Drożdżowe bułeczki z makiem zawijane

7 min read
drożdżowe bułeczki z makiem zawijane

Poznaj zawijane, drożdżowe bułeczki z makiem. Wyglądają jak z cukierni i smakują wyśmienicie. Są miękkie, delikatne i wilgotne. Zobacz jak formować i zawijać ciasto drożdżowe z masą makową.

U mnie w domu czuć już zapach świąt, które będą za niecały miesiąc! Dziś upiekłam wspaniałe bułeczki drożdżowe zawijane z masą makową. Mama bardzo często piekła takie bułeczki z serem lub właśnie z makiem. To mój smak z dzieciństwa. Pamiętacie te bułeczki ze szkolnego sklepiku? Wyglądają efektownie i jeszcze lepiej smakują. Gorąco polecam wypróbować przed świętami.

Drożdżówki z makiem wykonasz w 60 minut.
Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 70 – 90 minut (plus 10 – 15 minut aktywacji świeżych drożdży)
Czas pieczenia bułeczek: 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół.

Drożdżowe bułeczki z makiem – składniki:

Kaloryczność: 325 kcal w 100 g.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Z podanych proporcji otrzymasz około 15 średnich bułeczek.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka (lekko podgrzane)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 66 g masła (1/3 kostki miękkiego masła)
  • 30 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 1 jajko (rozmiar L)

Masa makowa

  • 250 g suchego maku *
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 białko + szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu (możesz pominąć, jeśli nie masz)
  • dodatkowo możesz też dać garść ulubionych bakalii

*Zamiast suchego maku i pozostałych składników możesz też użyć 400 g gotowej masy makowej (wymieszać z ubitym białkiem).

Do posmarowania

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Bułki drożdżowe możesz też polać lukrem. Na każde 50 g cukru pudru dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody lub soku z cytryny. Całość mieszamy i od razu polewamy ostudzone bułeczki.

Sposób wykonania zawijanych, drożdżowych bułeczek z makiem

Do przygotowania drożdżówek potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, czystej ściereczki kuchennej, miksera, blaszki do piekarnika. Przyda się także maszynka do mielenia z drobnymi oczkami oraz sito, gdy używasz suchego maku.

na zdjęciu drożdżówki z makiem w pionie

Zanim zaczniesz robić bułeczki, przeczytaj dokładnie cały opis wykonania. Podaję w nim zamienniki. Dodatkowo efektywnie zaplanujesz czas pracy w kuchni i zaplanujesz poszczególne kroki. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do ciasta drożdżowego były w temperaturze pokojowej.

Krok 1 – aktywuję drożdże

Do miski przesiewam mąkę pszenną. Na środku kupki robię wgłębienie. Wkruszam drożdże, które posypuję 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami ciepłego mleka (cukier i mleko odbieram z odmierzonych składników). Miskę przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 10 – 15 minut. W tym czasie drożdże się uaktywnią. Jeśli masz suche drożdże instant, to pomiń krok z aktywowaniem drożdży. Suche drożdże wystarczy wymieszać w szklance mleka.

Krok 2 – wyrabiam ciasto drożdżowe

Gdy drożdże spienią się i podwoją swoją objętość, wlewam pozostałe mleko i wsypuję pozostały cukier. Wbijam też 1 całe jajko. Całość mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą, dodaję ciepłe masło. Z całości wyrabiam ręcznie ciasto przez około 10 – 15 minut. Możesz też, użyć robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego (wyrabiać przez około 3 – 5 minut). Gotowe ciasto drożdżowe jest elastyczne, jednolite, gładkie i dobrze odchodzi od brzegów miski oraz od rąk (jeśli wyrabiasz ręcznie).

Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 – 75 minut.

Krok 3 – masa makowa

W czasie gdy ciasto drożdżowe wyrasta, przygotowuję masę makową. Możesz oczywiście, użyć gotowej masy makowej lub suchego maku. Odradzam jednak gotową masę makową ze sklepu, która ma kiepski skład. Poniżej podaję jak postępować z obiema masami. Gotowa masa makowa musi być w temperaturze pokojowej.

Masa makowa z suchego maku

Mak zalewam wrzącą wodą lub mlekiem, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Następnie odcedzam na sicie wyłożonym czystą ściereczką kuchenną i wyciskam. Odcedzony mak trzeba też 2 krotnie zmielić na maszynce z drobnymi oczkami. Ja kupiłam zmielony już suchy mak, więc pomijam ten krok.

Do tak przygotowanego maku, wsypuję cukier i całość mieszam do rozpuszczenia. Możesz też dodać posiekane bakalie i wymieszać. Za pomocą miksera na maksymalnych obrotach ubijam pianę z białka i szczyptą soli przez około 3 minuty. Ubitą pianę dodaję do masy makowej i delikatnie mieszam.

Masa makowa z gotowej masy

Jeśli masz gotową masą makową, która jest za rzadka, to podsmaż ją chwilę na suchej patelni, aby odparować nadmiar wody. Następnie ostudź masę i dodaj posiekana bakalie.
Do gotowej masy dodaję ubitą pianę z białka i całość delikatnie mieszam.

Krok 4 – zawijam bułeczki drożdżowe z makiem

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formuję kulę na stolnicy oprószonej mąką. Przez chwilę zagniatam i za pomocą wałka formuję prostokątny placek o wymiarach 60 x 40 cm. Na to wykładam za pomocą łyżki masę makową i oczywiście rozsmarowuję oraz wyrównuję, aż po same brzegi. Jeśli masz mało miejsca, to uformuj 2 placki o wymiarach 30 x 20 cm.

na zdjęciu zwijam roladę z makiem

Z placka drożdżowego, posmarowanego masą makową, zwijam wzdłuż dłuższego boku roladę.

Roladę kroję na 4 cm kawałki. Otrzymuję 15 bułeczek.

Każdą bułeczkę skręcam wzdłuż. Chwytam jeden bok bułki, a drugą ręką przekręcm drugi bok o 180 stopni.

na zdjęciu bułeczki po skręceniu przed upieczeniem

Możesz też na środku każdej bułeczki, wcisnąć do samego dołu cienką rączkę drewnianej łyżki lub cienkiego wałeczka i wyjąć.

Krok 5 – piekę zawijane bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki wykładam na 2 blachy piekarnika, wyścielone papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy miedzy bułeczkami, które jeszcze wyrosną pod przykryciem oraz podczas pieczenia (zdjęcie poniżej). Przykrywam czystą ściereczką do pieczenia i odstawiam na 10 – 20 minut do wyrośnięcia (ciepłe miejsce bez przeciągów). W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni C.

na zdjęciu drożdżóœki z makiem po wyrośnięciu
Drożdżówki z makiem ładnie wyrastają

Tuż przed włożeniem blachy do piekarnika, smaruję ciasto (bez części makowej) żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Czynność nie jest konieczna.

Pierwszą blachę wstawiam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Następnie piekę drugą blachę z bułeczkami. Jeśli masz słaby piekarnik, to zwiększ temperaturę do 200 stopni. Jeśli mocny, to możesz zmniejszyć do 180 – 185 stopni. Pod koniec pieczenia obserwuję i gdy się zarumienią, wyjmuję z piekarnika. Jeśli się postarsza i nie przeszkadza Ci, że bułeczki będą posklejane, to możesz zmieścić wszystkie na jednej blaszce. Zaoszczędzisz czas i prąd :-).

Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kratce do ostudzenia. Po ostudzeniu, możesz je polać lukrem.

na zdjęciu drożdżówki z makiem

Drożdżówki zawijane z makiem smakują na ciepło oraz na zimno. Długo zachowują świeżość po zawinięciu w woreczek.

Życzę smacznego!

1 thought on “Drożdżowe bułeczki z makiem zawijane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *