Czebureki bez mięsa.

3 min read
Czebureki wileńskie bez mięsa

Czebureki są w mojej rodzinie od wielu lat, a to za sprawą rodziny, która zamieszkuje okolice Wilna. Za każdym razem gdy jedziemy ich odwiedzić, prosimy o to, by zrobili nam prawdziwe wileńskie Czebureki. Oryginalnie robi się je z mięsem w środku. Tym razem przygotowałam je z ruskim farszem oraz pomidorami. Samo ciasto jest tak pyszne, że naprawdę można je jeść praktycznie z każdym nadzieniem.

Czebureki wileński to danie bardzo, bardzo syte, zresztą jak większość dań pochodzących z tamtych terenów. Przynajmniej ja miałam okazję się z takimi poznać. Jednak mimo, że za taką kuchnią nie przepadam , uwierzcie, że w centralnej Polsce jedzą o wiele mniej kalorycznie i tłusto, Czebureki podbiły moje serce. W tym przepisie postaram się je trochę odchudzić. Oczywiście wersja z mięsem jest pyszna, ale czasami warto poeksperymentować tym bardziej, że pierogi ruskie lubi chyba każdy z nas.

Składniki na ciasto:

  • 15 dag tłustego twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • odrobina octu

Składniki na farsz ruski:

  • kostka twarogu tłusty lub półtłusty (250 g )
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • cebula
  • pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • suszone pomidory z zalewy olejowej około 6 sztuk
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Zobacz jak wykonać Czebureki:

Krok 1. Przygotowuję ciasto.

Mąkę wsypuję do miski. Twaróg przeciskam przez praskę i dodaje do mąki. Dodaje sól i jajka. Sodę umieszczam na dużej łyżce i gaszę ją odrobiną octu. Dodaje do ciasta.

Zagniatam gładkie ciasto. Jeśli na tym etapie mam problem aby składniki połączyły się ze sobą, dodaję ze dwie łyżki śmietany 18%.
Ciasto wyrabiam aż stanie się gładkie, następnie dzielę na części i przenoszę na stolnicę. Wałkuję i z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka (np.za pomocą dużego kubka lub miseczki).

Krok 2. Przygotowuję farsz.

Farsz: ziemniaki rozgniatam zaraz po ugotowaniu lub przepuszczam przez praskę. Twaróg również przepuszczam przez praskę i łącze z ziemniakami. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju, ma być szklista, miękka ale nie brązowa. Dodaję ją do farszu wraz z pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi (dodałam również nieco oleju spod suszonych pomidorów dla lepszego smaku). Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszaniną ziół .

Krok 3. Robię i smażę Czebureki.

Na wyciętym kołku układam farsz, dość sporo, zlepiam brzegi dociskam je za pomocą widelca, tworząc pierogi. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę pierogi z obu stron na złoty kolor.

PS. Czebureki można podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *