, że możesz użyć dowolnych warzyw i innych dodatków, jakie masz w kuchni. Bardzo często do mojej tarty dodaję również podsmażonego kurczaka lub szpinak.

tarta na cieście francuskim z roztopionym serem i warzywami

porcja tarty z serem i warzywmi na cieście francuskim

Składniki na szybką tartę:

Podane składniki są dla 2 lub 4 osób. Rozmiar: forma do tarty o średnicy 24 – 28 cm.

  • 200 g ciasta francuskiego (1 opakowanie świeżego ciasta z lodówki)
  • od 400 do 500 g ulubionych warzyw *
  • 100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • od 150 do 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • łyżeczka bazylii lub oregano
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
  • dodatkowo oliwa lub masło do wysmarowania formy
składniki na tartę

* Jakie warzywa do tarty? Do mojej tarty użyłam pomidorków, które posypała pokrojoną w kostkę, pieczarki, paprykę czerwoną, małą cebulką oraz posiekanym szczypiorkiem. Możesz też użyć: pora, szpinaku, groszku lub papryki konserwowej). Pieczarki możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić na cienkie plastry.

Inne dodatki do tarty. Możesz także dodać pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, kiełbasę lub podsmażone kawałki piersi z kurczaka.

Sposób wykonania szybkiej tarty z ciasta francuskiego i warzyw

Do zrobienia tarty potrzebować będziemy przede wszystkim: tartki do warzyw, miski, trzepaczki lub widelca. Przygotuj również okrągłą formę do tarty o średnicy od 24 do 28 cm. Forma musi być trochę mniejsza niż wielkość ciasta francuskiego. Dobrze jest też użyć foremki w takim samym kształcie jak ciasto francuskie, wówczas nie mamy odpadów.

Sos do tarty

sos do tarty

Do miski wbijam jajka i rozbełtuję za pomocą widelca lub trzepaczki. Następnie wlewam śmietanę i wsypuję połowę porcji startego sera. Doprawiam solą, pieprzem, oregano (bazylią) oraz słodką papryką. Możesz też dodać do smaku zmieloną gałkę muszkatołową oraz drobno posiekany ząbek czosnku lub granulowany.

Wszystko mieszam, aż otrzymam jednolitą konsystencję. Odstawiam, aby smaki się przegryzły i zabieram się do pieczenia.

Piekę ciasto francuskie w foremce

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C.

Foremkę do tarty smaruję masłem, olejem lub oliwą. W ostateczności możesz wyłożyć papierem do pieczenia.

Moja wskazówka. Aby ciasto francuskie pasowało do foremki, możesz delikatnie rozwałkować na blacie oprószonym mąką.

Chłodne ciasto francuskie prosto z lodówki wykładam na dno i boki foremki, a następnie dokładnie dociskam. Spód ciasta nakłuwam widelcem, a wystające brzegi ciasta usuwam nożem.

Foremkę z ciastem francuskim wkładam na środkowa półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 200 stopni z opcją grzania góra i dół przez około 3 – 4 minuty.

Wylewam sos i wykładam warzywa

Po upływie 3 – 4 minut wyjmuję foremkę z podpieczonym ciastem z piekarnika i odstawiam do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie przygotowuję ulubione warzywa. W moim przypadku myję i kroję w grubsze plastry pomidorki. Jeśli masz koktajlowe, to wystarczy przekroić je na pół. Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Nastepnie kroję na mniejsze kawałki. Pieczarki myję i kroję w pionowe paski. Z większych kapeluszy pieczarek usuwam skórkę.

szybka tarta przed upieczeniem

Na tartę wylewam zrobiony na początku jednolity sos.

Następnie równomiernie układam i zatapiam pokrojone warzywa.

Wierzch posypuję pozostałą połową starowanego sera.

Jeśli zostaną Ci kawałki ciasta francuskiego, to możesz z nich ułożyć efektownie wyglądającą kratownicę na wierzchu tarty. Inna opcją jest wykorzystanie ich do zrobienia ciasteczek z dowolnym nadzieniem.

Piekę tartę

Zmniejszam temperaturę piekarnika do 180 stopni C. Foremkę z tartą ponownie umieszczam na środkową półkę piekarnika. Piekę z opcją grzania góra i dół w temperaturze 180 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż całość się zetnie i lekko zarumieni.

tarta z ciasta francuskiego z warzywami i serem po upieczeniu

Gotową tartę wyjmuję z piekarnika i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Możesz również posypać świeżą bazylią lub rukolą.

Podaję na ciepło, gdy lekko ostygnie i dobrze się kroi. Do takiej tarty doskonale pasuje domowy sos czosnkowy. Natomiast moje dzieci lubią z keczupem 🙂

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *