Tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone

5 min read
tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone

Tort na bazie jasnego i ciemnego biszkoptu przełożony masą śmietankową i czekoladową. Całość udekorowana jest czekoladą i ulubionymi słodyczami. Zapraszam po przepis na tort śmietankowo czekoladowy z mascarpone, który smakiem i efektownym wyglądem zachwyci każdego gościa.

W zeszłym roku na 16 urodziny robiłam dla siostrzenicy tort Kinder Bueno. Smakował każdemu i zachwycał swym wyglądem. Dziś zapraszam na kolejny urodzinowy tort. Tym razem na bazie jasnych i kakaowych biszkoptów. Tort sprawdzi się idealnie zarówno na urodzinach, jak i na: imieninach, komunii, chrzcinach, weselu czy świętach lub na Sylwestra. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go na niedzielne popołudnie. Zapraszam na pyszny tort.

Składniki na tort śmietankowo czekoladowy.

Składniki na pierwszy biszkopt jasny.

Podane składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej) są na blachę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 18, 20, 22, 24 lub 26 cm. Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 140 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka)
  • 4 jajka (średniej wielkości rozmiar L koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół (110 g) szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Składniki na drugi biszkopt kakaowy.

Podane składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej) są na blachę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 18, 20, 22, 24 lub 26 cm. Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 120 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka)
  • 20 – 25 g kakao (1 czubata łyżka)
  • 4 jajka (średniej wielkości rozmiar L koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół (110 g) szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Składniki na masę śmietanowa i czekoladową:

  • 1,33 litra śmietanki 30% (koniecznie mocno schłodzona)
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół słoiczka kremu typu nutellą około 100g
  • 100 g kremu czekoladowego typu Nutella do masy czekoladowej

Poncz:

  • 0,4 litra przegotowanej ostudzonej wody
  • sól wyciśnięty z całej cytryny lub aromat cytrynowy kilka kropel
  • 5 łyżek cukru (czubate)
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Dekoracje:

  • 1 czekolada gorzka lub mleczna
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • batoniki typu Kinder bueno i Kinder czekolada
  • ciasteczka kulki czekoladowe
  • rurki z kremem
na zdjęciu tort śmietankowo czekoladowy po przekrojeniu

Sposób wykonania tortu śmietankowo czekoladowego z mascarpone.

Do przygotowania tortu potrzebować będziemy przede wszystkim: kilka misek, garnka, miksera, blaszki o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 18, 20, 22, 24 lub 26 cm. Potrzebny będzie także piekarnik z termoobiegiem.
Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu, przeczytaj uważnie cały opis i zaplanuje poszczególne etapy pracy. Możesz na przykład dzień wcześniej upiec biszkopty. Zaplanuj także czas na chłodzenie tortu. Łącznie na zrobienie tortu przeznacz około 4 – 5 godzin. Czasochłonne jest pieczenie 2 biszkoptów, wykonania masy kremowej oraz układanie poszczególnych warstw. Jednak efekt wizualny i smakowy zachwyci każdego.

Krok 1. Piekę biszkopty.

Wykonania tortu rozpoczynam od upieczenia 2 biszkoptów (jeden jasny, a drugi ciemny z kakao) z podanych powyżej składników. Szczegółowy opis wykonania biszkoptu podaję w przepisie biszkopt z 4 jaj. Gorąco polecam zapoznać się z tym przepisem, ponieważ biszkopt udaje się za każdym razem. Podaję w nim ważne wskazówki. Biszkopt jasny po wystudzeniu przecinam na pół. Drugi ciemny z kakao także po wystudzeniu przecinam na pół.

na zdjęciu bizkopt jasny i kakaowy po przekrojeniu
Biszkopty z 4 jaj po przekrojeniu.

Krok 2. Masa śmietanowa i czekoladowa.

Śmietanka do kremu musi być schłodzona, a więc minimum dzień wcześniej wkładamy ja do lodówki.

Do dużej miski wlewam schłodzoną śmietankę. Dodaje także 500 g mascarpone oraz cukier puder. Całość ubijam na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i zrobi się gęsty krem. Jeśli na ubijanej śmietanie zaczynają się robić wzory od mieszadła miksera, oznacza to, że krem jest gotowy.

masa śmietankowa
Masa śmietankowa.

Uzyskaną masę kremową podzieliłam na pół i do jednej części dodałam 100 g kremu typu nutellą. Całość zmiksowałam na jednolitą masę uzyskując w ten sposób krem czekoladowy.

na zdjęciu masa czekoladowa
Masa czekoladowa po dodaniu kremu typu Nutella.

Krok 3. Układam tort.

Układanie tortu rozpoczynam od jasnego biszkoptu (możesz oczywiście rozpocząć od kakaowego). Warstwę tą nasączam ponczem tak, aby był wilgotny. Jednak nie należy przesadzać, ponieważ biszkopt nie może być zbyt wilgotny, ponieważ się rozciapka pod ciężarem całego ciasta.
Ogólnie około 400 ml ponczu powinno nam wystarczyć do nasączenia 4 blatów tortu i wtedy biszkopt nie jest zbyt suchy, ani zbyt mokry.

na zdjęciu wartwa dżemu i krem śmietankowy

Na nasączony biszkopt wykładam cały słoiczek dżemu porzeczkowego i rozsmarowuję go cienką warstwą po całym biszkopcie. Następnie wykładam połowę białej części kremu. Przykrywam jasnym biszkoptem, który nasączam ponczem i wykładam połową czekoladowej masy (resztę pozostawiłam do otynkowania tortu).

na zdjęciu warstwa masy czekoladowej

Drugi ciemny biszkopt również nasączam i wykładam pozostałą połową białej masy. Całość przykrywam jasnym biszkoptem. Za pomocą szerokiego noża „tynkuję” pozostałą połową czekoladowego kremu. Najpierw smaruję boki, a później wierzch tortu.

na zdjęciu smaruję boki tortu

Przed dekorowaniem, tort schładzam przez kilka godzin w lodówce.

Krok 4. Dekoruję tort.

W kąpieli wodnej (miska umieszczona w garnku z gotującą się wodą) rozpuszczam 1 tabliczkę czekolady, a następnie dodaję masło i śmietankę. Polecam także przeczytać mój wcześniejszy przepis na polewę czekoladową, gdzie w szczegółowy sposób opisuję wykonanie do wyboru 3 rodzajów polewy. !!!

Rozpuszczoną w ten sposób czekoladę, umieszczam w szprycy cukierniczej i dekoruję boki tortu.

Następnie w dowolny sposób można poukładać słodycze, akurat u mnie zadanie to przypadło 7-letniej córce, jest to naprawdę ogromna radość i fajne zajęcie dla malucha.

na zdj eciu porcja tortu śmietankowo czekoladowego z mascarpone

Na 30 minut przed podaniem, wyjmuję tort z lodówki. Najsmaczniejszy jest w temperaturze pokojowej. Wygląda efektownie zarówno w całości jak i po przekrojeniu, co widać na załączonych zdjęciach. Piękny wygląd i rewelacyjny smak z pewnością zrekompensują trud i czas włożony w przygotowanie tortu.

Życzę udanej imprezy i oczywiście smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.