Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem

5 min read
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem to znakomity pomysł na smaczny i syty obiad dla całej rodziny. Serowy sos świetnie łączy wszystkie składniki. Całość doprawiłam suszonymi pomidorami, dzięki czemu potrawa nabrała smaku, koloru i aromatu. Znika z talerzy w oka mgnieniu.

Zapiekankę polecam w szczególności dla osób zabieganych. Wykonasz ją w zaledwie kilkanaście minut. Jest przy tym bardzo prosta w zrobieniu i uda się dosłownie każdemu. Zapiekankę możemy odgrzać na następny posiłek.

Zapiekanka makaronowa – składniki:

Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.

  • 400 g makaronu (waga suchego przed ugotowaniem) PLUS 1 łyżeczka soli i 3 litry wody do ugotowania makaronu
  • 300 g piersi kurczaka PLUS 2 lub 3 łyżeczki ulubionej przyprawy np gyros oraz pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 200 g sera żółtego (może być mozzarella)
  • 3 lub 4 łyżki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, bazylią i oregano (rewelacyjna polecam, zawiera też sól)
  • tłuszcz do obsmażenia kurczaka (olej roślinny lub smalec np u mnie gęsi)

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu

Wskazówki do składników

  • Użyłam pszennego makaronu rurki. Możesz użyć inne kształty np kokardki, świderki lub muszelki. Zamiast makaronu pszennego możesz użyć też: żytniego, gryczanego, z ciecierzycy lub kukurydzianego.
  • Wykorzystałam gotową przyprawę z suszonych pomidorów (60%) z dodatkiem: bazylii (5%), czosnku (25%) oraz oregano i soli. Możesz dodać ulubione przyprawy.
  • Do zapiekanki czasami dodaję także: pomidorki koktajlowe, kukurydzę z puszki, paprykę czerwoną. Warzywa podsmażam przez kilka minut na patelni w tłuszczu po smażeniu kurczaka. Dzięki temu nie są twarde w gotowej zapiekance. Wymienione składniki nadają smaku i koloru. Jednym słowem dodaj to, co lubisz i masz pod ręką.
  • Zamiast piersi z kurczaka, możesz też użyć filet z indyka lub mięso z podudzia pozbawione kości.
  • Zamiast makaronu możesz użyć ugotowanych i pokrojonych w krążki ziemniaków. Otrzymasz wówczas zapiekankę ziemniaczaną 🙂
  • Na szybko polewam zapiekankę przed upieczeniem sosem na bazie jogurtu i majonezu. Możesz też polać sosem beszamelowym.
  • W moich przyprawach była już sól. Jeśli nie korzystasz z gotowych przypraw, to dodaj też soli do smaku.
  • W wersji na bogato możesz dać więcej sera. Będzie mega smaczna!
na zdjęciu zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem
porcja zapiekanki makaronowej z kurczakiem i serem

Sposób wykonania zapiekanki makaronowej z kurczakiem i serem

Do przygotowania zapiekanki potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, patelni, tarki do warzyw, salaterki, naczynia żaroodpornego i piekarnika. Zanim zaczniesz robić zapiekankę, przeczytaj koniecznie cały opis sposobu wykonania. Zaplanujesz czas marynowania kurczak lub gotowania makaronu.

Krok 1. Przygotowuję kurczaka

Pierś kurczaka płuczę w wodzie i usuwam ewentualne błonki. Następnie kroję w 2 lub 3 cm kawałki. Dzięki sporym rozmiarom, kurczak nie jest suchy. Wrzucam do miseczki i oprószam: solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz ulubioną przyprawą np gyros. Możesz też dodać: suszoną paprykę, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, kminek lub tymianek. Całość mieszam i odstawiam na blacie kuchennym na 20 – 30 minut, do przygryzienia się smaków. Możesz zamarynować kurczaka wcześniej, ale przechowuj go wówczas w lodówce.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie 2 łyżki smalcu gęsiego) i wrzucam przyprawione kawałki kurczaka. Całość podsmażam na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Łączny czas około 5 – 7 minut, aż się zarumieni (przewracam drewnianą łyżką). Gotowego kurczaka wrzucam do naczynia żaroodpornego (patrz punkt 4).

Krok 2. Ścieram ser i robię sos

Ser ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.
Do salaterki wrzucam jogurt naturalny oraz majonez. Dodaję szczyptę soli i całość mieszam. Możesz też dodać pół ząbka rozgniecionego czosnku, oczywiście jeśli lubisz.

Krok 3. Gotuję makaron al dente

Do garnka wlewam 3 litry wody i zagotowuję. Do wrzątku wsypuję 1 łyżeczkę soli i 400 g makaronu. Gotuję na średnim ogniu według instrukcji na opakowaniu minus 1 minuta (al dente). Co jakiś czas mieszam, aby nie przywarł do dna. Makaron pod koniec gotowania próbuję. Będzie się jeszcze zapiekał, więc nie może być rozgotowany. Musi być al dente.
Po ugotowaniu odcedzam makaron na durszlaku i odstawiam do ostudzenia.

Krok 4. Umieszczam składniki w naczyniu żaroodpornym

Do naczynia żaroodpornego wrzucam odcedzony makaron, zarumienione kawałki kurczaka i posypuję połową startego sera. Oprószam też gotową przyprawą z suszonych pomidorów. W tym momencie możesz też dodać inne warzywa (pomidorki koktajlowe, kukurydza, paprykę czerwoną). Całość delikatnie mieszam. Polewam sosem i rozprowadzam równomiernie.

Krok 5. Wstawiam zapiekankę do piekarnika

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę bez przykrycia przez około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół. Uchylam drzwiczki piekarnika, lekko wystawiam zapiekankę i posypuję równomiernie pozostałym serem żółtym. Zamykam piekarnik i piekę jeszcze 5 minut także w 180 stopniach C z opcją grzania góra i dół. Łączny czas pieczenia około 15 – 20 minut. Obserwuję, jak się wszystko rumieni.

Jeśli używasz termoobiegu, zmniejsz temperaturę do 170 stopni C. Pod koniec proszę sprawdzać, czy makaron się za bardzo nie spieka i wyjąć z piekarnika.

Gotową zapiekankę podaję na gorąco w naczyniu żaroodpornym na stole. Smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy. Jest syta i można ją później odgrzać pod przykryciem w piekarniku lub na patelni.

Sprawdź także:

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.