Chrupiąca cukinia smażona w panierce

4 min read
chrupiąca cukinia smażona w panierce

Poznaj smak chrupiącej na zewnątrz i miękkiej w środku cukinii smażonej na patelni w panierce. Świetnie sprawdzi się jako sezonowa przekąska lub jako danie na lekki obiad. Sprawdź jak przygotować cukinię do smażenia aby była chrupiąca.

Cukinia obrodziła w tym roku w moim ogródku. Czas zatem na kolejny przepis z tym uniwersalnym warzywem, z którego można wyczarować mnóstwo dań. Robiłam już np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami, pasztet z cukinii, frytki z cukinii pieczone w piekarniku lub zupę krem z cukinii z ziemniakami. Tym razem zapraszam na krążki cukinii smażonej w panierce, która przypomina mi kotlety schabowe 🙂

  • prosto, szybko i bez zbędnych składników
  • smakuje dzieciom i dorosłym
  • niezapomniany smak z dzieciństwa
  • podaję z keczupem lub sosem na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu

Cukinia smażona w panierce – składniki

Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

  • 500 g cukinii * (1 średnia sztuka, waga przed obraniem)
  • 1 jajko (średnie rozmiar L)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • łyżeczka ulubionych przypraw (np oregano, bazylia lub zioła prowansalskie)
  • olej roślinny do smażenia

Jaka cukinia do smażenia? Użyłam zielonej cukinii. Możesz też użyć cukinii z żółtą skórką. Krojąc cukinię, sprawdź czy nie jest gorzka. Czasami zdarza się niestety gorzkie warzywo, które było nieregularnie podlewane.

cukinia smażona w panierce obok sos czosnkowy i pomidorki

Sposób wykonania chrupiącej cukinii smażonej w panierce

Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: 3 miseczki lub głębokie talerze na panierkę, durszlak lub sito oraz patelnię z grubym dnem.
Przygotuj też ręcznik papierowy do odsączenia soku z plastrów cukinii.

Krok 1 – kroję w plastry i solę cukinię

Cukinię dokładnie myję i odkrawam twarde końcówki. Następnie kroję w 8 – 10 mm (ale nie grubsze) plastry i układam na blacie kuchennym lub stolnicy wyścielonej ręcznikiem papierowym.

Cukinia to wodniste warzywo. Dlatego aby pozbyć się wierzchniej warstwy wody, każdy plaster oprószam solą z obu stron. Zużyłam 1 łyżeczkę soli, podaną w składnikach. Część soli wsiąknie w warzywo, a część zniknie z odsączoną wodą. Po nasoleniu, układam na desce do krojenia lub blacie kuchennym wyścielonym ręcznikiem papierowym na 20 minut i przykrywam drugim recznikiem papierowym.

odsączam z wody nasolone plastry cukinii

Po 20 minutach każdy talarek cukinii dodatkowo odciskuję w suchym ręczniku papierowym i pozbywam się nadmiaru soku.

Krok 2 – oprószam cukinię przyprawami

Gdy ręcznik papierowy wchłonie wilgoć z plastrów cukinii, oprószam warzywo przyprawami. Obie strony plastrów cukinii posypuję świeżo zmielonym pieprzem czarnym, słodką papryką oraz ulubioną przyprawą np oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, chili. Możesz też użyć gotowej przyprawy np gyros.

Krok 3 – panieruję plastry cukinii

plastry cukinii w panierce

Używam 3 talerzy lub miseczek do panierowania.

Do 1 wsypuję mąkę (pszenną, ziemniaczaną lub kukurydzianą).

W 2 wbijam jajka i rozbełtuję za pomocą widelca.

Do 3 wsypuję bułkę tartą wymieszaną z kaszą manną. Dodatek kaszy manny sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej chrupiąca. Możesz też dodać starty na grubych oczkach ser żółty (około 30 g).

Przyprawione plastry cukinii obtaczam cienką warstwą w mące. Następnie moczę w rozbełtanym jajku i na koniec obtaczam w bułce tartej i kaszy manny. Aby panierka nie przyklejała się do palców, użyj: widelca lub kuchennych szczypiec.

Panierowane talarki cukinii układam jeden obok drugiego na talerzu lub desce do krojenia.

Krok 4 – smażę plastry cukinii

Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewam i wlewam 5 do 6 łyżek oleju. Ustawiam średnią moc palnika i rozgrzewam tłuszcz.

cukinia w panierce podczas smażenia

Gdy olej się rozgrzeje, ostrożnie umieszczam panierowane plastry cukinii. Smażę na średnim ogniu przez około 3 minuty pierwszą stronę, aż się zarumieni. Następnie odwracam na drugą stronę i smażę także na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż się zarumieni. W identyczny sposób smażę wszystkie krążki cukinii. Po usmażeniu układam jeden obok drugiego na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ze smażenia. Nie kładź gorących na siebie, aby nie straciły chrupkości.

cukinię smażoną w panierce podaję z sosem czosnkowym

Taka cukinia smażona w panierce najlepiej smakuje na ciepło, gdy jest jeszcze chrupiąca. Podaję z ulubionym sosem. U mnie sos czosnkowym z koperkiem. Smacznego!

1 thought on “Chrupiąca cukinia smażona w panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *