Pieczone ziemniaki

3 min read
pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki w całości w mundurkach to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się jako dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielne danie. Nie wypłukujemy z warzywa cennych minerałów. Polecam każdemu, kto szuka odmiany dla tradycyjnych ziemniaków. Zobacz jak krok po kroku w prosty sposób upiec ziemniaczki w piekarniku.

Za pieczonymi ziemniaczkami przepadają zarówno dorośli oraz dzieci. Są moim sprawdzonym sposobem na niejadków :-). Uwielbiam upieczone ziemniaki, bo są bardzo proste i przede wszystkim pyszne. Pasują nawet do wykwintnego obiadu. Sprawdzą się także jako niewyszukana, ale jednocześnie oryginalna przekąska na imprezie rodzinnej lub ze znajomymi, a także na grilla.

Pieczone ziemniaki – składniki.

Kalorie: 105 kcal w 100 g.

  • 1 kg ziemniaków w mundurkach (najlepiej nie za małe, aby łato było je kroić)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 lub 1 płaska łyżeczka soli (radzę dosolić po upieczeniu, niż przesolić na wstępie)
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 2 szczypty ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki lub naczynia żaroodpornego (olej roślinny, oliwa)
  • świeże lub suszone zioła do obsypania (rozmaryn, kolendra, majeranek, oregano)
na zdjęciu pieczone ziemniaki

Sposób wykonania pieczonych ziemniaków.

Ponacinany ziemniak nie wymaga od nas ani dużych nakładów pracy, ani umiejętności kulinarnych. Do upieczenia ziemniaków potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża, blachy lub naczynia żaroodpornego oraz piekarnika.

Ziemniaki dokładnie myję i szoruję pod bieżącą wodą. Nie obieram ze skórki młodych ziemniaków. Koniecznie za to obieram stare ziemniaki z grubą skórką. Lekko osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie nacinam w poprzek w 2 – 3 mm plasterki, pozostawiając nie nacięte u dołu. Bardzo dobrze sprawdza się przy tym drewniana łyżka, której zaokrąglenie zapobiega całkowitemu przecięciu ziemniaka. Możesz także przecinać kartofle pomiędzy 2 deskami. Wówczas ostrze noża zatrzyma się u nasady i nie przetnie ziemniaka.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne (możesz użyć także zwykłej blachy z piekarnika) smaruję tłuszczem.

Ząbki czosnku obieram z łupinek i przeciskam przez praskę lub drobno siekam.
Do miseczki dodaję masło, czosnek i wszystkie przyprawy. Całość ucieram.

Umyte i nacięte ziemniaki układam w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Smaruję przyprawionym masłem. Posypuję wierzch posiekanymi, świeżymi lub suszonymi ziołami.

Piekę w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez około 40 – 55 minut. Przez pierwsze 30 minut piekę pod pokrywką, a potem bez przykrycia. Pod koniec pieczenia sprawdzam i gdy się zarumienią, wyjmuję z piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Miękkość możesz także sprawdzić poprzez wbicia widelca lub drewnianego patyczka. W całym domu unosi się przyjemny zapach, a moje niejadki nie mogą się już doczekać obiadu!

Pieczone ziemniaki są wspaniałym dodatkiem do mięs obiadowych, np kotleta schabowego. Podaję je także jako samodzielna potrawa. Polewam je wówczas śmietaną lub ulubionym sosem np chrzanowo czosnkowym. Na 5 minut przed końcem pieczenia, możesz także posypać ziemniaczki startym serem żółtym. Smakują obłędnie i nie znam osoby, która by się im oparła. Kto raz spróbuje nieziemskiego smaku pieczonych ziemniaków, ten często będzie do nich powracał.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.