Placki z gotowanych ziemniaków

4 min read
placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym

Nie wiesz co zrobić z wczorajszymi, ugotowanymi ziemniakami? Świetnie się składa! Poznaj sprawdzony, recyklingowy przepis na placki z gotowanych ziemniaków, które od lat przygotowuje się w moim domu. Są puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne placki ziemniaczane. Zawsze prosiłam swoją mamę, aby mi je zrobiła. Dziś robię placuszki dla swoich dzieci. Zapraszam na smaki dzieciństwa.

Placki są bardzo proste i oczywiście szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedynie dobrze rozgnieść ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka. Moje dzieci uwielbiają puszyste, chrupiące i usmażone na złoto placki z gotowanych ziemniaków. Te placuszki możesz podawać zarówno na słono, jak i na słodko.

placki  z ugotowanych ziemniaków
placki  w sosie grzybowym
Placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym

Składniki na placki z gotowanych ziemniaków.

Z podanych proporcji otrzymasz około 10 placków. Kaloryczność potrawy: kcal w 100g.

  • 0,5 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej (dzięki niej placuszki są puszyste),
  • 1 jajko,
  • średnia cebula,
  • opcjonalnie 1 pęczek koperku lub natka pietruszki ewentualnie szczypiorek,
  • tłuszcz (u mnie smalec gęsi) do szklenia cebuli oraz smażenia placków,
  • przyprawy do smaku – szczypta soli, po pół łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki.

Sposób wykonania placków z gotowanych ziemniaków.

Do przygotowania placków z gotowanych ziemniaków potrzebować będziemy: tłuczka kuchennego (ewentualnie praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa), miski oraz patelni. Placki wykonasz łącznie ze smażeniem do 30 minut. Jeśli lubisz placki ziemniaczane to expresowe placki z gotowanych ziemniaków także przypadną Ci do gustu!

Krok 1. Ugotowane i dobrze odcedzone ziemniaki dokładnie rozgniatam za pomocą tłuczka kuchennego. Może je także zmielić w maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Umieszczam je w misce.

na zdjęciu rozgniecione ugotowane ziemniaki

Krok 2. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżkę smalcu gęsiego (możesz zastąpić łyżką oleju). Cebulkę szklę przez 3 minuty na złoty kolor.

Krok 3.Zeszkloną cebulę przekładam do miski z rozgniecionymi ziemniakami. Wbijam jajko. Wsypuję 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i po pół łyżeczki: soli, świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki. Opcjonalnie możesz także posiekać drobno pęczek koperku i dodać do miski.

składniki placki  z ugotowanych ziemniaków
Wszystkie składniki przed wymieszaniem w misce.

Całość mieszam dokładnie ręką do połączenia składników.

Krok 4.Na rozgrzaną ponownie patelnię (indukcję rozgrzewam na 8, a smażę na 6-7) dodaję 2 łyżki tłuszczu i rozpoczynam smażenie placków. W szybkiej wersji nabieram czubatą łyżkę kleistego ciasta i od razu kładę na rozgrzany tłuszcz patelni (od 2 do 4 sztuk w zależności od szerokości patelni). Jeśli chcesz takie foremne placuszki jak u mnie na zdjęciu, to za pomocą zamoczonych w wodzie rąk uformuj kulki ciasta, spłaszcz i połóż na patelnię.

Smażę na średnim ogniu po 3 minuty na każdą stronę.

smażę placki z ugotowanych ziemniaków

Placuszki zarumienią się pięknie na złoty kolor. Czynność powtarzam, aż wysmażę całe ciasto. Po usmażeniu kładę na ręcznik papierowy w celu odebrania nadmiaru tłuszczu.

Podaję na gorąco same, polane śmietaną lub ulubionym sosem. Do tego oczywiście domowa surówka. Takie proste i zwyczajne, a niebo w gębie. Polecam i smacznego!

na zdjęciu placki polewam sosem grzybowym
Placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym

Wskazówki.

Do wykonania placków z gotowanych ziemniaków, najlepiej nadają się żółte odmiany kartofli. Odmiany białe są kleiste i należy dodać 1 do 2 łyżek więcej mąki.


Z podanego sposobu otrzymasz placuszki podobne do placków ziemniaczanych. Jeśli chcesz ładne placuszki, to należy za pomocą nawilżonych olejem dłoni formować kulki o wielkości orzecha i układać je na blacie podsypanym mąką. Aby nie kleiły się do rąk, możesz obtoczyć placuszki w bułce tartej. Następnie spłaszczamy je i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu.


Placki smażymy na rozgrzanym ogniu, w przeciwnym razie nasiąkną tłuszczem.
Możesz także dodać do farszu 100g twarogu (białego sera) – będą smakowały jak pierogi ruskie na szybko.


Bez cebulki i koperku możesz oczywiście podawać takie placuszki na słodko.
Z ugotowanych wcześniej ziemniaków przygotujesz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *