Kompot z czarnej porzeczki w słoikach na zimę

3 min read
kompot z czarnej porzeczki w słoikach na zimę

Sprawdź jak zrobić banalnie prosty kompot z czarnej porzeczki w słoikach na zimę. Ma piękny kolor i świetnie smakuje do obiadu. Jest gotowy do picia już po kilku dniach.

Czarna porzeczka idealnie nadaje się na dżem, wino, soki i kompot. Tym razem zrobię z niej aromatyczny kompot. Taki sam jak robiła moja mama oraz babcia. Zapraszam na mój sprawdzony przepis z idealnie dobranymi proporcjami 3 składników. Czarna porzeczka dojrzewa razem z wiśnią. Polecam przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Często też łączę owoce i gotuję kompot wiśniowo porzeczkowy. Używam wówczas proporcji 2/3 porcji wiśni i 1/3 porzeczki.

Składniki

Moja szklanka zawsze w przepisach ma 250 ml.
Kaloryczność: 95 kcal w 100 ml.

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 330 g cukru (1,5 szklanki)
  • około 600 ml wrzącej wody
3 słoiki z kompotem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania kompotu z czarnej porzeczki w słoikach na zimę

Do zrobienia pysznego kompotu przydadzą nam się: miska, garnek lub czajnik oraz czyste i wyparzone słoiki z nakrętkami.

Krok 1 – oczyszczam porzeczki i szykuję słoiki oraz nakrętki

Najpierw czeka nas żmudna i bardzo nieprzyjemna praca przy oczyszczaniu owoców. Z porzeczek usuwam szypułki i listki. Jeśli sama zbieram, to jest tego mało. Niestety owoce na bazarku mają dużo szypułek. Zdecydowanie lepiej dopłacić za czyste od szypułek owoce, niż tracić czas na ich usuwanie. Oczyszczone porzeczki wsypuję do miski z zimną wodą i płuczę. Następnie za pomocą durszlaka lub sita odsączam z wody.

Słoiki i nakrętki myję i wyparzam. Mniejsze ilości ręcznie, a większe w zmywarce. Wyparzam wrzątkiem z czajnika lub w piekarniku. Piekarnik nastawiam do temperatury 110 stopni C i umieszczam słoiki na około 10 minut.

Krok 2 – zasypuję porzeczki cukrem

Umyte i bez szypułek porzeczki zasypuję cukrem w misce lub garnku. Wszystko mieszam i potrząsam, aby owoce równomiernie oblepiły się w cukrze. Porzeczki z cukrem przekładam do 3/4 – 4/5 wysokości wyparzonych słoików.

Krok 3 – zalewam wrzątkiem i zakręcam słoiki

Zagotowuję wodę w garnku lub czajniku. Zalewam wrzątkiem słoiki z porzeczką i cukrem. Wody wlewam tyle, aby zostało tylko 1 cm wolnej przestrzeni.
Ranty słoików i nakrętki wycieram do suchego. Słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję.

Krok 4 – pasteryzuję kompot z czarnej porzeczki

Na dno dużego i szerokiego garnka kładę ściereczkę kuchenną, wlewam wodę i zagotowuję. Do gorącej wody ostrożnie wkładam gorące słoiki z kompotem. Woda powinna sięgać do 3/4 – 4/5 ich wysokości. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Pasteryzuję przez 25 minut duże słoiki 900 ml, a mniejsze 500 ml przez 15 minut. Czas liczę oczywiście od zagotowania się wody.

Większe ilości słoików pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do temperatury około 110 – 120 stopni C. Pasteryzuję przez około 25 – 30 minut.

Następnie ostrożnie wyjmuje słoiki z kompotem i układam do góry dnem na blacie wyścielonym ściereczką kuchenną, kocem lub ręcznikiem. Przykrywam i zostawiam do całkowitego ostudzenia. Na drugi dzień kompot wynoszę do piwnicy.

Taki kompot jest idealny zimowa porą do obiadu. Jest gotowy do wypicia już po kilku dniach.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *