Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

3 min read
Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

Poznaj bardzo prostą i szybką w zrobieniu chrupiącą surówkę z marchewki i ogórka kiszonego. Jest zdrowa, tania i oczywiście smaczna. Podstawową wersję możesz także ubogacić o dodatkowe warzywa i stworzyć idealną przystawkę do obiadu. Jeśli szukasz lekkiej i zdrowej surówki, to zapraszam po przepis. To prawdopodobnie najszybsza surówka.

Lubię uczyć się nowych potraw kulinarnych i wzbogacać swoje horyzonty. Ostatnio syn wrócił ze szkoły i powiedział, że na stołówce jadł pyszną i chrupiącą surówkę. Od słowa do słowa wypytałam o skład. Tak oto powstała ta bardzo prosta, tania i przede wszystkim pyszna surówka do obiadu. Słodycz marchewki przełamuje ostry smak ogórków. Fenomenalna surówka, która od niedawna coraz częściej gości na moim stole. Zobacz jak krok po kroku w kilka minut przygotować zdrową przystawkę do drugiego dania, która bogata jest w witaminy i naturalne probiotyki.

Surówka z marchewki i ogórka kiszonego – składniki.

Podane składniki są dla 4 osobowej rodziny. Kaloryczność: 45 kcal w 100g. Jeśli skrupulatnie liczysz kalorie, to surówka z marchewki i ogórka kiszonego jest idealna dla Ciebie. Potrawa polecana jest w diecie: wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.

  • 400g marchewki (3 duże, świeże i jędrne marchewki)
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Do surówki możesz także dodać: pora, jabłka, ząbek czosnku. Jednym słowem wszystko co nam podpowie wyobraźnia. Ostatnio dodałam posiekanych orzechów włoskich i wyszła rewelacyjna. Jeśli lubisz wyraziste smaki dodaj także łyżkę octu winnego. Zobacz jak zrobić ocet jabłkowy.

Surówka z marchewki i ogórka do obiadu

Sposób wykonania surówki z marchewki i ogórka kiszonego.

Do wykonania surówki potrzebować będziemy: miski, tarki do warzyw, noża oraz deski do krojenia. To prawdopodobnie najszybsza surówka do obiadu 🙂

Marchewkę obieram cienko ze skórki i opłukuję w wodzie. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach nad miską (Odcinam chudszą końcówkę i zostawiam grubszą, aby ułatwić sobie ścieranie na tarce). Oprószam solę i polewam sokiem z cytryny. Dodaję oliwy lub oleju i całość mieszam łyżką. Dzięki temu marchewka nabiera wyrazistego smaku. Dodatkowo tłuszcz w postaci oliwy lub oleju wspomaga wydobywanie z marchewki cennych mikro oraz makro elementów.

Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki i kroję w plastry o grubości 3 – 5 mm. Pokrojone wrzucam do miski z marchewką. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam do miski z warzywami.

Oprószam do smaku pieprzem i ponownie mieszam, aby smaki się przegryzły. Prawda, że szybkie i proste danie?

surówka do obiadu

Surówkę podaję od razu do obiadu. Najlepsza jest tego samego dnia, chociaż jeśli chcesz, to możesz ją także schować do lodówki. Pasuje praktycznie do każdego drugiego dania. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, kaszami lub kluskami śląskimi. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Dorośli są zachwycenie jej smakiem i prostotą, a dzieci wręcz przepadają i proszą o dokładkę. Mogłabym ją przygotowywać i jeść codziennie. Smacznego! Sprawdź także surówkę z marchewki pora i jabłka.

PS. Jeśli marchewka w smaku nie jest słodka, to możesz dosłodzić surówkę łyżeczką cukru lub miodu. Podczas mieszania sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję więcej soku z cytryny lub przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *