Jajecznica z kurkami

5 min read
Jajecznica z kurkami

Pyszna i aromatyczna jajecznica z kurkami, która uda się każdemu. Sprawdź jak wypłukać piasek z kurek. Dowiedz się także, jak długo smażyć kurki na jajecznicę. Zobacz, jak zrobić świetną jajecznicę z kurkami krok po kroku wraz z obszerną fotorelacją.

Moja jajecznica z kurkami składa się tylko z podstawowych składników bez mleka, śmietanki, cebulki czy czosnku. Dzięki temu wydobywam niezwykły smak i aromat kurek, które w połączeniu z jajecznicą, tworzą niezapomniany smak późnego lata. Na samym końcu wpisu podaję wskazówki z dodatkowymi składnikami i sposobem wykonania.

Sposób smażenia jajecznicy z kurkami jest podobny do tureckiej jajecznicy menemen, z dużą ilością pomidorów, papryki i cebulki. Jajecznica z żółciutkimi grzybami świetnie sprawdzi się na syte śniadanie lub kolację. Zobacz również mój poradnik, jak zrobić najlepszą jajecznicę. Podaję w nim mnóstwo wskazówek i mało znanych trików, dzięki którym usmażysz najlepszą w swoim życiu jajecznicę. Zaskocz swoich domowników moją jajecznicą z aromatycznymi kurkami.

Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem

Jajecznica z kurkami – składniki

Podane składniki są porcją dla 2 lub 1 mega głodnej 🙂 osoby. Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

  • 200 g kurek
  • 5 jajek (temperatura pokojowa)
  • duża szczypta soli do smaku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub masła (najlepiej klarowanego)
  • dodatkowo posiekany szczypiorek lub koperek do posypania potrawy

Jak zrobić jajecznicę z kurkami

Aby zrobić potrawę, potrzebować będziemy jedynie: ostrego noża, deski do krojenia, drewnianej łyżki oraz średniej patelni.

Do jajecznicy zawsze używam jajek o temperaturze pokojowej. Dlatego na minimum godzinę przed smażeniem, wyjmuję jajka z lodówki. Dzięki temu ładnie się smażą i nie przypalają.

Krok 1 – wypłukuję piasek z kurek i kroję na mniejsze kawałki

Do jajecznicy możesz użyć kurek świeżych lub mrożonych. Ja używam świeżych grzybów. Zamrożone kurki trzeba pozostawić na sicie do naturalnego rozmrożenia. Gdy rozmarzną, przelej je wrzątkiem na sicie lub durszlaku, następnie odsącz i osusz np ręcznikiem papierowym.

Świeże kurki oczyszczam z piasku oraz ewentualnych gałązek leśnych roślin. W tym celu do miseczki wlewam zimną wodę i osobno zanurzam w nim każdą kurkę. Usuwam zanieczyszczenia i lekko przesuwam palcem między blaszkami grzyba. Dzięki temu ciężki piasek opada na dno. Następnie kurki odsączam i osuszam na sicie. Czynność czyszczenia w wodzie przeprowadzam dość sprawnie, aby grzyby nie nasiąknęły wodą. Jeśli masz małe grzybki i dość zanieczyszczone w piasku, to możesz po wstępnym czyszczeniu ręcznym, wrzucić wszystkie do miski z zimną wodą. Następnie delikatnie mieszaj i zatapiaj kurki w wodzie. Po czym wyłów grzybki i odsącz na sicie.

Oczyszczone z piasku i pozostałych zanieczyszczeń kurki, kroję w mniejsze kawałki. Mniejsze grzybki pozostawiam w całości. Przekrawam je na pół wzdłuż trzonka grzyba, a potem na kilka części.

Krok 2 – smażę kurki na patelni

Na patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie oliwa z oliwek). Gdy się rozgrzeje, wrzucam pokrojone kurki. Jak długo smażyć kurki na jajecznicę? Smażę je bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 – 12 minut. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką, aby równomiernie się podsmażały.
Na zdjęciu poniżej są kurki wrzucone na patelnię.

pokrojone kurki na patelni

Na drugim zdjęciu poniżej są kurki w połowie smażenia. Puściły sok i lekko się skurczyły.

kurki w połowie smażenia puściły sok i lekko się skurczyły

Na trzecim zdjęciu poniżej są usmażone kurki po około 10 – 12 minutach, tuż przed wbiciem jajek. Kurki są teraz miękkie i odparowane z wody.

podsmażone kurki tuż przed wbiciem jajek


Gdy kurki się smażą, kroję drobno koperek lub szczypiorek do dekoracji potrawy.

Krok 3 – wbijam jajka i smażę jajecznicę z kurkami

Jajka możesz wbijać bezpośrednio na patelnię z kurkami. Ja najpierw wbijam jajka do kubka i całość wlewam na patelnię. Cały czas smażę na średnim ogniu. Na początku przez pierwsze 30 – 60 sekund nie mieszam składników. Czekam, aż białko zacznie się ścinać.

wbijam jajka do kurek i nie mieszam

Wówczas mieszam delikatnie drewnianą łyżką i oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

jajecznica z kurkami podczas smażenia

Jajecznicę z kurkami smażę na średnim ogniu i mieszam przez około 3 – 4 minuty, aż otrzymam ulubioną konsystencję. Lubię gdy żółtko i białko się zetną, ale nie są spieczone. Jajecznica z kurkami jest wilgotna, za sprawą kurek i trudno ją spiec. Jestem pewna, że uda się każdemu.

usmażona jajecznica z kurkami na patelni

Podaję gorącą na talerzu i posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.

jajecznica z kurkami i szczypiorkiem na talerzu

Świetnie smakuje z kromką chleba. Niektórzy lubią też taką jajecznicę z makaronem. Smacznego!

jajecznica z kurkami na widelcu zbliżenie
jajecznica z kurkami na widelcu zbliżenie

Moje wskazówki

  • Do jajecznicy z kurkami możesz też dodać cebulkę. Małą sztukę (100 g) obierz z łupinek i pokrój w kostkę. Następnie usmaż na patelni, gdy się lekko zeszkli dodaj kurki i odparuj z wody.
  • Możesz również dodać pod koniec szklenia cebulki, posiekany ząbek czosnku.
  • Do jajek wbitych do kubka, możemy dodać 2 – 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietany i rozbełtać. Wówczas jajecznica nabierze aksamitnie kremowej konsystencji.
  • Niektórzy do jajecznicy z kurkami dodają większą ilość żółtek. Dzięki temu potrawa ma szlachetny i głęboki smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *