Babka z matche

4 min read
babka z matche

Poznaj czekoladowo herbacianą babkę metche, która jest puszysta i wilgotna. Smakuje obłędnie i zachwyca pięknym, zielonym kolorem oraz smakiem. Wszystko za sprawą dodatku drobno zmielonej, japońskiej herbaty matcha. Zapraszam po sprawdzony i prosty przepis na klasyczną, wielkanocną babkę o zielono kakaowym kolorze.

Babka z matche jest prosta i tania w wykonaniu. Wystarczą podstawowe składniki. Herbatę matcha kupisz w lokalnym sklepie zielarskim, ze zdrową żywnością lub w internecie. Babka długo zachowuje świeżość, więc możesz ją upiec dzień przed świętami.

Babka z matche – składniki.

Podane składniki są na formę keksówkę o wymiarach 11 x 22 cm lub foremkę na babkę o średnicy 23 cm z kominem. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 360 kcal w 100 g.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a więc na kilka godzin wcześniej z lodówki wyjmuję masło i jajka.

  • 1 kostka masła 200 g
  • 230 g mąki pszennej tortowej (około 1 i 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 50 g)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki matche

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do wysmarowania lub papier do pieczenia

na zdjęciu babka z matche

Sposób wykonania babki z matche.

Do przygotowania babki z matche potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, miksera, szpatułki lub łyżki, keksówki o wymiarach 11 x 22 cm lub foremki na babkę o średnicy 23 cm z kominem, piekarnika z termoobiegiem.

Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia.

Wykonanie ciasta zaczynam od rozdzielenia białek od żółtek. Białka umieszczam w wysokiej misce i ubijam na wysokich obrotach miksera, aż powstanie sztywna piana. Do ubijania białek możemy dodać też szczyptę soli. Piana wówczas lepiej się ubija i jest sztywniejsza.

Następnie do mąki pszennej dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 50 g). Wsypuję też proszek do pieczenia i mieszam.

Masło w temperaturze pokojowej miksuję na średnich obrotach, aż lekko zbieleje. Następnie wsypuję cały cukier i cukier waniliowy. Całość dalej miksuję na takich samych obrotach do momentu, aż cukier dobrze rozetrze się z masłem.

W tym momencie do utartego masła dodaję na przemian mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko i żółtka. Całość miksuję na średnich obrotach, do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Na koniec do ciasta dodaję ubite białka i mieszam za pomocą szpatułki.

Uzyskane ciasto dzielę na dwie równe części (używam 2 misek). Do jednej dodaję kakao, a do drugiej herbatę matche. Oba ciasta mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki do momentu, aż ciasto uzyska jednolity kolor.

Na zdjęciu proszek matche i jasne ciasto
Dodałam proszek matche do jasnej połowy ciasta.
na zdjęciu masa matche
Masa z matche po wymieszaniu.
na zdjęciu masa z kakao
Masa z kakao.

Do przygotowanej keksówki wykładam obie warstwy ciasta, na przemian po 3 łyżki masy zielonej i masy czekoladowej, aż do wyczerpania ciasta.

Piekę babkę z matche.

na zdjęciu babka z matche w piekarniku
Piekę babkę z matche.

Piekarnik nastawiam na temperaturę 170 stopni C bez termoobiegu lub 160 stopni z termoobiegiem.

Następnie ciasto umieszczam na środkowej półce piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu lub 160 stopni z termoobiegiem przez około 45 – 55 minut. Podany czas pieczenia jest dla foremki na babkę o średnicy 23 cm z kominem. Dla keksówki należy zwiększyć czas pieczenia (u mnie około 65 minut). Pod koniec pieczenia uchylam lekko drzwiczki piekarnika i sprawdzam czy ciasto jest gotowe za pomocą metody suchego patyczka. Ja piekłam swoją babkę 1 godzinę i 5 minut. Wszystko oczywiście zależy od piekarnika, ale po około 1 godziny pieczenia sprawdzamy, czy ciasto nie jest płynne po środku, czy brzegi są ładnie upieczone i wówczas możemy wykonać test patyczka. Jeśli jest suchy po włożeniu w ciasto i wyjęciu, babkę możemy uznać za gotową.

na zdjęciu porcja babki matche na tle ciasta

Upieczoną babkę wyjmuję z blaszki i pozostawiam do wystudzenia. Najlepiej oczywiście na kratce, żeby nie wilgotniała od spodu.

Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową i udekorować. Ja oprószyłam babkę matche cukrem pudrem. Sprawdź także zieloną babkę ze szpinakiem.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.