Jabłka prażone do słoików

4 min read
jabłka prażone do słoików

Jesień to najlepszy czas na zrobienie pysznych jabłek prażonych do słoików na zimę bez pasteryzowania. Idealnie sprawdzą się jako nadzienie do: szarlotki, naleśników, zapiekanego ryżu i pozostałych deserów. Zimową porą wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się smakiem owoców.

Jabłka są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Ten wspaniały owoc właśnie dojrzewa na drzewach. Zawsze jesienią robię duży zapas jabłek prażonych, które potem przez całą zimę sukcesywnie zużywam do takich przepisów jak szarlotka, drożdżówka czy naleśniki, placki lub ryż pieczony z jabłkami.
Do zrobienia jabłek prażonych możemy użyć każdej odmiany tych owoców. Oczywiście najlepsze jabłka to takie, które zerwiemy prosto z naszego sadu. Mamy wówczas pewność, że nie były pryskane chemią. Z własnego doświadczenia dodam, że warto wybierać lekko kwaśne i twarde odmiany jabłek.

Zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Jedyne co można zmodyfikować, to ilość cukru. Do odmian bardziej kwaśnych jak antonówki możemy dać nieco więcej cukru.

Jabłka prażone – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 85 kcal w 100 g. Na każdy 1 kg obranych jabłek przygotuj 2 słoiki o pojemności 500 ml.

  • 2 kg jabłek obranych ze skórki, pozbawionych gniazda nasiennego i pokrojonych w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru (do kwaśnych odmian możesz dać 6)
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki wody (125 ml)

Bardzo dobre jest również połączenie jabłek oraz gruszek. Dodaję w proporcji 1/3 masy gruszek oraz 2/3 masy jabłek.

na zdjęciu jabłka prażone w słoikach na zimę

Sposób wykonania jabłek prażonych do słoików

Do przygotowania jabłek prażonych potrzebować będziemy przede wszystkim: noża i deski o krojenia, miski, garnka z szerokim dnem. Jeśli chcesz, możesz też użyć blendera lub miksera do rozdrobnienia masy jabłecznej. Przygotuj też czyste i wyparzone słoiki oraz nakrętki. Mniejsze ilości myję zazwyczaj ręcznie, a większe w zmywarce do naczyń. Wyparzam najczęściej w piekarniku. Wstawiam do nagrzanego do około 110 stopni C piekarnika i pasteryzuję z termoobiegiem w około 110 stopni C przez około 5 minut. Możesz też w tradycyjny sposób polać słoiki oraz nakrętki wrzątkiem.

Krok 1. Przygotowuję jabłka

Jabłka (przed obraniem w ilości około 2,4 kg po obraniu 2 kg) myję i obieram ze skórki. Odkrawam także ewentualne obicia. Kroję na pół oraz ćwiartki i pozbawiam też gniazd nasiennych. Następnie kroję w sporą kostkę około 1 – 2 cm. Pokrojone jabłka wrzucam do miski i skrapiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, żeby nie ciemniały. Posypuję także cukrem oraz cukrem waniliowym.

na zdjęciu pokrojone jabłka i oprószone cukrem

Krok 2. Smażę jabłka

Na dno garnka z grubym dnem wlewam pół szklanki zimnej wody i wrzucam 2/3 ilości pokrojonych w kostkę jabłek.

Całość smażę na niedużym ogniu do momentu, aż zacznie delikatnie bulgotać. Oczywiście smażenie jabłek przeprowadzam na wolnym ogniu. Cały czas mieszam, aby nie przywarły do dna.

na zdjęciu pulpa z jabłek

Po około 20 minutach smażenia jabłka blenderuję. Proces blenderowanie możesz pominąć lub użyć miksera. Do powstałego musu wrzucam pozostałą 1/3 porcji pokrojonych w kostkę jabłek. Jeśli lubisz, to w tym momencie możesz też dodać pół łyżeczki cynamonu lub szczyptę sproszkowanego: imbiru, kardamonu, goździków. Prażę na niedużym ogniu przez kolejne 10 – 15 minut.

na zdjęciu gotowa pulpa z jabłek

Cząstki jabłek powinny być miękkie, ale muszą zachować swój kształt. Tak jak na zdjęciu załączonym powyżej. Po tym czasie wrzący mus przekładam do wymytych i wyparzonych przed chwilą słoików o pojemności około 0,5 litra. U góry zostawiam około 1 cm wolnej powierzchni. Ranty słoików wycieram do suchego za pomocą ręcznika papierowego i zakręcam czystymi, wyparzonymi i suchymi zakrętkami.

Tak przygotowane słoiki odwracam do góry dnem i otulam ręcznikiem lub kocem, aby wolniej traciły ciepło. Po wystudzeniu sprawdzam, czy wieczko słoika jest wklęsłe. Jeśli tak, nie ma sensu dodatkowa pasteryzacja, a nasze jabłka prażone spokojnie przetrwają całą zimę.

Zobacz koniecznie gdzie dodać jabłka prażone:

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

klasyczna szarlotka na kruchym cieście.

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.