Soczyste hamburgery

2 min read
soczyste hamburgery

Soczyste hamburgery to świetny pomysł na obiad kiedy wszystko się znudziło, a w dodatku mamy ogromną potrzebę, żeby zjeść fastfooda. Hamburgery są bardzo soczyste i syte. Możemy jeść je bez wyrzutów, ponieważ zrobione są z pewnych składników i wcale nie są niezdrowe. Bardzo smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Do wykonania hamburgerów wykorzystałam kotlety z piersi kurczaka. Uważam, że są smaczniejsze niż tradycyjne burgery z mięsa mielonego. W dodatku moje kotlety są mega soczyste i smaczne, a oto przepis na nie:

Składniki i wykonanie soczystych kotletów do hamburgerów.

  • 1/2 piersi kurczaka
  • naturalna przyprawa do kurczaka bez chemii
  • 1 jajko
  • łyżka majonezu
  • bułka tarta

Pierś kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję na 4 cienkie kotlety. Wkładam do woreczka foliowego i lekko rozbijam tłuczkiem każdy kawałek. Po wyjęciu z woreczka, obsypuję przyprawą do kurczaka lub jeśli nie mam dobrej jakości przyprawy, to oczywiście solą i curry.

W miseczce za pomocą widelca mieszam rozbite wcześniej jajko i łyżkę majonezu, aż powstanie gęsty sos. W sosie tym umieszczam pierś kurczaka i marynuję około 1 godziny.
Następnie pierś wyjmuję z marynaty i obtaczam także w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym smalcu po 4 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Składniki i wykonanie farszu do hamburgerów.

na zdjęciu składniki na hamburgery

Następnie do przygotowania hamburgerów będą nam jeszcze potrzebne przede wszystkim takie składniki jak:

  • 4 specjalne bułki do hamburgera
  • sałata lodowa – kilka listków
  • pomidor – kilka plasterków
  • świeży lub kiszony ogórek wg uznania
  • keczup
  • musztarda
  • opcjonalnie możemy także dodać: ser feta, oliwki czy suszone pomidory

Bułki od hamburgera przekrajam na pół – lecz nie do końca. Zostawiam ostatnia część, aby kanapka się nie rozjeżdżała. Bułkę zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut. Następnie środek bułki smaruję keczupem i musztardą. Umieszczam kotleta z kurczaka. Pozostałe dodatki daję wedłóg uznania, ale świetnie pasuje kawałek sałaty, ogórek czy pomidor.

na zdjęciu 2 soczyste hamburgery

Ja bardzo lubię hamburgery w stylu włoskim, a więc z feta, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.