Krem malinowy do tortu

4 min read
tort z kremem malinowym

Krem malinowy ze śmietanką lub mascarpone to świetny dodatek do tortu na bazie biszkoptu. Jest lekki, pyszny i prosty w zrobieniu. Wykonasz go w zaledwie kilka minut. Krem polecam do dekoracji ciast i tortów z owocami.

W sierpniu na urodziny córki zrobiłam tort malinowy. Nie chcę powielać poprzednich wpisów, więc jeśli chcesz sprawdzony przepis, to odsyłam do przepisu na tort urodzinowy dla dziecka. W tym miejscu podzielę się przepisem na sam krem malinowy. Możesz go zrobić na bazie samej śmietanki 30 % lub mascarpone. Podaję oba przepisy.

Krem malinowy do tortu – składniki:

Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz) o średnicy 22 cm. Dla tortownicy o średnicy 26 cm trzeba zwiększyć składniki o 40% – 50%.

I wersja podstawowa ze śmietanką
Śmietanka 30% musi być koniecznie schłodzona w lodówce (minimum kilkanaście godzin). Miskę także chłodzę w lodówce.

  • 250 g malin (świeże lub mrożone)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 75 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietanki 30% – 36% (schłodzona)

II wersja ze śmietanką i serkiem mascarpone
Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz) o średnicy 22 cm. Dla tortownicy o średnicy 26 cm trzeba zwiększyć składniki o 40% – 50%.
Śmietanka 30% lub 36% oraz serek mascarpone muszą być koniecznie schłodzone w lodówce (minimum kilkanaście godzin). Miskę także chłodzę w lodówce.

  • 250 g malin (świeże lub mrożone)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 75 ml wrzącej wody
  • 300 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 250 ml serka mascarpone (schłodzony)

Maliny mogą być świeże lub mrożone. Zamrożone maliny muszą być wcześniej rozmrożone. Zamiast malin możesz oczywiście użyć innych owoców, które są dostępne w sezonie. Należą do nich np.: truskawki, jagody, borówki.

Sposób wykonania malinowego kremu do tortu

Do przygotowania kremu potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelka, miski oraz miksera.

Krok 1. Przygotowuję mus malinowy

Maliny (mrożone wcześniej rozmrażam i dodaję razem z sokiem, który puściły) wrzucam do rondelka i rozgotowuję na bardzo małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz też zblenderować owoce i przetrzeć na sicie, w celu pozbycia się pestek.

Do szklanki wlewam wrzątek, wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Zawartość wlewam do rondelka z malinami. Całość mieszam i odstawiam do ostudzenia.

Krok 2. Ubijam śmietankę

Wersja I z samą śmietanką.
Gdy mus ostygnie, zabieram się za ubicie śmietanki. Schłodzoną śmietankę 30% lub 36% ubijam w misce na maksymalnych obrotach miksera, aż otrzymam gęstą pianę. Jednak nie za długo, aby krem się nie zważył. Ja po prostu obserwuję. Jeśli na ubijanej śmietanie zaczynają się robić wzory od mieszadeł miksera, wiem, że krem jest już gotowy.

Wersja II z dodatkiem mascarpone.
Gdy mus ostygnie, zabieram się za ubicie śmietanki oraz serka mascarpone. Schłodzoną śmietankę 30% lub 36% oraz schłodzony serek mascarpone wrzucam do miski. Następnie ubijam na maksymalnych obrotach miksera, aż otrzymam gęstą pianę. Uwaga, nie za długo, aby krem się nie zważył. Obserwuj. Jeśli na ubijanej śmietanie zaczynają się robić wzory od mieszadeł miksera, krem będzie gotowy.

Krok 3. Łączę śmietankę i mus malinowy

na zdjęciu krem malinowy do tortu

Do ubitej śmietanki, zaraz po ubiciu, wlewam mus malinowy. Całość mieszam łyżką lub szpatułką, aż uzyskam jednolitą masę malinową. Możesz też posłużyć się mikserem na średnich obrotach.

Gotowy krem wykładam na warstwę biszkoptu oraz smaruję wierzch i boki tortu. Krem jest dość stabilny i dodatkowo w pełni zwiąże, po schłodzeniu w lodówce. Jeśli po ubiciu, krem jest rzadki, to umieść go na kilka minut do lodówki. Po zgęstnieniu, wyłóż na biszkopt.

15 thoughts on “Krem malinowy do tortu

    1. Jak widać na głównym zdjęciu, tort ma 1 warstwę kremu malinowego, a drugą śmietankowego. Łącznie z biszkoptami jest 5 warstw plus posmarowany wierzch kremem malinowym.

    2. Witam, czy krem jest słodki mimo, że nie ma w nim cukru oprócz tego w galaretce? Czy biszkopt należy nasączyć?
      Pozdrawiam😊

  1. Pani Aniu zastąpiłam maliny truskawkami, dzień wcześniej robiłam krem malinowy z Pani przepisu, wyszedł boski, niestety przy truskawkach otrzymałam bardziej koktajl niż krem, czy aby krem byl bardziej gęsty powinnam dodać dwie galaretki truskawkowe?

    1. Trudno mi powiedzieć czemu wyszedł koktajl zamiast kremu. Truskawki były świeże czy mrożone? Może były zbyt wodniste i trzeba je dłużej rozgotować na małym ogniu w rondelku?

  2. Pani Aniu!
    Czy do kremu malinowego ze śmietanką 36% i maskarpone mogę dodać śmietanfix. Jest upał i boję się że masa się rozpłynie. Jeśli tak w którym momencie i ile?

    1. Można dodać śmietanfix. Pod koniec ubijania schłodzonej śmietanki 36% na sztywno należy wsypać śmietanfix i krótko miksujemy do połączenia się skłądników.
      1 opakowanie 9g śmietanfix dajemy na 250 ml śmietanki 36%.

  3. Robię bezę z Pani przepisu i postanowiłam przełożyć ją tym kremem. Czy mogę go przygotować dzisiaj, a nałożyć na bezę jutro?
    Przez noc oczywiście będzie w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *