Klasyczna pieczeń rzymska z jajkiem

4 min read
klasyczna pieczeń rzymska z jajkiem po krzekrojeniu

Najlepszy przepis na klasyczną pieczeń rzymską z jajkiem, ziołami, przyprawami i łopatką wieprzową. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na obiad, danie wielkanocne lub jako dodatek do kanapek.

Składniki.

Podane składniki są na dużą keksówkę o wymiarach 11cm x 34cm. Danie nie zawiera glutenu i pszenicy. Kaloryczność pieczeni: około 250 kcal na 100g.

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 surowe jajko
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego)

Przyprawy i zioła:

  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżki majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • do smaku: sól kłodawska (około 1,5 łyżeczki), świeżo zmielony czarny pieprz (1 łyżeczka).

Dodatkowo: Papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej wybierz pieczywo bez glutenu lub tak jak ja piecz w papierze).

Sposób wykonania klasycznej pieczeni rzymskiej z jajkiem.

Klasyczną pieczeń rzymską przyrządzam z wieprzowej łopatki, doprawionej ziołami i przyprawami. Łopatka wieprzowa z pewnością idealnie pasuje do pieczeni. Nie jest za tłusta, krucha lub chuda.

Zaczynam od ugotowania 5 jajek na twardo. Średniej wielkości jajka oczywiście w temperaturze pokojowej wsadzam delikatnie do garnka z osoloną wodą i gotuję na średnim ogniu od zagotowania przez około 8 minut. Dzięki osoleniu wody oraz wcześniejszym wyciągnięciu jajek z chłodnego miejsca, mam pewność, że jajka nie popękają podczas gotowania. Następnie odcedzam ugotowane jajka i zalewam zimną wodą.

Mięso mielę maszynką na drobnych oczkach. Następnie obieram i kroję w kostkę cebulę. 3 ząbki czosnku obieram i drobno siekam i rozgniatam.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki smalcu i wsypuję poszatkowaną cebulę wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Całość szklę na średnim ogniu mieszając przez około 3 minut..

pieczeń rzymska składniki

Do miski wrzucam zmielone mięso, zeszkloną cebulkę z czosnkiem, 1 surowe jajko, 1 łyżkę chrzanu oraz pół łyżki majeranku i pół łyżeczki papryki słodkiej. Całość dokładnie mieszam i wyrabiam ręką. Odstawiam na chwilę, aby mięso przeszło przyprawami.

W tym czasie obieram ostudzone jajka ze skorupek.

Na dnie blaszki wykładam papier do pieczenia (możesz także wysmarować tłuszczem i obsypać np bułką tartą). Na dno blaszki wykładam trochę mniej niż połowę masy mięsnej około 1/3.

Następnie układam w poprzek 5 ugotowanych jajek jak na zdjęciach poniżej. Dla ułatwienia za pomocą palca robię małe wgłębienie, w które lepiej wchodzą jajka bez potrzeby ich późniejszego dociskania i obawy, że zabraknie mięsa na przykrycie 🙂

pieczeń rzymska ułożone jajka

Na to wykładam pozostałą część mięsa i dokładnie przykrywamy oraz wyrównuję. Staram się nie pozostawiać pustej przestrzeni wokoło jajek.

pieczeń przed upieczeniem

Pieczeń smaruję 2 łyżkami musztardy.

Piekę w piekarniku.

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Pieczeń rzymską wkładam na nagrzanego piekarnika i piekę bez przykrycia przez 60 minut w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu, grzałki i góra-dół. 15 minut przed końcem pieczenia zwiększam temperaturę do 200 st. C, aby góra ładnie się zarumieniła.

Podczas pieczenia na dnie zbiera się sporo tłuszczu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, delikatnie i ostrożnie odlewam nadmiar tłuszczu z foremki, przytrzymując upieczone mięso. Następnie po upływie około 30 minut, pieczeń wyjmuję z keksówki i odsączam z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Trzymam na desce do krojenia.

klasyczna pieczeń rzymska z jajkiem po przekrojeniu

Klasyczną pieczeń rzymską z jakiem możesz podać jako gorący obiad, danie na wielkanocny stół lub jako wędlina na kanapki :-). Wygląda i smakuje wybornie.

Wskazówki.

Pieczeń z pewnością dobrze się kroi po schłodzeniu w lodówce.

Klasyczna pieczeń rzymska to większy klops, który przygotowuję z mięsa mielonego doprawionego przyprawami i ziołami jak pulpety. Pieczeń rzymską zazwyczaj robię z łopatki wieprzowej. Możesz oczywiście użyć mięsa:

  • mieszanego: wieprzowo-wołowego
  • mieszanego: wieprzowego z dodatkiem drobiowego
  • drobiowego np indyka.
    Mięso wieprzowe ma tą zaletę, że przede wszystkim nie kruszy się po upieczeniu.

Potrawę podaję na ciepło zaraz po upieczeniu, jako danie obiadowe lub gorącą przystawkę na imprezę. Całość polewam ulubionym sosem. Pieczeń rzymska sprawdzi się także na zimno jako dodatek do kanapek. Wypróbuj mój najlepszy przepis na klasyczną pieczeń rzymską z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *