Warkocze z polędwiczek wieprzowych

3 min read
warkocze z polędwiczek wieprzowych

Szukasz efektownego i pysznego dania na obiad lub uroczyste spotkanie? Jeśli tak, to warkocze z polędwiczek wieprzowych są idealne na taką chwilę. Jestem pewna, że zachwycą i posmakują każdemu. Pięknie się prezentują i smakują wybornie jak z najlepszej restauracji. Potrawa z pozoru wygląda na skomplikowaną, a w rzeczywistości każdy sobie poradzi.

Kaloryczność potrawy: 180 kcal w 100g. Warkocze z polędwiczek wieprzowych to:

  • niezawodny i sprawdzony przepis
  • proste i szybkie danie obiadowe
  • efektowny wygląd i uczta dla podniebienia

Warkocze z polędwiczek wieprzowych – składniki.

  • 3 polędwiczki wieprzowe (* gdzie kupić dobre mięso)
  • 6 długich pasków szynki parmeńskiej
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa (u mnie smalec gęsi)
  • Przyznaję, że cała nasza rodzina jest mięsożerna. Dużą uwagę zwracam do jakości spożywanego mięsa. Polędwiczka to najdroższa sztuka mięsa, dlatego należy uważać na jej świeżość. Mięso kupuję w lokalnych sklepach mięsnych, co do których mam pewność pochodzenia oraz świeżości produktu. Polędwica jest prosta w obróbce, zdrowa i przede wszystkim pyszna. Jest mięsem niskokalorycznym, dzięki czemu dostarcza organizmowi cennych mikro i makroelementów bez zbędnych kalorii.
na zdjęciu warkocze z polędwiczek na tle naczynia żąroodpornego

Sposób wykonania warkoczy z polędwiczek wieprzowych.

Do przygotowania uroczystego obiadu potrzebować będziemy: patelni, naczynia żaroodpornego oraz piekarnika.

Z polędwiczek usuwam błonki oraz żyłki i płuczę w wodzie. Następnie polędwiczkę dzielę wzdłuż na 3 części, jednak górną część nie przecinam do końca. Otrzymuję taką „ośmierniczkę” z 3 mackami. Tak przygotowane mięso przyprawiam: solą, pieprzem i papryką. Nacieram także rozgniecionym czosnkiem. Taki prosty zestaw przypraw wystarczy, aby potrawa była aromatyczna. Jeśli masz czas to odstaw mięso na minimum 15 minut w celu przegryzienia się smaków.

Dwa brzegowe paski owijam plastrami szynki parmeńskiej i zaplatam warkocz z 3 pasków polędwiczki. Spinam u dołu wykałaczką.

Na gorącej, żeliwnej patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie smalec gęsi). Na rozgrzanym tłuszczu obsmażam warkocze z obu stron, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego. Jeśli zastanawiasz się po co obsmażać mięso, które zaraz będziemy piec to od razu odpowiadam. Otóż podczas krótkiego obsmażania, zamykamy pory i zatrzymujemy soki w mięsie. Dzięki temu polędwiczki będą soczyste i aromatyczne.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę bez przykrycia przez około 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu sprawdzam czy mięso jest miękkie.

na zdjęciu warkocze z polędwiczek w naczyniu żaroodpornym

Warkocze z polędwiczek wieprzowych podaję na stół od razu po upieczeniu. Polędwiczki oczywiście najlepiej kroić po upływie 3 minut od wyjęcia z piekarnika. Wówczas zachowamy soczystość mięsa. Najczęściej podaję ja na niedzielny obiad, rodzinne spotkanie lub specjalne okazje takie jak: Sylwester lub święta. Polędwiczki idealnie pasją do tradycyjnych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Nie zapomnij oczywiście o zestawie zdrowych i orzeźwiających surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *