Pizzerinki dla dzieci na imprezę

4 min read
pizzerinki dla dzieci i dorosłych

Te pyszne pizzerinki zachwycą zarówno dorosłych jak i dzieci. Są bardzo mięciutkie, można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Na imprezie możesz poczęstować gości bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, a także na zimno lub po ogrzaniu. Dodatki są dowolne, w składnikach wymieniłam te które najczęściej używam. Jeśli lubisz pizzę z określonymi składnikami, możesz je również umieścić na swoich pizzerinkach.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej lub specjalnej do pizzy 0
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie

Dodatki:

  • salami
  • pieczarki
  • ser (może być mozzarella w kulkach)
  • oliwki
  • kukurydza

Zobacz jak krok po kroku zrobić pizzerinki

Krok 1. Przygotowuję ciasto na pizzerinki.

Zrobienie ciasta rozpoczynam oczywiście od nastawienia zaczynu. W tym celu do sporego kubka wykruszam drożdże, zalewam je około 100 ml ciepłej lecz nie gorącej wody, dodaje cukier i około 3 łyżki mąki. Całość mieszam aż drożdże się rozkruszą i odstawiam na 15 minut w ciepłym miejscu.

Składniki na ciasto pizzerinek
Składniki na ciasto pizzerinek

Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje sol, wlewam rozczyn i pozostała ciepła wodę a więc 200 ml.

Mieszam i wyrabiam ciasto, musi być ono z pewnością miękkie lecz nie kleiste. Jeśli mocno się klei podsypuje mąka. W momencie ugniatania ciasta wolę je już wyciągnąć na stolnicę, lepiej się formuje i wygodniej ugniatać je palcami.

W momencie gdy mam już wyrobione miękkie ciasto, przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Krok 2. Przygotowuję sos pomidorowy.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy

W tym czasie przygotowuję sos pomidorowy. Czosnek obieram i przede wszystkim drobno siekam. Lekko podsmażane na łyżce oliwy lecz krótko, ponieważ może stać się gorzki. Do lekko przeznaczonego czosnku wlewam pomidory w puszce. Dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie – doprawiamy do smaku wg uznania. Osobiście wolę bardziej wyraźne smaki, więc nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu.

Sos duszę na małym ogniu, żeby odparował i stał się gęsty.

Krok 3. Przygotowuję dodatki do pizzerinek.

W tym czasie przygotowuję oczywiście dodatki: pieczarki obieram i kroję na bardzo drobne plastry, kukurydzę osadzam na sitku, ser tarkuję na grubych oczkach, a oliwki kroję na plastry.

Krok 4. Wałkuję ciasto i wykrawam kółka.

Ciasto dzielę na kawałki
Ciasto dzielę na kawałki

Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na stolnicy (stolnicę można podsypać mąka wówczas ciasto nie będzie się przyklejać).

Wałkuję ciasto i wykrawam kółka
Wałkuję ciasto i wykrawam kółka

Z rozwałkowanego ciasta za pomocą miseczki wykrawam kółka o średnicy około 10 cm. Kółka układam na blaszce w pewnej odległości od siebie gdyż jeszcze urosną.

Krok 5. Dodaję ulubione dodatki i wypiekam.

Pizzerinki posmarowane sosem
Pizzerinki posmarowane sosem pomidorowym

Każde kółko smaruje sosem pomidorowym i układam na nich ulubione dodatki.

Pizzerinki z sosem i salami
Pizzerinki z sosem pomidorowym i salami
Dodatki na pizzerinkach
Ulubione dodatki na pizzerinkach

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (jeśli wyrosną i lekko się zrumienia są gotowe).

Gotowe pizzerinki
Gotowe pizzerinki
Prosta, szybka i efektowna przekąska na imprezę
Prosta, szybka i efektowna przekąska na imprezę dla dzieci i dorosłych.

Wskazówki

Pizzerinki radzę oczywiście posypać serem na około 5 minut przed wyciągnięciem. W tym celu po 15 minutach pieczenia otwieram piekarnik i posypuję starkowanym serem. Możesz od razu wstawić do piekarnika pizzerinki posypane serem, ale wówczas ser po 20 minutach spiecze się i wręcz zniknie z potrawy.

Czas pieczenia zależy przede wszystkim od grubości rozwałkowanego ciasta i w trakcie pieczenia trzeba obserwować. Z pewnością lepiej zrobić cieńsze kółka, bo ciasto w piekarniku zwiększa swoją wysokość około 3 krotnie.

Pizzerinki są szybką przekąską na imprezę, która z pewnością zachwyci dzieci oraz dorosłych. Sprawdzają się na Sylwestra, przyjęcie dla dzieci, na każdą domówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *