Czym nasączyć biszkopt do tortu?

6 min read
nasączony biszkopt do tortu

Chcesz zrobić pyszny i wilgotny tort? Dobre kremy i puszysty biszkopt to podstawa, ale jeszcze ważniejsze jest to, czym zostanie nasączony oraz w jakiej ilości. Dowiedz się czym nasączyć biszkopt do tortu, aby nie był za suchy lub za mokry. Czym nasączyć biszkopt dla dzieci? Sprawdź 6 przepisów na poncz.

Narzędzie do nasączenia tortu

Tradycyjne biszkopty bez tłuszczu i proszku do pieczenia są suche i zapychające. Aby tort był wilgotny, a tym samym smaczny, musi być nasączony ponczem. Zatem czym nasączyć biszkopt do tortu? Do nasączenia tortu nie potrzebne nam będą żadne, wymyślne gadżety kuchenne z profesjonalnej cukierni. Mi najczęściej wystarcza duża łyżka. Oprócz łyżki możesz też użyć spryskiwacza, butelki z dozownikiem lub pędzelka silikonowego. Dzięki spryskiwaczowi lub pędzelkowi, osoby mniej doświadczone mogą równomiernie nasączyć biszkopt.

Ile ponczu do nasączenia biszkoptu?

Bez względu na to czym będziesz nasączać biszkopt, bardzo ważne są proporcje. Błędy popełnione na tym etapie wpływają na stabilność oraz smak tortu. Ilość ponczu zależy od rodzaju mąki, z której powstał biszkopt. Nie można zatem podać idealnej ilości ponczu do nasączenia. Niemniej jednak warto zacząć nasączać biszkopt zaczynając od 45 ml (3 łyżki) na każdy biszkopt o średnicy 24 – 26 cm i grubości około 2,5 cm. Jest to bezpieczna ilość. Warto zacząć od mniejszej ilości i sprawdzać, jak biszkopt wchłania poncz. Z czasem będziesz dodawać poncz na oko.

Lepiej jednak dodać odrobinę mniej ponczu, niż za dużo. To złota zasada, która sprawdzi się także przy nasączaniu biszkoptów. Zbytnio nasączony biszkopt jest nie do uratowania, nawet przez mistrza cukierniczego. Zbyt wilgotny tort jest niestabilny. Może wchłaniać krem, a w skrajnych przypadkach zapaść się pod ciężarem kremów. Jeśli o kremie mowa, to biszkopt dodatkowo zwilgotnieje od kremu, którym jest wysmarowany.

Wskazówki:

  • Pamiętaj też, aby nasączać tylko biszkopty umieszczone wewnątrz tortu. Zarówno spód (stabilność – dźwiga cały ciężar tortu), jak i wierzch tortu nie powinny być nasączane.
  • Biszkopty tłuszczowe (na bazie masła lub oleju) są wilgotne i wymagają dużo mniej nasączania. Sprawdź przepis na biszkopt z 4 jajek lub biszkopt z 6 jajek.
  • Pamiętaj, że tort zaraz po zrobieniu odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. W tym czasie krem oddaje część wilgoci i dodatkowo nasącza ciasto biszkoptowe. Biszkopt nabiera wilgoci także od kremu, którym jest wysmarowany na zewnątrz.
  • Rodzaj kremu także ma znaczenie przy nasączaniu. Kremy z masłem praktycznie nie oddają wilgoci. Natomiast bita śmietana oddaje bardzo dużo wilgoci.
  • Dodatki takie jak owoce zwiększają wilgotność tortu. Natomiast bezy wchłaniają wilgoć.
  • Do jasnego biszkoptu średnio nadają się ciemne poncze, które mogą nierównomiernie i nieestetycznie zabarwić ciasto.

Powyższe wskazówki trzeba wziąć pod uwagę podczas komponowania tortu.

na zdjęciu ciemny i jasny biszkopt do tortu

Czym nasączyć biszkopt do tortu?

Woda z cytryną i cukrem, słodka herbata lub kawa rozpuszczalna, oranżada, soki lub kompoty, a może alkohole? Nie każdy poncz będzie pasował do określonego kremu. O ile woda z cukrem nie zmieni smaku tortu, to espresso już jak najbardziej odmieni kolor oraz smak. Bardzo ważne jest, aby smaki się dopełniały lub przełamywały. Poniżej przedstawiam 6 pomysłów na poncz do biszkoptu.

Woda z cytryną i cukrem

Woda z cytryną i cukrem (lub miodem) to uniwersalne rozwiązanie, które pasuje do większości tortów. Jego podstawową zaletą jest bezbarwność oraz wyważony, słodko kwaśny smak. Idealnie sprawdzi się do nasączenia biszkoptów w tartach dla dzieci. Proporcje ustalamy indywidualnie w zależności od słodkości oraz kwaskowatości, jaką chcemy uzyskać.
Poncz z wody, cytryny i cukru doskonale sprawdzi się do biszkoptów posmarowanych bitą śmietaną.

Słodka herbata lub kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna, słodka herbata czarna lub owocowa doskonale sprawdzą się do nasączania biszkoptu do tortu z kremem: orzechowym, czekoladowym, toffi lub tiramisu. Pamiętaj jednak, że taki poncz zabarwi jasny biszkopt. Dodatkowo poncz na bazie kawy nie jest zalecany dla dzieci.

Oranżada

Oranżada jest gotowym ponczem, który możemy wykorzystać do nasączenia biszkoptów na tort dla dzieci. Dodatkowo wiele smaków i kolorów oranżady współgra ze smakiem kremów do tortu. Napoje takie jak Sprite doskonale sprawdzą się do tortów z kremem cytrynowym.

Soki lub kompoty

Domowe soki lub kompoty po rozcieńczeniu z wodą są doskonałym ponczem do biszkoptów na tort dla dzieci. Kwaśne soki świetnie przełamują smak słodkich kremów takich jak karmelowe. Dzieci lubią także biszkopty nasączone sokami typu Kubuś. Natomiast użycie soku ananasowego sprawi, że biszkopt nabierze smaku pina colady.

Alkohole

Alkohole doskonale nadają się do nasączania tortów dla dorosłych. Mogą to być: nalewki, likiery, ajerkoniaki whisky, rum, szampan. Alkohol trzeba koniecznie rozcieńczyć z wodą, aby nie zdominował smaku tortu. Torty nasączone alkoholem idealnie sprawdzą się na takie imprezy jak: 18 urodziny, wieczory kawalerskie lub panieńskie. W towarzystwie alkoholowego ponczu dobrze czuje się przede wszystkim biszkopt czekoladowy.

Dżem

Osobiście bardzo lubię dżem porzeczkowy. Pełni on rolę jednej z warstw tortu i nadaje koloru. Dodatkowo przełamuje słodkie smaki kremów i nawilża biszkopt.

Czym nasączyć tort dla dzieci?

Tort dla dzieci najlepiej nasączyć:

  • sokami owocowymi (wiśniowy, czarnej porzeczki, ananasowy),
  • kawą zbożową,
  • mleczkiem kokosowym,
  • słabą herbatą z cukrem,
  • uniwersalnym ponczem z wody, cytryny i cukru lub miodu,
  • oranżadą.

Czym nasączyć tort owocowy np truskawkowy lub malinowy?

Torty owocowe warto nasączyć sokami oraz kompotami owocowymi. Smak dobieramy do rodzaju owoców użytych w torcie. Do tortów owocowych idealnie sprawdzą się też likiery i nalewki owocowe. Owocowe herbata to także świetny pomysł na nasączenie biszkoptu

Czym nasączyć tort z bitą śmietaną?

Bita śmietana jest specyficznym rodzajem kremu wypełniającego warstwy tortu. Oprócz jej małej trwałości należy pamiętać też o tym, że oddaje dużo wilgoci do biszkoptu. Biszkoptu sąsiadujące z bitą śmietaną należy ostrożnie nasączać mniejszą ilością ponczu. Do bitej śmietany pasuje neutralny poncz. Doskonale sprawdzi się uniwersalna woda z cytryną i cukrem lub miodem. Z bitą śmietaną dobrze komponuje się także mleczko kokosowe.

Czym nasączyć tort czekoladowy lub kawowy?

Tort czekoladowy lub kawowy najlepiej nasączyć:

  • kawą rozpuszczalną, espresso,
  • ponczem na bazie wymienionych alkoholi,
  • sokiem z wiśni lub czarnej porzeczki,

Życzę udanego nasączania biszkoptów do tortów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.