Sos grzybowy

4 min read
sos grzybowy

Poznaj mój ulubiony przepis na sos ze świeżych grzybów, który przygotowuję, gdy tylko pojawią się pierwsze grzyby w lesie. Najsmaczniejsze oczywiście są borowiki oraz podgrzybki, ale pyszny sos grzybowy zrobisz także z kurek czy maślaków. Doskonale sprawdzą się również pieczarki.

Sos grzybowy to uniwersalna przystawka, którą podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek, klusek sląskich, placków ziemniaczanych. Ja ostatnio podałam go do kotlecików z gotowanych ziemniaków. Niektórzy podają go także do gotowanego makaronu oraz do mięs. Z racji, że grzyby mrożone dostępne są cały czas, sos grzybowy możemy przyrządzać przez cały rok.

Składniki na sos grzybowy.

Kaloryczność potrawy: około 167 kcal w 100g sosu grzybowego.

  • 500g świerzych grzybów
  • 250ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 średnia cebula (około 130g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • pół pęczka pietruszki lub koperek
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub 1 łyżka soku z cytryny)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

PS. Zarówno ząbki czosonku jak i ocet jabłkowy są opcjonalne. Brak pęczka pietruszki lub koperku także nie wpłynie znacząco na smak potrawy.

sos z grzybów leśnyh

Sposób wykonania sosu grzybowego.

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebować będziemy: noża oraz szerokiej patelni.

Zaraz po powrocie z lasu czyszczę grzyby. Usuwam resztki ściółki, piachu, mchu itp. Małe grzyby przekrawam na pół, średnie na ćwiartki. Przy większych grzybach trzonki kroję w grubsze talarki, a kapelusze w grubsze paski. Proszę pamiętać, że grzyby kurczą się podczas obróbki termicznej.

Cebulę obieram i kroję w drobna kostkę lub piórka. Ząbki czosnku obieram i drobo siekam. Pęczek pietruszki siekam drobno.

Na rozgrzanej patelni podgrzewam na średnim ogniu 2 z 3 łyzek masła i wrzucam pokrojoną cebulkę. Pod koniec szklenia (około 5 minut) wsypuję posiekane zabki czosnku i całość podsmażam jeszce przez 1 minutę. Jeśli nie lubisz smaku czosnku, możesz go oczywiście pominąć.

na zdjęciu podsmażona cebulka
na zdjęciu podsmażam grzyby leśne

Na patelnię wrzucam pozostałą 1 łyżkę masła oraz oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość smażę na średnim ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką, aby się nie przypaliło i równomiernie smażyło.

Następnie wlewam słodką śmietankę 30%. Dodaję sól, pieprz do smaku. Na koniec dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego, który wyostrza smak sosu. Możesz go zastapić 1 łyżką cytryny lub oczywiscie pominąć, jesli nie lubisz jego smaku. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy będzie nam odpowiadać smak octu, dodajmu go najpierw mniej i spróbujmy. Całość mieszam drewniną łyżkę i gotuję w sosie śmietankowym od 2 do 3 minut. Pod koniec wrzucam posiakaną pietruszkę lub koperek, tak aby nie straciły intensywnego koloru.

Sos grzybowy jak już wspomniałam, to uniwersalna przystawka. Podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek, klusek sląskich, placków ziemniaczanych. Ostatnio serwowałam go do kotletów z gotowanych ziemniaków. Jestem pewna, że odnajdziecie swoją ulubioną potrawę do powyższego sosu.

Wskazówki.

Sosu niczym nie zagęszczam. Jeśli jest za rzadki, to zwiekszam czas odparowaywania, a jak jest za gęsty to dodaję odrobinę śmietanki bądź wody.

Sos grzybowy możesz zrobić także z mrożonych grzybów, które trzeba najpierw lekko rozmrozić. Następnie, aby nie straciły jędrności, wrzucamy je na patelnię i dokańczamy rozmrażanie na małym ogniu. Dzięki dostepowi do mrożoanych grzybów, ten sos możemy przygotowywać przez cały rok. Najlepiej nadają się do mrożenia lekko obgotowane grzyby przez 5 minut w osolonej wodzie.

Sos można także zamrozić.

Z grzybów suszonych także można przyrządzic sos, ale to będzie oddzielny przepis 🙂 W skrócie moge napisać, że suszone grzyby należy namoczyć przez 2 godziny w wodzie i postępować dalej jak w powyższy przepisie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *