Pączki z mascarpone

3 min read
pączki z mascarpone

Poznaj mój sprawdzony przepis na pączki z mascarpone, które mają zdecydowanie kilka ważnych zalet. Przede wszystkim są pyszne oraz bardzo szybkie i proste do przygotowania. Zrobienie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a dobrze zabezpieczone przed wyschnięciem są również bardzo smaczne na drugi dzień. Pączusie te ze względu na niewielki rozmiar są wprost wymarzone do dziecięcej rączki. Można je również spakować dla dziecka na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki na pączki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to 250 ml.

  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa)
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu aby pączki nie chłonęły tłuszczu
  • 2 łyżki śmietany 18%

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Zobacz jak zrobić pyszne pączki z mascarpone.

Samo wykonanie ciasta na pączki, jak wspomniałam na wstępie, jest oczywiście banalnie proste. Wykonasz je z pewnością w kilkanaście minut.

Krok 1. Łączę składniki na ciasto.

Na zdjęciu gęste ciasto na pączki z mascarpone.

Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej po kolei wrzucam do miski i miksuję za pomocą miksera. Oczywiście dobrze na początku mąkę przesiać przez sitko i dobrze połączyć z proszkiem do pieczenia, tak aby równomiernie się rozłożył w cieście. Zapewni to ładny, okrągły wygląd naszym pączusiom.

Krok 2. Formuję i smażę pączusie.

W rondelku rozgrzewam olej (lub olej z dodatkiem smalcu). Za pomocą rąk zwilżonych w oleju, formuję z ciasta pączusie (możemy też za pomocą łyżki lecz również zwilżamy ją w oleju, ciasto jest gęste więc dzięki temu będzie się mniej lepić i lepiej formować) i wrzucamy je na rozgrzany olej.

smażenie pączków

Olej nie może być oczywiście zbyt gorący, po jego rozgrzaniu należy zmniejszyć temperaturę, ponieważ pączki będą się paliły na zewnątrz, a jednocześnie będą surowe w środku.

pączki usmażone na rumiano

Pączki smażę z każdej strony aż będą złociste. Trzeba pilnować, przewracać i uważać bo chętnie same się przewracają.

Krok 3. Odsączam pączki i posypuję cukrem pudrem.

odsączanie pączków

Po wyjęciu, oczywiście osuszam pączki na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu obtaczam w cukrze pudrze.

pączusie z mascarpone
Na zdjęciu pączki z mascarpone obsypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *