Ogórki w musztardzie

7 min read
ogórki w musztardzie
ogórki w musztardzie

Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Udadzą się każdemu. Warto je zrobić bo wyglądają oryginalnie i jeszcze lepiej smakują. Są lekko ostre i jednocześnie słodkie, a wszysto dzięki wyjątkowej zalewie. Podaję i robię w dwóch wersjach z obieraniem i bez obierania skórek. Zapraszam po świetny przepis na ogórki w musztardzie do słoików na zimę.

Lipiec i sieprpień to u mnie codzienne przerabianie przetworów na zimę, które potem zajadamy ze smakiem. Sezon na ogórki ciągle trwa. Warto przyrządzić ich dużą ilość, aby zimą poczuć smak lata. W słoikach na zimę ogórki nie lubią być same. Tym razem towarzyszyć im będzie: gorczyza, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, czosnek i oczywiście musztarda.
Ogórki w zalewie musztardowej świetnie się sprawdzą do: obiadu, sałatek, kanapek lub jako zagryska na imprezę czy grilla. Polecam w diecie: wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.

Ogórki w musztardzie – składniki:

Kaloryczność: 35 kcal w 100 g potrawy. Szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg ogórków potrzeba 3 słoiki 500 ml. Jeśli planujesz zrobić więcej ogórków w musztardzie to podwój lub zwieloktrotnij ilość składników.

  • 1 kg ogórków gruntowych (mniejsze sztuki)*
  • 3 mniejsze ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren gorczycy

Zalewa:

  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 125 ml octu 10 % (pół szklanki)
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 płaskie łyżki musztardy **
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 160 g cukru (około 3/4 szklanki)

Ogórki* – używam małych i średnik sztuk. Duże się nie nadają bo mają pestki lub są puste w środku. Z nich możesz zrobić sałatkę z ogórków lub sałatkę szwedzką.
Ja używam ogórków prosto z ogródka. Jeśli masz ogórki ze sklepu, to zalecam pomoczyć je w misce z zimną wodą przez 1 do 4 godzin. Nabiorą wówczas sprężystości.

Musztarda** – możesz użyć dowolnej musztardy o gładkiej konsystencji. Jeśli użyjesz ostrej, to potrawa będzie pikantniejsza, a jeśli miodowej to słodsza. Ja używam musztardy łagodnej. Jeśli użyjesz musztardy francuskiej, to nie dodawaj ziaren gorczycy, bo ona już jest w jej składzie :-). Musztardy francuskiej dodaj oczywiście o 1 łyżeczkę więcej niż jest w skłdnikach (wypełniona jest gorczycą).

na zdjęciu ogórki w musztardzie w pionie

Sposób wykonania ogórków w musztardzie

Do przygotowania ogórków w musztardzie potrzebna będą przede wszystkim: garnka, ostrego noża i deski do krojenia. Przygotuje także słoiki oraz nakrętki. Ja do zalewy musztardowej użyłem jeszcze blendera (możesz też wykorzystać mikser).

Krok 1. Przygotowuję zalewę

Przygotowywanie ogórków w musztardzie rozpoczynam od zrobienia zalewy, która musi ostygnąć przed dodaniem musztardy. W tym celu do mniejszego garnka wlewam wodę, wsypuję przyprawy i zagotowuję. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i wsypuję cukier oraz sól. Całość mieszam łyżką do rozpuszczenia składników, zdejmuję z ognia. Wlewam ocet i całość mieszam łyżką.

zalewa z octu i przypraw bez musztardy


Gdy zalewa ostygnie, dodaję musztardę i mieszam łyżką, aż powstanie jednolita konsystencja. Aby ułatwić sobie wymiesznie musztardy z zalewą, część zalewy wlałam do miseczki i dodałam musztardę.

zalewa octowa i musztarda

Zdecydowanie polecam użyć blendera lub miksera.

na zdjęciu mieszam zalewa musztardowa za pomoca blendera

Wymieszanie musztardy w mniejszej ilości wody w szklance jest łatwiejsze. Następnie wlewamy zawartość szklanki do zalewy i całość jeszcze raz mieszamy. Ja użyłam od razu blendera. Jeśli mieszasz ręcznie i zalewa się rozwarstwi, to użyj blendera lub miksera na wysokich obrotach, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Krok 2. Przygotowuję słoiki i ogórki

Słoiki i nakrętki powinny być czyste i wyparzone oraz nie oszczerbione. Mniejsze ilości słoików oraz nakrętek myję ręcznie, a większe w zmywarce do naczyń. Następnie wyparzam w piekarniku nastawionym na 110 stopni C przez 5 minut od uzyskania wskazanej temperatury. Możesz też wyparzyć wrzącą wodą (ostrożnie), ale w piekarniku jest wygodniej.

Ogórki dokładnie myję pod zimną i bieżącą wodą. Możesz także użyć szorstkiej części gąbki do naczyń. Obcinam gorzkie końcówki ogórków.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i kroję w połówki lub ćwiartki i rozgniatam nożem (aby puścił sok).

Są 2 szkoły przyrządzania ogórków w musztardzie. Niektórzy lubią ogórki obrane ze skórki, inni nieobrane. Ja i mąż lubimy nieobrane, a dzieci obrane. Dlatego część słoików robię z obranymi, a część z nieobranymi ogórkami. W smaku niewiele się różnią, jedynie różnica jest w wyglądzie. Wybór pozostawiam Tobie. Dodatkową zaletą ogórków w wersji bez obierania jest oszczędność pracy i oczywiście czasu, którego nigdy za wiele. Jeśli wykonujesz pierwszy raz takie przetwory, to zrób w obu wersjach i sprwdź, które są smaczniejsze i estetyczniejsze. Jak wiadomo jemy oczami 🙂

na zdjęciu pokrojone ogórki

Na dno każdego słoika wkładam po równej ilości ziaren gorczycy oraz po jednym mniejszym ząbku czosnku (pokrojony w mniejsze kawałki i rozmiażdżony).
Umyte ogórki umieszczam pionowo w słoikach. Układam je ciasno jeden obok drugiego. Mniejsze sztuki wkładam w całości, a większe przekrawam na pół lub ćwiartki. Pozostawiam około 2 cm wolnej przestrzeni między wieczkiem, a ogórkami.

na zdjęciu ogórki ułożone pionowo w słoikach

Krok 3. Wlewam zalewę i pasteryzuję

Do każdego słoika wypełnionego ogórkami wlewam zalewę musztardową. Możesz wlewać prosto z garnka lub za pomocą chochelki. Przed wlaniem dokładnie wymieszaj zalewę, ponieważ musztarda osiada na dno. Końcówki ogórków powinny być zakryte zalewą.

na zdjęciu ogórki zalane zalewą musztardową

W miarę potrzeby wpycham ogórki głębiej do słoika. Ranty słoików oraz nakrętki dokładnie wycieram do suchego i mocno zakręcam.

Pasteryzacja. Są 2 metody: w garnku z wodą lub w piekarniku.
Pamiętaj, aby zimne słoiki z przetworami wkładać do zimnej wody/piekarnika. Natomiast gorące słoiki do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. W naszym przypadku mamy przetwory w temperaturze pokojowej, więc będziemy pasteryzować je od początku w zimnej wodzie lub nienagrzanym piekarniku.

Metoda 1. Na dno garnka wyścielam czystą ściereczkę kucheną. Wlewam wodę tak, aby dosięgała do 3/4 lub 4/5 wysokości słoików. Słoiki muszą stać obok siebie i nie stykać się ze sobą. Wodę zagotowuję na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Gotuję (słoiki 500 ml) przez około 10 minut, od czasu zagotowania się wody.

Metoda 2. Słoiki wkładam do zimnego piekarnika i nagrzewam do około 110 stopni C. Pasteryzuję przez 10 minut (słoiki 500 ml) od czasu nagrzania się piekarnika. Większe słoje np 720 lub 900 ml pasteryzuję przez 15 – 20 minut.

na zdjęciu 3 słoiki ogórków w musztardzie

Po pasteryzacji ostrożnie wyjmuję przetowry i układam odwróceone do góry dnem na blat kuchenny wyścielony czystą ściereczką kuchnną. Dodatkowo przykrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem. Pozostawiam do ostygnięcia. Dzięki odwróceniu słoików do góry dnem, mam pewność, że zakrętka dobrze zassała. Ostudzone przetwory wynoszę do zimnej i ciemnej piwnicy.
Ogórki w musztardzie dobre są po 14 dniach. Jednak zalecam poczekać z degustacją do zimy i w mroźne dni poczuć smak lata.

Życzę smacznego! Daj znać w komentarzu jak Ci smakują!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.