Domowe chipsy smażone na oleju

3 min read
domowe chipsy smażone na oleju

Sprawdź jak w domu zrobić rumiane i chrupiące chipsy smażone na świeżym oleju. Najpopularniejsza na świecie przekąska jest pyszna i prosta w wykonaniu. Czy moje chipsy mają jakąś wadę? Niestety tak! Bardzo szybko znikają ze stołu i cały czas jest ich za mało.

Siadacie na kanapie i sięgacie po chipsy? Jestem pewna, że po sklepowe. A może by tak zrobić domowe chipsy ziemniaczane, smażone na świeżym oleju na patelni! Jak samemu zrobimy, to wiemy, co jemy. Zapraszam na mój sprawdzony przepis krok po kroku wraz z fotorelacją. Podpowiem także, jak upiec takie chipsy w piekarniku.

Czas wykonania chipsów: 10 minut + 20 minut smażenia.
Chipsy domowe polecam w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.

chipsy domowe

Składniki

  • 300 g ziemniaków (3 średnie sztuki)
  • przyprawy do smaku: sól, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do głębokiego smażenia na patelni

Sposób wykonania domowych chipsów

Do wykonania chipsów domowych potrzebować będziemy: ostrego noża lub szatkownicy do pokrojenia cieniutkich plasterków oraz patelni lub rondelka do smażenia.

Krok 1 – obieram i kroję ziemniaki

Ziemniaki obieram i kroję na bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste plastry. Możesz to zrobić ostrym nożem, tarką – szatkownicą z ostrzem lub specjalną krajalnicą do warzyw. Ziemniaki muszą być koniecznie cienko pokrojone. Dzięki temu będą chrupiące i smaczne.

Pokrojone plasterki ziemniaków wrzucam do miski z zimną wodą, aby się wypłukały ze skrobi. Nie jest to czynność konieczna, ale zalecam. Dzięki temu nie będą się sklejały podczas smażenia na patelni.

Następnie odsączam na sicie i rozkładam na czystej ściereczce kuchennej lub ręczniku papierowym, aby obeschły.

Krok 2 – smażę chipsy

Na patelnię lub do rondelka wlewam olej na wysokość około 1 – 1,5 cm i rozgrzewam. Na próbę wrzucam jeden plasterek. Jeśli smaży się intensywnie, to olej jest już dobrze rozgrzany.

Plasterki ziemniaków wrzucam oczywiście ostrożnie na dobrze rozgrzany olej. Wrzucam partiami taką ilość, aby wszystkie były całe zanurzone i swobodnie pływały w oleju. Nie będą się wówczas sklejały. Jeśli masz wprawę, to możesz wrzucić więcej plastrów w jednej partii.

Smażę przez około 2 – 3 minuty na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Plasterki chipsów przewracam na drugą stronę łyżką cedzakową. Za jej pomocą także wyjmuję usmażone na rumiano chipsy. Odstawiam na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Czynność powtarzam, aż usmażę wszystkie chipsy.

Gdy moje chipsy odsączą się z tłuszczu i lekko ostygną, oprószam ulubionymi przyprawami do smaku. Używam jedynie soli, słodkiej oraz ostrej papryki. Możesz też wykorzystać inne przyprawy takie jak: oregano, tymianek, zioła prowansalskie. Takie chipsy domowe są najlepsze. Obok popcornu są najpopularniejszą przekąską. Polecam gorąco na imprezę lub na co dzień bez okazji. Przy okazji sprawdź jak zrobić rewelacyjny karmel do popcornu.

domowe chipsy z papryką

PS. Takie chipsy możesz też upiec w piekarniku. Cienko pokrojone plasterki posmaruj olejem i oprósz przyprawami. Następnie rozłóż na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez około 8 – 12 minut z jednej strony. Następnie odwracamy na drugą stronę i tak samo pieczemy przez kolejne 8 – 12 minut. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od grubości plasterków oraz od jakości piekarnika. Gdy się zarumienią, wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *