Kiszona cukinia
3 min readPoznaj prosty sposób na kiszoną cukinię, która zachwyca smakiem zimową porą. Świetnie sprawdzi się do sałatek oraz jako dodatek do obiadów lub kanapek.
Kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Cukinia także się do tego nadaje. Jeśli masz doświadczenie z kiszeniem ogórków, to zobaczysz, że metoda kiszenia cukinii jest bardzo podobna. Trzeba ją oczywiście pokroić na mniejsze kawałki :-). Ja kroję w podłużne kawałki o wielkości ogórków, aby zachowały swoją jędrność. Kiszona cukinia jest podobna w smaku do kiszonych ogórków. Jest trochę miększa i delikatniejsza. Cukinia kiszona stosowana jest w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Jeśli szukasz innych inspiracji na wykorzystanie cukinii to polecam moje wcześniejsze przepisy:
- Cukinia marynowana w słoikach na zimę
- Leczo z cukinią kiełbasą i papryką
- Chrupiąca cukinia smażona w panierce
- Soczyste kotlety mielone z cukinią
- Gulasz z indyka z cukinią
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
- Bigos z cukinii z kiełbasą
- Leczo z cukinii do słoików na zimę
- Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- Pizza na spodzie z cukinii
- Rolada z cukinii z pieczarkami
- Pasztet z cukinii
Składniki:
Podaję proporcje na 1 kg cukinii. Dzięki temu każdy z pewnością łatwo przeliczy proporcje. Na 1 kg warzyw przygotuj 2 słoje o pojemności 0,9 litra.
Do każdego dużego słoika o pojemności 0,9 litra wkładam:
- 2 – 3 ząbki czosnku przekrojone na pół lub ćwiartki
- 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie liście winorośli lub pół liścia chrzanu)
- baldach kopru (kwiat kopru z łodygą)
- 2 – 3 cm korzenia chrzanu
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- 2 ziarna pieprzu czarnego
Zalewa:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 czubata łyżka (30 g) soli kamiennej niejodowanej do przetworów
Sposób wykonania kiszonej cukinii
Zagotowuję zalewę
W garnku zagotowuję wodę i wsypuję sól kamienną oczywiście niejodowaną do przetworów. Mieszam aż sól się rozpuści i odstawiam do ostudzenia do temperatury około 30 stopni C.
Przygotowuję słoiki oraz składniki
Słoiki oraz wieczka dokładnie myję oraz wyparzam wrzątkiem. Najlepiej wstawić je do zmywarki.
Cukinię dokładnie myję w chłodnej wodzie. Większe sztuki obieram z twardej skórki. Następnie kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, aby otrzymać wielkość podobną do ogórków. Usuwam miąższ z pestkami. Na koniec kroję na około 4/5 wysokości słoików.
W chłodnej wodzie płuczę także liście oraz baldachy kopru.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i przekrawam na pół. Chrzan obieram ze skórki i przekrawam pionowo na mniejsze paski.
Umieszczam składniki w słoikach i odstawiam do ukiszenia
Do każdego słoika wciskam dość ciasno kawałki cukinii. Pomiędzy cukinię wkładam także kawałki ząbków czosnku oraz korzenia chrzanu, liście, baldachy kopru, listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Całość zalewam ostudzoną zalewą. Woda musi w całości przykrywać cukinię. Ranty słoików wycieram do sucha i lekko zakręcam wieczka.
Odstawiam w temperaturze pokojowej (około 22 stopni C) na 2 – 3 dni. Po tym czasie mocniej dokręcam wieczka i wynoszę do chłodnej piwnicy. Cukinia ukisi się już po 2 – 3 tygodniach i jest dobra do degustacji. Życzę smacznego!
Coś dla mojego męża, fana cukinii w różnych odsłonach. 🙂