Kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką

4 min read
kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką

Dziś zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką. Wilgotne, puszyste i nieziemsko pyszne. Klasyczne ciasto ucierane, w którym smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodka i przede wszystkim chrupiąca kruszonka. Idealne ciasto w sezonie wiosennym. Nie mogłam się już doczekać pierwszego rabarbaru. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta 🙂 Szybko znika z talerza. Polecam.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml. Jajka (przede wszystkim białka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest z rabarbarem, ale równie dobrze możecie je zrobić z innych owoców: malin, truskawek, borówek…

Kruche ciasto.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza.

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa rabarbaru.

  • 600g rabarbaru (około 6-7 pałek)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu bez cukru
ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką w tle duża blacha
ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką 1 porcja

Sposób wykonania.

Ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką przygotujesz w 30 minut. Czas pieczenia 55 minut.

Przygotowuję kruche ciasto.

3 szklanki mąki pszennej wysypuję na stolnicę. Dodaję pół szklanki cukru oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki oczywiście mieszam ze sobą za pomocą rąk. Żółtka oddzielam od białek. Białka umieszczam w suchej i wysokiej misce, gdyż będą nam potrzebne do ubicia bezy.

200 g masła kroję w kostkę i dodaję do mąki. Za pomocą dłoni łącze wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Wówczas dodaję żółtka i zagniatam gładkie ciasto. Jeśli jest z tym problem, dodaję 2 łyżki śmietany 18%.

kula kruchego ciasta
Ciasto na zdjęciu jest intensywnie żółte za sprawą wiejskich jajek :-).

Ciasto dzielę na pół jak na zdjęciu poniżej.

kruche ciasto przekrojone na pół

Obie połówki wkładam do woreczków i umieszczam w zamrażarce.

Przygotowuję rabarbar oraz bezę.

Rabarbar obieram i kroję oczywiście na małe plasterki (grubość około 1 – 2 cm).

obrany i pokrojony rabarbar

5 białek ubijam na sztywno za pomocą miksera oczywiście na dużych obrotach. Cały czas ubijając, dodaję sukcesywnie szklankę cukier, a pod koniec ubijania 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Łączny czas ubijania około 5 minut. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że beza nie będzie gumowata.

ubita piana z mąką

Na blaszkę (około 26x26cm) wykładam papier do pieczenia. Połowę ciasta wyjmuję i wylepiam nim dno foremki.

kruche ciasto na dnie blaszki

Do rabarbaru dodaję jeden kisiel i 1/3 szklanki cukru, mieszam i wykładam na ciasto. Przed umieszczeniem na ciasto, z pewnością warto odsączyć na durszlaku sok z rabarbaru. Sok jest smaczny do natychmiastowego wypicia.

warstwa rabarbaru

Na warstwę rabarbaru rozsmarowuje ubite białka.

wykładam warstwę piany
wyrównana warstwa piany

Następnie drugą połowę ciasta tarkuję oczywiście na grubych oczkach do warzyw i wykładam rozcierając w palcach na wierzch ciasta.

starkowane kruche ciasto
ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką przed upieczeniem

Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni i piekę z grzałką góra dół przez 55 minut do suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze). Po upieczeniu wyłączam grzanie, lekko uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto na około 15 minut do ostygnięcia.

Ciasto wygląda i pachnie rewelacyjnie, jednak musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Dlatego odkładam ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto jest bardzo pyszne, przede wszystkim wilgotne i kruche jednocześnie. Do tego wspaniale przełamują się smaki słodko-kwaśne. Pachnie niebiańsko. Cała rodzina za nim przepada. Szczególnie dzieci, które wręcz nie mogą się doczekać, kiedy ostygnie 🙂 Ciasto z owocami kojarzy mi się przede wszystkim z beztroskim latem. Zapraszam do upieczenia. Smacznego !

Polecam także bardzo podobne ciasto, tylko że z dżemem.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *