Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

8 min read
ciasto Kinder Bueno

Domowe ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest proste do zrobienia. Chrupiące herbatniki, pyszny krem budyniowo orzechowy oraz masa czekoladowa. W smaku nie tylko przypomina oryginalnego batonika, ale jest nawet lepsze. Wygląda jak tort na specjalną okazję.

Kinder Bueno na herbatnikach jest lżejsze i prostsze do zrobienia, niż na biszkopcie. Pomimo tego, że jest czasochłonne i nie najtańsze, warto je wykonać dla całej rodziny. Moje dzieci i mąż uwielbiają to ciasto. Domowe łasuchy jednogłośnie orzekły, że jest najsmaczniejsze na świecie! Jeśli zamiast herbatników dasz biszkopt, to otrzymasz odświętny tort. Polecam.

Kinder Bueno – składniki.

Podane składniki są na blachę o wymiarach 25cm x 35cm. Szklanka to pojemność 250ml. Masło oraz krem orzechowy powinny być w temperaturze pokojowej. Natomiast serek mascarpone i śmietanka 36% muszą być mocno schłodzone w lodówce. Kaloryczność: 335 kcal w 100g ciasta.

  • 600g herbatników (300g jasnych i 300g kakaowych)
  • 450g kremu orzechowego np Nutella (w temperaturze pokojowej)
  • opcjonalnie do dekoracji: 50g blanszowanych (prażonych) orzechów laskowych, kilkanaście batoników Kinder Bueno.

Masa budyniowo orzechowa

  • 1,5 litra mleka (6 szklanek)
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 160g)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 280g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 20g cukru waniliowego
  • 140g cukru
  • 90g blanszowanych (prażonych) orzechów laskowych

Masa czekoladowa.

  • 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
  • 550 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej w lodówce)
  • 350g serka mascarpone (schłodzonego w lodówce)
  • 170g mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru (około 85g)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
ciasto Kinder Bueno
porcja  ciasta Kinder Bueno

Sposób wykonania ciasta Kinder Bueno.

Do wykonania ciasta potrzebna będzie: blacha do pieczenia, mikser, blender, garnuszek, 2 miski. Zanim przystąpisz do wykonywania ciasta, przeczytaj dokładnie cały opis, aby dobrze rozplanować poszczególne etapy i warstwy ciasta. Ciasto wykonasz przez 4 godziny. Tak długo, ponieważ przy cieście Kinder Bueno bardzo ważne jest schładzanie poszczególnych warstw w lodówce.

Krok 1. Gotuję budyń.
Wyjmuję masło oraz krem orzechowy z lodówki. Masło musi być miękkie w temperaturze pokojowej, aby dało się ubić mikserem. Natomiast miękki krem orzechowy będzie się łatwiej smarował.

Wykonanie ciasta Kinder Bueno zalecam od ugotowania najpierw budyniu, który musi całkowicie ostygnąć przed dodaniem do masy budyniowo orzechowej.
Do garnka wlewam 1200 ml mleka, wsypuję 20g cukru waniliowego i 140g cukru. Całość mieszam do rozpuszczenia cukru i podgrzewam na średnim ogniu do zagotowania.

Pozostałe 300 ml mleka wlewam do większego kubka (u mnie plastikowy pojemnik z miarką 1L). Wsypuję 4 opakowania budyniów bez cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszam za pomocą łyżki, aż uzyskam jednolity płyn oczywiście bez grudek.

Gdy mleko z cukrem w garnku zagotuje się, zdejmuję garnek z ognia i cały czas mieszając, wlewam przygotowany płyn bydyniowy. Zaraz po wlaniu, kładę ponownie garnek na ogniu i zmniejszam moc. Cały czas energicznie mieszając na niedużym ogniu doprowadzam do zagotowania się budyniu. Gdy budyń zgęstnieje, mieszam go już delikatniej jeszcze przez pół minuty. Ugotowany, gęsty budyń zdejmuję z ognia i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

na zdjęciu gęsty budyń

Aby nie pojawił się kożuszek, przykrywam wierzch garnka woreczkiem śniadaniowym, ale nie szczelnie, by mógł odparowywać. Budyń musi ostygnąć w temperaturze pokojowej, aby można go było połączyć z miękkim masłem. Oba produkty muszą mieć identyczną temperaturę.

Krok 2. Przygotowuję spód ciasta.

Gdy budyń stygnie, a masło mięknie, przygotowuję spód ciasta.

na zdjęciu pierwsza warstwa jasnych herbatników.

W tym celu dużą blachę o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Układam pierwszą warstwę jasnych herbatników. Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy. PS. Jeśli chcesz przygotować tort, to upiecz 2 biszkopty (1 jasny, a drugi kakaowy) w tortownicy o średnicy 32-34cm. Herbatniki zastęp 2 biszkoptami przekrojonym na 2 części. Uzyskasz 4 warstwy biszkoptów, zamiast 4 warstw herbatników.

Na pierwszą warstwę jasnych herbatników rozsmarowuję połowę z 450g kremu orzechowego np Nutelli. Powinien być w temperaturze pokojowej, aby się łatwo smarował. Dla ułatwienia smarowania, zalecam potrzymać słoik z kremem przez 15 minut w gorącej wodzie. Krem nakładam równomiernie po kilka łyżeczek i od razu rozsmarowuję. Uwaga herbatniki przesuwają się, dlatego warto lekko podgrzać krem i delikatnie smarować.

na zdjęciu herbatnki posmarowane kremem orzechowym

Blaszkę odkładam do lodówki na czas przygotowywania masy czekoladowej. Przy cieście Kinder Bueno bardzo ważne jest schładzanie poszczególnych warstw w lodówce.

Krok 3. Przygotowuję masę czekoladową.

Z lodówki wyjmuje na moment śmietankę 36%. Z porcji 550ml odlewam 50ml i pozostałą część ponownie wkładam do chłodzenia w lodówce.

Do garnuszka wkruszam połamane 150g kostki czekolady. Wlewam 50ml śmietanki 36% i podgrzewam na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszając doprowadzam do roztopienia się czekolady i połączenia ze śmietanką w jednolity i gęsty krem. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia.

Następnie do miski wrzucam 350g schłodzonego serka mascarpone i wsypuję 4 łyżki (około 85g cukru pudru). Ubijam na średniej mocy miksera przez pół minuty.

W drugiej misce ubijam na maksymalnych obrotach miksera pozostałe 500ml schłodzonej śmietanki 36% dosłownie przez 30 – 50 sekund, aż zgęstnieje. Proszę nie miksować śmietanki za długo, bo otrzymasz masło 🙂

na zdjęciu ubity serek mascarpone

Do miski z ubitym serkiem mascarpone wsypuję 170g mleka w proszku. Dodaję także ostudzony krem czekoladowy. Żelatynę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody (temperatura około 60stopni C), lekko studzę i wlewam do masy. Bardzo ważne jest dodanie żelatyny, aby masa nie popłynęła na cieście! Całość mieszam za pomocą łyżki lub mikserem na wolnych obrotach do czasu, aż uzyskam jednolity i gęsty krem.

na zdjęciu masa czekoladowa do Kinder Bueno
Gotowa masa czekoladowa do ciasta.

Krok 4. Wykładam 2 warstwę kakaowych herbatników i smaruję masą czekoladową.

Wyciągam blaszkę z lodówki i na wierzchu kremu orzechowego wykładam drugą warstwę tym razem kakaowych herbatników. Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy.

na zdjęciu druga warstwa herbatników kakaowych
na zdjęciu warstwa masy czekoladowej
Masa czekoladowa.

Na warstwę herbatników za pomocą łyżki wykładam przygotowaną przed chwilą masę czekoladową i wyrównuję.

Następnie układam trzecią warstwę jasnych herbatników. Blaszkę z ciastem umieszczam ponownie w lodówce. Bardzo ważne, gdyż masa czekoladowa jest dość rzadka i niestabilna przed schłodzeniem.

na zdjęciu trzecia warstwa jasnych herbatników

Krok 5. Przygotowuję i wykładam masę budyniowo orzechową.

Za pomocą blendera rozdrabniam blanszowane (prażone) orzechy laskowe.

Gdy budyń całkowicie ostygnie, rozpoczynam przygotowywanie masy budyniowo orzechowej. Do miski wrzucam 280g miękkiego masła i na najwyższych obrotach miksera ubijam, aż stanie się puszyste i jasne.

na zdjęciu masa orzechowo budyniowa

Teraz do ubitego masła cały czas miksując na średnich obrotach, dodaję łyżka po łyżce ostudzony budyń. Po około 6 minutach otrzymuję puszystą masę budyniową. Wsypuję do niej rozdrobnione orzechy laskowe i całość mieszam delikatnie za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki.

Blaszkę z ciastem wyjmuję z lodówki i na wierzch herbatników wykładam za pomocą łyżki masę budyniowo orzechową. Całość oczywiście wyrównuję.

Na wierzch masy budyniowo orzechowej układam czwartą i już ostatnią warstwę kakaowych herbatników. Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy.

Na zdjęciu ostaatnia warstwa herbatników
Na zdjęciu ostaatnia warstwa kakaowych herbatników na masie budyniowo-orzechowej.


Blaszkę z ciastem ponownie umieszczam do lodówki na kilkadziesiąt minut w celu zastygnięcia herbatników na masie budyniowo orzechowej. Dzięki temu będzie łatwiej rozsmarować kolejną warstwę.

Krok 6. Przygotowuję wierzch ciasta.

Za pomocą blendera rozdrabniam 50g blanszowanych (prażonych) orzechów laskowych.

Po kilkudziesięciu minutach zastygania w lodówce, na ostatniej warstwie herbatników rozsmarowuję pozostałą połowę z 450g kremu orzechowego np Nutelli. Przypominam, że krem powinien być w temperaturze pokojowej, aby się łatwo smarował. Dla ułatwienia smarowania, zalecam potrzymać słoik z kremem przez 15 minut w gorącej wodzie. Krem nakładam równomiernie po kilka łyżeczek i od razu rozsmarowuję i wyrównuję wierzch ciasta.

Na wysmarowany kremem wierzch ciasta posypuję rozdrobnione orzechy laskowe. Na wierzch ciasta możesz opcjonalnie położyć pokrojone kawałki batoników Kinder Bueno.

Ciasto Kinder Bueno
Duża blacha ciasta Kinder Bueno zaraz po zrobieniu.

Ciasto odstawiam na noc (minimum 5 godzin) do lodówki, aby herbatniki zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Ciasto przed podaniem wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki. W temperaturze pokojowej smakuje idealnie.

Ciasto Kinder Bueno sprawdzi się przede wszystkim na wszelkie przyjęcia: chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, wesela, święta, Sylwestra, a także niedzielne popołudnie. Dużo pracy, ale efektownych wygląd i nieziemski smak wynagradza włożony trud. Smacznego!

Polecam takżę efektowną malinową chmurkę na dużą blachę na kruchym cieście lub:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *