Pasta z makreli

4 min read
pasta z makreli

Bardzo prosta i szybka pasta z makreli wędzonej, jajka, ogórka kiszonego i znakomitego sosu. Wykonasz ją dosłownie w kilka minut. Jest syta i przede wszystkim smaczna. Sprawdzi się także do faszerowania jajek.

Jeśli chodzi za nami ochota na coś pysznego. Jeśli znudziły się nam kanapki z wędliną lub serem, to tradycyjna pasta z makreli będzie strzałem w dziesiątkę. Wyśmienity smak zaskoczy nie jednego niejadka. Gdy zobaczyłam dziś wędzoną makrelę na sklepowej półce, wiedziałam, że muszą ją skosztować. Odświeżyłam swój stary przepis i w mgnieniu oka zrobiłam pyszną pastę. Kromka chrupiącego chleba znikała w mgnieniu oka. Rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak krok po kroku zrobić smaczne smarowidło do chleba.

Pasta z makreli – składniki:

Kaloryczność: 175 kcal w 100 g. Polecam w diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.

  • 1 wędzona makrela (u mnie 290 g cała z ośćmi i skórą, a po obraniu 220 g ryby)
  • 3 jajka ugotowane na twardo (170 g)
  • 2 ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe, 100 g)

Sos do pasty:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dodatki:
Do pasty możesz też dodać około 30 – 50 g cebulki czerwonej lub białej. W sezonie warto też dodać rzodkiewkę. Czasami dodaję także suszone pomidory po odsączeniu z oleju. Nie dodaję natomiast soli, gdyż wędzona makrela oraz ogórek kiszony są aż nadto słone.
Do sosu możesz też dodać 1 lub pół ząbka zmiażdżonego czosnku, oczywiście jeśli lubisz. Dla urozmaicenia smaku i koloru, możesz też dodać łyżkę keczupu.

Sposób wykonania pasty z makreli

na zdjęciu pasta z makreli w pionie

Do przygotowania pasty z makreli potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelka, salaterki, miski, deski i noża do krojenia. Zanim zaczniesz robić pastę, przeczytaj dokładnie cały opis. Zaplanujesz optymalnie etapy pracy w kuchni. Warto najpierw ugotować jajka na twardo (zobacz ile gotować jajka na twardo).

Krok 1 – przygotowuję sos

Do salaterki wrzucam majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Dodaję miodu i wsypuję ulubione przyprawy (świeżo zmielony pieprz czarny, słodką paprykę). Całość mieszam przez chwilę, aż uzyskam jednolity sos. Dodatkowo jeśli mam skrystalizowany miód, to rozcieram go łyżką o ścianki salaterki, aby się łatwo połączył z resztą składników.
W wersji FIT zamiast majonezu możesz użyć jogurtu. Kiedyś moja mama i babcia dodawały tylko majonezu. Ja robię pół na pół, ponieważ tak mi smakuje najbardziej.

na zdjęciu sos miodowo musztardowy

Sos odstawiam do przegryzienia się smaków i w tym czasie przygotowuję pozostałe składniki.
Niezapomnij sprawdzić smaku sosu i ewentualnie doprawić. Nie dodawaj soli, gdyż makrela i ogórek są słone.

Krok 2 – przygotowuję makrele

Z makreli usuwam skórę. Usuwam szkielet oraz duże ości. Następnie pozbywam się także szarych części przy skórze, które mi nie smakują. Za pomocą palców rozdrabniam na mniejsze kawałki i tym samym wychwytuję ewentualne ości. Mięso ryby rozdrabniam dodatkowo widelcem i wyjmuję ostatnie ości. Moja makrela wędzona ważyła 290 g, a po obraniu i usunięciu ości ostatecznie miała 220 g mięsa.
Mięso ryby wrzucam do miski.

Krok 3 – przygotowuję pozostałe składniki

Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki. Następnie kroję w drobną kosteczkę około 3 mm i wrzucam do miski.
Jajka ugotowane na twardo obieram z łupinek i także kroję w drobną kostę około 3 – 5 mm. Wrzucam do miski z makrelą i ogórkiem. Jajka rozgniotą się dodatkowo podczas mieszania pasty.

na zdjęciu składniki na pastę z makreli

Krok 4 – mieszam pastę z makreli

W misce za pomocą widelca mieszam makrelę, ogórek kiszony oraz jajko. Dodatkowo podczas mieszania, rozgniatam składniki, aby powstała pasta.

na zdjęciu pasta z makreli po wymieszaniu

Do miski z wymieszanymi składnikami wlewam sos. Całość mieszam przez chwilę, aż uzyskam jednolitą pastę. Próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami. Możesz też dodać łyżeczkę octu jabłkowego.

Wierzch pasty dekoruję szczypiorkiem lub natką pietruszki.

na zdjęciu pasta z makreli

Pastą z makreli smaruję kromki chleba. Smakuje rewelacyjnie zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu w lodwce. Pastę przechowuję do 2 dni w lodówce.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.