Zupa gulaszowa z kurczakiem

4 min read
zupa gulaszowa z kurczakiem
zupa gulaszowa z kurczakiem

Poznaj moją najbardziej sycącą i odżywczą zupę gulaszową z kurczakiem. Jest pyszna, rozgrzewająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Apetycznie wygląda na stole i szybko znika z talerza. Jestem pewna, że nie odmówisz sobie dokładki.

Mój przepis na zupę gulaszową jest FIT i składa się wyłącznie z piersi kurczaka lub indyka. Jeśli jednak chcesz, możesz użyć szynki lub łopatki wieprzowej albo wołowiny. Sposób wykonania będzie niemalże identyczny. Mięso wołowe trzeba jedynie dłużej gotować, aż będzie miękkie. Gulaszowa z tego przepisu jest niezwykle syta także za sprawą dużej ilości warzyw: papryka, marchew, ziemniaki, pietruszka, cebulka. Taka zupa z powodzeniem zastąpi drugie danie na obiad. Zapraszam po szczegółowy przepis wraz ze wskazówki i zamiennikami produktów.

Zupa gulaszowa z kurczakiem – składniki

Waga warzyw podana jest przed obraniem.

składniki na moją zupę gulaszową
  • 800 g piersi z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów z puszki (w sezonie letnim świeżych pomidorów)
  • 200 g cebulki
  • 2 średnie papryki czerwone lub żółte
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce papryki słodkiej oraz ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • tłuszcz do podsmażenia (olej roślinny lub smalec gęsi)
zupa gulaszowa z kurczakiem z listkami mięty
zupa gulaszowa z kurczakiem w przybliżeniu

Zobacz jak zrobić zupę gulaszową z kurczakiem

Do wykonania zupy gulaszowej przygotuj przede wszystkim: duży garnek (minimum 5 litrów), patelnię z grubym dnem, deskę i ostry nóż do krojenia.

Krok 1 – podsmażam mięso oraz cebulkę z czosnkiem

Cebulkę oraz czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.

Mięso kurczaka myję pod bieżącą i zimna wodą. Następnie kroję w 2 – 3 cm kostkę.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam pokrojone mięso. Smażę z obu stron na większym ogniu, aż się zarumieni przez około 2 – 3 minuty. Dzięki temu zamkną się pory i mięso będzie soczyste.

Podsmażone mięso wrzucam do dużego garnka. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucam cebulkę i szklę na średnim ogniu często mieszając, aby się nie przypaliła. Trwa to około 4 – 5 minut.

podsmażony kurczak i cebulka

Na minutę przed końcem szklenia cebulki wrzucam posiekany czosnek. Całość mieszam i na koniec wrzucam do garnka.

Krok 2 – przygotowuję warzywa do zupy

Do zawartości garnka wlewam 3 litry wody i zagotowuję na średnim ogniu. W tym czasie przygotowuję warzywa.

Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki.

Paprykę myję przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.

gotuję zupę  gulaszową z kurczakiem

Gdy woda się zagotuje, wrzucam pokrojone warzywa i zmniejszam ogień, aby zupa tylko lekko bulgotała. Wrzucam także przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny. Nie używam ziarenek pieprzu, bo w gęstej zupie ciężko go wyłowić. Wszystko mieszam i gotuję przez 45 minut.

Krok 3 – dodaję pozostałe warzywa

Po tym czasie wrzucam pomidory z puszki (usuwam skórki). W sezonie letnim dodaję oczywiście świeże pomidory, które sparzam wrzątkiem, usuwam skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieram, kroję w 1 cm kostkę i wrzucam do gotującej się zupy.

Wskazówka 1. Do zupy gulaszowej możesz dodać w tym momencie też odsączoną kukurydzę z puszki oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Zobacz mój wcześniejszy przepis na zupę gulaszową z pieczarkami. Gorąco polecam modyfikować składniki pod swoje upodobania kulinarne. Np możesz też dodać do smaku 1 łyżkę musztardy. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, możesz również dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.

Całość gotuję na niedużym ogniu jeszcze przez 20 minut i co jakiś czas mieszam. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam. Jeśli gotujesz zupę na wołowinie, to przedłuż czas gotowania o dodatkowe 20 minut.

zupa gulaszow po dodaniu pomidorów i koncentratu

Wskazówka 2. Zupę gulaszową możesz zagęścić 1 łyżką mąki (pszennej lub ziemniaczanej) oraz zabielić kilkoma łyżkami śmietany. W tym celu do salaterki wlej kilka łyżek gorącej zupy, wsyp mąkę i całość wymieszaj. Dodaj także śmietanę i wymieszaj. Tak zahartowaną zawiesinę wlej ciurkiem do garnka, cały czas mieszaj i gotuj jeszcze przez około 1 minutę.

gulaszowa z kurczakiem na talerzu

Zupa gulaszowa z kurczakiem jest już gotowa. Możesz oczywiście posypać wierzch posiekaną natką pietruszki. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w mgnieniu oka i nie znam osoby, która nie chciałaby dokładki.

talerz zupy gulaszowej udekorowany miętą

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *