Ciasto jajko sadzone na biszkoptach

3 min read
wielkanocne ciasto jajko sadzone

Jajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia.

Składniki:

Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml.

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500ml wrzątku
  • 1 serek mascarpone (opakowanie 250g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 – 36%

Spód ciasta:

  • około 200g biszkoptów (mogą być okrągłe lub podłużne jak np. do Tiramisu)

Poncz do nasączenia biszkoptów:

  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami aromatu cytrynowego)

Wierzch ciasta:

  • brzoskwinie lub morele z puszki (2 puszki około 800g owoców po odsączeniu)
  • 2 galaretki winogronowe (przeźroczyste)
  • 700 ml wrzątku

Sposób wykonania ciasta jajko sadzone.

Ciasto popularne jest na wielu blogach kulinarnych. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z kilku składników. Uda się każdemu :-). Święta Wielkanocne to z pewnością idealny czas na przygotowanie tego ciasta. W gorące, letnie dni sprawdzi się jako orzeźwiający deser.

kilka porcji ciasta jajko sadzone
porcja ciasta jajko sadzone
wielkanocne ciasto jajko sadzone

Przygotowuję spód ciasta na biszkoptach.

Krok 1. Wykonanie ciasta rozpoczynam od przygotowania dużej blaszki 25 x 36cm. Polecam blachę z odpinanym brzegiem. Wyścielam ją papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty, tak aby wyścieliły całe dno.

biszkopty na dnie dużej blachy

Przygotowuję poncz: do połowy szklanki wlewam wodę, mieszam z 1 łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżeczki soku z cytryny. Biszkopty za pomocą pędzelka nasączam delikatnie przygotowanym ponczem.

Krok 2. Następnie w pół litrze wrzątku (zamiast po 500ml na 1 galaretkę jak jest na opakowaniu) rozpuszczam dwie galaretki cytrynowe i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Pilnuję, aby była płynna.

Krok 3. Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję cukier puder i wkładam mascarpone. Całość miksuję na dużych obrotach do uzyskania gęstej, ubitej masy.

masa śmietankowa i ser z wiaderka

Ser z wiaderka miksuję i łącze z masą śmietanową, mieszając na małych obrotach. Na koniec wlewam przestudzoną galaretkę cytrynową i chwilkę mieszam na małych obrotach do połączenia się składników.

wlewam galaretki cytrynowe
masa z mascarpone

Przygotowuję warstwę jajka sadzonego.

Krok 4. Powstałą masę serową wylewam na biszkopty i wyrównuję. Następnie odstawiam w chłodne miejsce żeby masa stężała. Czas zastygnięcia około 1 godziny.

wylana masa serowa na biszkopty

Krok 5. W tym czasie w 700 ml wrzątku rozpuszczam 2 galaretki winogronowe (zamiast po 500ml na 1 galaretkę jak jest na opakowaniu). Odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Pilnuję, aby była płynna.

Krok 6. Brzoskwinie osączam z syropu, pod koniec osączania układam je na ręczniku papierowym, aby ostatecznie odsączyć. Po odsączeniu układam połówki brzoskwiń oczywiście wypukłą stroną, w równych rzędach na zastygniętej masie serowej. Lekko dociskam je do masy serowej. Jeśli użyjesz brzoskwiń, to będzie mniej rzędów niż przy użyciu moreli.

Krok 7. Całość zalewam tężejącą galaretką i wynoszę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wówczas masa będzie solidnie zastygnięta, a biszkopty miękkie.

Wskazówki.

Do ciasta użyłam brzoskwiń z puszki. Możesz także użyć moreli z puszki, wówczas będziesz miała mniejsze porcje ciasta. Każda porcja to oczywiście 1 sadzone jajko :-).

Ciasto możesz z pewnością udekorować np posiekanymi pistacjami, które imitują szczypiorek :-).

2 thoughts on “Ciasto jajko sadzone na biszkoptach

    1. Ewo, w składnikach na masę serową zakradł się błąd. Nie dodaję żelatyny, bo jest galaretka, stąd nie było o niej mowy w opisie przepisu. Już poprawiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *