Chlebek mięsny

2 min read
chlebek miesny

Chlebek mięsny to fantastyczna przekąska. Piekę go na rodzinne imprezy: imieniny, urodziny, Andrzejki, Sylwestra, święta lub zwykłe domówki. Świetnie smakuje na zimno oraz na ciepło. Ładnie wygląda i szybko znika z talerza. Jestem pewna, że każdy będzie prosił o przepis.

Chlebek mięsny – składniki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 175 kcal w 100g potrawy. Podane proporcje są na keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm.

  • 1000 g mięsa (np z szynki lub łopatki) *
  • 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g oliwek (zielonych lub czarnych)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 jajka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Kupuję przede wszystkim dobrej jakości mięso z szynki lub łopatki, które samodzielnie mielę w domu. Mam pewność co do jakości, świeżości i rodzaju użytego mięsa. Polecam także na impezę sałatkę jarzynową z przepisu babci.

Sposób wykonania mięsnego chlebka.

Do przygotowania chlebka mięsnego potrzebować będziemy przede wszystkim keksówki o wymiarach 9 x 20 cm, maszynki do mielenie mięsa, tarki do warzyw.

Keksówkę (9 x 20cm) wykładam papierem do pieczenia. Na dno układam kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej.

Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na grubych oczkach tarki. Cebulę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Ząbki czosnku także obieram z łupinek i drobno siekam. Oliwki kroję na połówki lub ćwiartki. Kroję także w drobną kostkę mozzarellę.

Mięso z szynki lub łopatki mielę w maszynce. Umieszczam w misce. Wbijam jajka, wsypuję bułkę tartą. Wrzucam pokrojone w kostkę ogórki, posiekane ząbki czosnku, startą marchewkę, połówki oliwek oraz mozzarellę.

Całość oprószam solą, a takżę świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mieszam dokładnie i wykładam na wyścieloną szynką keksówkę. Na wierzch pieczeni umieszczam także pozostałe plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Wstawiam oczywiście do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

na zdjęciu chlebek mięsny po upieczeniu

Chlebek mięsny piekę na co dzień oraz na imprezy domowe typu: imieniny, urodziny, Andrzejki, Sylwester. Pieczeń pyszna jest na ciepło oraz na zimno. To prawdopodobnie najsmaczniejsza pieczeń domowa.

Sprawdź także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *