Makowiec japoński

3 min read
makowiec japoński

Makowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i makiem, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu.

Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest wilgotne.

Makowiec japoński – składniki:

Kaloryczność: 375 kcal w 100 g. Podane proporcje są na blachę o wymiarach 26 x 26 cm lub 20 x 30 cm.
Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 260 g maku (1,5 szklanka) najlepiej mielonego
  • 500 ml (2 szklanki) mleka do (ugotowania maku)
  • 400 g jabłek (waga przed obraniem)
  • 200 g cukru pudru (niecałe 1,5 szklanki)
  • 100 g masła (pół kostki w temperaturze pokojowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania makowca japońskiego

na zdjęciu cały makowiec japoński

Do przygotowania makowca potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelka, 2 miski, miksera, sita, tarki do warzyw. Jeśli masz niemielony mak, to przygotuj także maszynkę do mielenie mięsa z drobnym sitem lub blender.

Krok 1 – przygotowuję mak

Mak płuczę w wodzie. Następnie wrzucam go rondelka i zalewam mlekiem. Mleko krowie możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Zagotowuję i zmniejszam ogień na minimum. Mak mielony gotuję na małym ogniu przez 20 minut, a nie mielony przez 60 minut. Następnie odcedzam na sicie i odciskam w czystej ściereczce.
Mak niemielony dodatkowo dwukrotnie mielę na drobnym sicie maszynki do mielenia mięsa. Możesz też użyć blendera.

Krok 2 – przygotowuję jabłka

Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Odciskam też wytworzony sok, który ze smakiem wypijam. Do ciasta najlepsze są oczywiście odmiany twardych jabłek.

Krok 3 – przygotowuję i łączę pozostałe składniki

Białka dokładnie oddzielam od żółtek.
Do miski wrzucam ciepłe masło, żółtka i cukier puder. Za pomocą miksera na maksymalnych obrotach ubijam na puszystą masę. Następnie zmniejszam obroty na średnie i cały czas mieszając, wrzucam sukcesywnie kaszę manną, proszek do pieczenia, odciśnięty i zmielony mak oraz starte jabłka.

W wysokim naczyniu na maksymalnych obrotach miksera ubijam białka na gęstą i sztywna masę. Ubitą piane z białek dodaję do makowo jabłkowej masy i za pomocą szpatułki delikatnie mieszam.

Krok 4 – piekę makowca po japońsku

na zdjęciu masa na makowiec japoński

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C. Blachę ciasta wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam masę ciasta. Wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę przez 50 – 55 minut w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra i dół. Pod koniec pieczenia, delikatnie uchylam drzwiczki piekarnika i sprawdzam metodą „suchego patyczka”. Jeśli po wbiciu w środek ciasta, drewniany patyczek od szaszłyków jest suchy, makowiec jest już upieczony. Po upieczeniu wyjmuje ciasto z piekarnika i odstawiam z blaszką do całkowitego ostudzenia na około 45 – 60 minut. Po tym czasie ciasto będzie zwarte. Przewracam je do góry nogami na deskę do krojenia i zdejmuję papier do pieczenia.

na zdjęciu ciasto makowiec z jabłkami po upieczeniu

Makowiec z jabłkami jest już gotowy i można go posypać cukrem pudrem lub polać masą czekoladową. W tym celu w rondelku zagotowuję śmietankę i zdejmuje z ognia. Następnie wrzucam połamaną w kostkę czekoladę oraz masło. Wszystko mieszam rózgą kuchenną, aż otrzymam jednolicie gładką masę czekoladową.

Wierzch ciasta posmarowanego polewą czekoladową posypuję posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Możesz też posypać startą skórką pomarańczy lub bakaliami.

Życzę smacznego!

4 thoughts on “Makowiec japoński

  1. Czy do maku moge dodac skórkę pomaranczowa kandyzowaną i orzechy wloskie? Nie na wierzch tylko do maku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *