Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z serem

3 min read
Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z serem

Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z ciągnącym się serem. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Jest banalnie prosta i szybka w zrobieniu. Jestem pewna, że każdego zachwyci swoim smakiem i aromatem.

Pierś indyka jest dość duża i waży od 1 do ponad 2 kg. Jest więc wielokrotnie większa od popularnej piersi kurczaka. Mięso jest zwarte i smaczne. Doskonale nadaje się do upieczenia pieczeni na kanapki. Ja jednak tym razem odkroiłam mniejsze porcje i przygotowałam z niej pyszne kawałki na szybki obiad lub sytą kolację. Mięso wystarczy naciąć w kilku miejscach obsypać przyprawami i upiec. Zapraszam na pyszną porcję indyka z ciągnącym się serem. Sprawdź również moje wcześniejsze przepisy na pierś kurczaka z piekarnika lub

Składniki:

Podaję składniki na porcję, którą najedzą się 2 osoby, gdy podamy np z ziemniakami.

  • 300 g indyka
  • 60 g żółtego sera (np mozzarella)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 lub 3 łyżki ulubionych przypraw (gotowa przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
pierś indyka pieczona w piekarniku z serem

Sposób wykonania piersi z indyka pieczonej w piekarniku z serem

Pierś indyka możemy upiec na blasze piekarnika (folia aluminiowa do przykrycia) lub w naczyniu żaroodpornym. Zanim przystąpisz do pieczenia, przeczytaj opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz czas na marynowanie i być może zechcesz wykorzystać dodatkowe składniki.

Krok 1 – marynuję mięso

Z piersi indyka odkrawam ładny kawałek. Następnie nacinam w poprzek do 2/3 wysokości mięsa w 4 lub 5 miejscach tak jak na zdjęciu w kroku nr 2. Nacinam po to, aby pierś szybciej się upiekła i zachowała soczystość.

Następnie kawałek piersi umieszczam w misce i oprószam solą oraz pozostałymi przyprawami. Oczywiście nie zapominam o wewnętrznych miejscach po nacięciu.

Mięso odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. W tym czasie smaki przypraw się przegryzą.

Krok 2 – piekę pierś z indyka

Marynowaną pierś indyka wyjmuję z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby doszła do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Ser kroję w grube około 5 – 8 mm plastry i przekrawam na pół, aby ich wysokość była równa nacięciu w mięsie. Na ser możesz też położyć paski papryki czerwonej lub szpinak. Kolejnym pomysłem są plasterki pieczarek, oliwki lub przekrojone pomidorki koktajlowe. Niektórzy dają także plastry salami lub boczku.

przyprawiona pierś indyka z serem przed upieczeniem

Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia i kładę porcję mięsa. W miejsca po nacięciu wkładam grube plastry sera. Dodatkowo wierzch posypuję jeszcze szczyptą ulubionych przypraw.

Blachę umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 35 – 40 minut. Przez pierwsze 25 minut mięso przykrywam folią aluminiową, aby nie schło i ser się za mocno nie rozpuścił. Następnie usuwam folię i polewam potrawę 3 łyżkami oliwy z oliwek. Pod koniec pieczenia, gdy ser się ładnie rozpuści, wbijam ostry nóż w mięso i sprawdzam czy jest już upieczone. Możesz też upiec mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką (zamiast folii aluminiowej). Razem z mięsem możesz upiec ziemniaki.

pierś indyka pieczona w piekarniku z serem oraz ogórki

Pierś indyka upieczoną w piekarniku z serem, podaję na gorąco. Świetnie smakuje do ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, frytek i ryżu. Bardzo lubię także taką pierś zjeść z kromką chleba na kolację.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *