Sałatka grecka z arbuzem

4 min read
sałatka grecka z arbuzem

Najlepsza sałatka grecka z arbuzem polana sosem winegret, która jest orzeźwiająca, szybka i prosta w zrobieniu. Soczysty i słodki arbuz świetnie komponuje się ze słonym serem feta. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Moja efektownie podana sałatka, sprawdzi się na letnią imprezę, grilla lub romantyczną kolację.

W takie upały jak dziś zdecydowanie nie chce się stać w kuchni i gotować. Sięgam wówczas po orzeźwiające i lekkie sałatki. Sałatka grecka z arbuzem to oryginalne danie, w którym pomidorki zastępuję dojrzałym arbuzem. Sałatka wygląda efektownie i rewelacyjnie smakuje. Zaskoczy każdego gościa na imprezie. Aby danie było syte, możesz dodać około 200 g podsmażonych lub upieczonych kawałków kurczaka. W przepisie sałatka grecka z kurczakiem podaję dokładny opis wykonania.

porcja sałatki greckiej z arbuzem

Sałatka grecka z arbuzem – składniki

  • opakowanie sera typu feta (od 150 do 200 g)
  • 150 g listków rukoli
  • 400 g arbuza (2 grube plastry – waga ze skórką, a po obraniu około 300 g)
  • 100 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • 50 g cebuli czerwonej
  • opcjonalnie 3 listki mięty

Sos winegret – dokładny opis wykonania

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny (u mnie pół średniej cytryny)
  • płaska łyżka miodu (skrystalizowany rozpuściłam w kąpieli wodnej)
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie nieduży ząbek czosnku przeciśniętego przez prasę

Zamienniki i dodatki

W składnikach podaję typowe pozycje, których używam. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dokonać małych zmian. Często zdarza się, że nie mamy w domu np czarnych oliwek lub czerwonej cebulki. Poniżej podaję zamienniki moich składników:

  • rukolę możesz z powodzeniem zastąpić sałatką lodową
  • ser feta możesz zastąpić serem typu greckiego
  • zamiast czarnych oliwek możesz użyć zielonych
  • czerwoną cebulę możesz zastąpić zwykłą, białą
  • sok z cytryny często zastępuję octem jabłkowym lub sokiem z limonki
  • do sałatki możesz też dodać garść prażonego na patelni słonecznika lub garść posiekanych orzechów.

Sposób wykonania sałatki greckiej z arbuzem

Do zrobienia sałatki potrzebować będziemy przede wszystkim: większej miski (u mnie wysoka forma do tarty), ostrego noża i deski do krojenia oraz słoiczka do sosu. Sałatka grecka świetnie wygląda na półmisku lub w przeźroczystej misce.

Krok 1 – przygotowuję warzywa i układam w misce

Listki rukoli myję w zimnej wodzie i osuszam. Następnie rwę na mniejsze kawałki i układam na dnie miski.

Grube plastry arbuza obieram ze skórki i usuwam pestki. Kroję w grubą kostkę około 2 x 2 cm i kładę na rukolę.

Ser typu feta kroję także w kostkę o podobnej wielkości co miąższ arbuza i kładę pomiędzy kawałki arbuza.

Oliwki odsączam z zalewy, króje na pół i wrzucam do miski. Jeśli chcesz możesz też pokroić w plastry. Jeśli masz oliwki z pestkami, to obowiązkowo je usuń, aby nikt nie połamał sobie zęba 🙂

Cebulę czerowną obieram z łupinek i kroję w piórka. Aby pozbyć się ostrego smaku plastrów cebuli, możesz je wcześniej posolić lub przelać wrzątkiem na sicie.

sałatka grecka z arbuzem przed polaniem sosem

Krok 2 – polewam sałatkę sosem

Do słoiczka wlewam oliwę, sok z cytryny i łyżkę płynnego miodu. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie dodaję zmiażdżony ząbek czosnku. Słoiczek zakręcam i energicznie wstrząsam, aż składniki połączą się ze sobą. Zamiast miodu możesz dać łyżkę musztardy. Otrzymasz wówczas wytrawny sos.

Gotowym sosem polewam sałatkę. Nie mieszam niczego, aby nie stracić wizualnego efektu potrawy. Wierzch mojej sałatki greckiej z arbuzem opjonalnie oprószam suszoną bazylią lub posiekaną miętą.

sałatka grecka z arbuzem po zrobieniu

Sałatkę podaję zaraz po zrobieniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *