Nalewka z aronii

4 min read
nalewka z aronii

Najlepsza nalewka z aronii bez gotowania z przepisu mojej babci. Ma nieziemsko pyszny smak i ciemno bordowy kolor. Ma idealne proporcje – nie za słodko i nie za mocna. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób wykonać aroniówkę.

Nalewka z aronii to kolejny alkoholowy wyrób. W tym roku robiłam już nalewkę z wiśni i nalewkę z czarnej porzeczki. Obie lada dzień będę odsączała :-). Moja babcia często robiła nalewki, które leniwie sączone zimową porą, przypominały nam wakacyjne smaki owoców. Poszłam w jej ślady i każdego roku staram się robić nalewki.


Są 2 metody przygotowywania aroniówki. Niektórzy gotują owoce aronii, tracąc przy tym jej cenne witaminy. Ja pozostaję przy surowych owocach. Dzięki temu zachowuję cenne właściwości zrowotne aronii, nie tracąc przy tym czasu i pracy. Dodatkowo tak jak moja babcia mrożę aronię, aby pozbyć się jej charakterystycznego, cierpkiego smaku. Zapraszam do skorzystania ze sprawdzonego przepisu mojej babci na aroniówkę.

Nalewka z aronii – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: około 100 kcal w kieliszku 50ml. Z podanych proporcji otrzymasz około 1,5 litra nalewki.

  • 1 kg aronii
  • 1 średnia cytryna
  • 1/2 kg cukru
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 1 szklanka wody (250ml)

PS. Do nalewek domowych wykorzystuję spirytus oraz przegotowaną i ostudzoną wodę. Takiej metody nauczyła mnie kiedyś starsza pani w pracy. Spirytus to najczystsza forma alkoholu, w przeciwieństwie do wódki, z której jakością różenie bywa.

nalewka z aronii na tle krzewu aronii
Na zdjęciu zeszłoroczna nalewka z aronii na tle krzewów aronii.
na zdjęciu 2 kieliszki nalewki z aronii
na zdjęciu nalewka z aronii obok liści aronii

Sposób wykonania nalewki z aronii z przepisu mojej babci.

Do przygotowania nalewki z aronii potrzebować będziesz dużego słoja o pojemności minimum 3 litry oraz zakrętki.

Aronię zaraz po zerwaniu z krzaka płuczę trzykrotnie w misce z chłodną wodą. Następnie odcedzam na durszlaku. Jak owoce ociekną, to umieszczam je w zamrażalce na 3 dni. Minimalny czas mrożenia to 1 dzień. Aronia zerwana prosto z krzaka ma cierpki, gorzkawy smak. Mrożeniu aronii wydobywa słodycz i jednocześnie pozbawia cierpkiego smaku. Dodatkowo przemrożone owoce intensywni wydzielają sok.

Po 3 dniach mrożenia, wyciągam aronię z zamrażalki i umieszczam w dużym słoju. Owoce wrzucam partiami, posypując cukrem. Na koniec zakręcam nakrętkę (nie za mocno, aby nie zassało) i całość dość silnie wstrząsam, aby cukier dokładnie oblepił aronie. Słój z zasypaną cukrem aronią odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce na 2 dni. Pamiętaj, aby w tym czasie co jakiś czas potrząsać słojem, aby aronia puszczała sok w rozpuszczonym cukrze.

Gdy owoce puszczą sok, po 2 dniach wyciskam do słoja sok z 1 średniej cytryny. Następnie wlewam szklankę wody. Kołyszę słojem w celu wymieszania się składników i wlewam spirytus. Po wlaniu spirytusu, tego dnia nie kołyszę już, ani nie potrząsam słojem. Zachowaj opisaną przeze mnie kolejność. Nie wolno wlewać na początku wlewać spirytusu, gdyż mógłby popalić owoce. Słój szczelnie zakręcam i odstawiam na 8 tygodni w ciemne i ciepłe miejsce np do szafki kuchennej. W tym czasie przez pierwsze 2 tygodnie, jeśli oczywiście pamiętam i mam czas, potrząsam lub kołyszę słojem.

Po 8 tygodniach odsączam nalewkę z owoców aronii. Możesz oczywiście przytrzymać owoce dłużej, dzięki czemu nalewka nabierze intensywniejszego koloru, smaku oraz aromatu. Jeśli nie potrzebuję zajętego słoja do innych nastawów, to wydłużam okres maceracji. Odsączam nalewkę z owoców i osadów np za pomocą gazy kuchennej. Przelewam do czystych butelek i zakręcam. Odstawiam nalewkę z aronii na okres 4-6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka nabiera szlachetnego smaku i aromatu. Po tym czasie możesz powtórzyć odsączanie na gazie w celu otrzymania klarownej nalewki. Im dłużej trunek leżakuje, tym jest lepszy. Moja najstarsza nalewka z wiśni ma obecnie 8 lat 🙂

Wskazówki.

Owoców aronii nie wyrzucam. Idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów. Możesz je zblenderować i użyć jako składnik farszu na naleśniki.

Nalewka z aronii posiada bardzo dużo witaminy P. Zalecą się ją pić z umiarem w celu regulacji ciśnienia krwi.

Nalewka ma około 25%-30% alkoholu, więc ma idealną moc. Jeśli po okresie dojrzewania stwierdzsz, że jest za mocna lub z słaba, możesz dolać spirytusu, wódki lub przegotowanej i ostudzonej wody. Podobnie ze słodkością, śmiało można dosłądzać syropem cukrowym, a jeszcze lepiej miodem. Miód nadaje gęstości oraz szlachetnego smaku.

13 thoughts on “Nalewka z aronii

    1. Teoretycznie można, ale lepiej użyć słoja z metalową zakrętką. Nie wiadomo jak będzie oddziaływać plastik na opary alkocholu przez kilka miesięcy. Jak nie mam nakrętki do nietypowego i dużego słoika, to na wierzch daję papierowy ręcznik i na górę przecięty woreczek śmiadaniowy. Całość mocuję gumką recepturką. Może to nie idealne rozwiązanie, ale pewnie lepsze niż bezpośredni kontakt z plastikiem.

  1. Dzień dobry. Czy kolejność macerowania dla aronii ma znaczenie ? W pierwszej kolejności cukier, później alkohol ? Do różnych nalewek stosuje macerowania alkoholem w pierwszej kolejności. Naleweczkę z aronii będę robił pierwszy raz. Pozdrawiam

    1. Można najpierw zalać alkoholem. Proszę jednak pamiętać by najpierw wymieszać spirytus z wodą, aby za mocny alkohol nie poparzył aronii.
      Ja posypuję najpierw cukrem, aby wydobyć szybciej sok z owoców aronii.

  2. Po 2 miesiącach poszła do butelek 😜 teraz niech odczeka swoje kolejne min 4 miesiące (8,5l)
    Dzięki śliczne.

    __ania-gotuje.pl:
    Proszę bardzo 🙂

  3. Czy nalewka wyjdzie, jeżeli zamiast 1kg aronii użyłam 0,5kg ale dodałam pozostałe składniki zgodnie z przepisem?

    1. Magdo jeśli dodałaś połwę ilości aronii, to analogicznie trzeba było dać połwę pozostałych składników. Twoja nalewka będzie mało aromatyczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *