Śledzie po cygańsku

4 min read
śledzie po cygańsku

Przepis na pyszne śledzie po cygańsku idealne na święta oraz imprezę typu Sylwester. Wyraziste w smaku śledzie z dużą ilością warzyw polane słodko ostrym sosem musztardowo – keczupowym.

Śledzie po cygańsku to prosta i szybka potrawa, która uda się każdemu. Składniki wystarczy pokroić w kostkę i wymieszać. Potrawa najlepsza jest na drugi lub trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Idealna do zrobienia dzień, dwa przed imprezą. Zapraszam po sprawdzony przepis.

Śledzie po cygańsku – składniki.

W przepisie łyżeczka to 15 ml. Potrawa zmieści się w słoiku 0,9L. Kaloryczność: 140 kcal w 100 g potrawy.

  • 500 g śledzi (matiasy w oleju lub słonej zalewie)
  • 100 g cebulki
  • 150 g ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 100 g papryki konserwowej (papryka domowa marynowana na zimę)
  • 100 g marynowanych grzybów (pieczarki lub z lasu)

PS. Jeśli nie masz papryki lub grzybków, to się nie przejmuj. Potrawa też będzie dobra. W przepisie najważniejsze są przede wszystkim same śledzie oraz musztardowo – keczupowy sos.

Sos musztardowo – keczupowy.

  • 5 łyżek oleju (75 ml)
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki miodu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub pół łyżeczki ostrej)
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Dodatkowo: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

na zdjęciu śledzie po cygańsku

Sposób wykonania śledzi po cygańsku.

Do wykonania śledzi potrzebować będziemy przede wszystkim: dużej miski lub salaterki.

Przygotowywanie potrawy rozpoczynam od śledzi. Śledzie w oleju odsączam i osuszam na ręczniku papierowym. Śledzie w słonej zalewie moczę w wodzie. Prawdziwe śledzie z beczki moczę przez kilkanaście godzin, a gotowe w płatach od 1 do kilku godzin w zależności od stopnia słoności. Szczegółowy opis w artykule: moczenie śledzi – jak moczyć śledzie? Pod koniec moczenia próbuję kawałek śledzia i jeśli smak jest już ok, to odsączam i osuszam.

Sos musztardowo keczupowy.

Przygotowuję sos musztardowo keczupowy, który powinien się przegryźć w potrawie. Śledzie po cygańsku najsmaczniejsze są na 2 lub 3 dzień, gdy smaki się przegryzą. Potrawę robię 1 lub 2 dni przed świętami lub imprezą.

na zdjęciu składniki do sosu na śledzie po cygańsku
Wszystkie składniki do sosu po cygańsku
na zdjęciu sos cygański po wymieszaniu
Gotowy sos cygański po wymieszaniu

Ząbki czosnku obieram, drobno siekam i miażdżę końcówka noża. Możesz także użyć praski do czosnku.
Do dużej miski lub salaterki dodaję: keczup, musztardę, miód (lub cukier), zmiażdżone ząbki czosnku. Całość za pomocą łyżki lub rózgi mieszam ze sobą i dodaję stopniowo po 1 łyżce oleju, aby sos się nie rozwarstwił. Posypuję przyprawami: słodką lub ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli masz mało słone śledzie, to dodaj także soli do smaku. Całość dokładnie mieszam za pomocą łyżki, aż otrzymam jednolity sos. Próbuję oczywiście smak sosu i ewentualnie dodaję przypraw.

Śledzie i warzywa do sałatki

Śledzie kroję w kostkę 2 – 3cm na tzw. jednego kęsa. Wrzucam do miski z sosem.

Z ogórków usuwam twarde końcówki. Ogórki (u mnie kiszone) kroję w kostkę około 0,5 – 1 cm. Jeśli masz ogórki konserwowe to pokrój je drobniejszą kostkę około 0,5 cm. Pokrojone ogórki wrzucam do miski.

Paprykę marynowaną kroję w drobną 0,5 cm kostkę. Grzybki marynowane kroję w kostkę lub plastry. Pokrojoną paprykę oraz grzybki wrzucam do miski.

Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę lub pół talarki. Wrzucam do miski z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz możesz jeszcze pokrojoną cebulkę przelać wrzątkiem na sicie i od razu schłodzić w zimnej wodzie. Wówczas cebulka będzie przede wszystkim miększa i mniej ostra.
Oprószam posiekaną natką pietruszki.

na zdjęciu pokrojone śledzie i warzywa

Całość dokładnie mieszam ze sobą. Przykrywam i odstawiam do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sałatka po wymieszaniu

Na imprezę polecam także:

Śledzie po cygańsku najsmaczniejsze są na drugi lub trzeci dzień, gdy przygryzą się wszystkie smaki. Potrawę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem w misce lub słoiku do 7 dni. Ważne jest, aby śledzie były przykryte sosem. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *