Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

3 min read
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to wspaniała propozycja na lekki obiad lub urozmaiconą kolację. Po świątecznym przejedzeniu i diecie bogatej w produkty mięsne, taka mała odskocznia od ciężkostrawnych potraw. Przy okazji danie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, dlatego przy okazji możemy odpocząć od kuchni. Zapiekankę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml.

  • 300 g ryżu – najlepiej sypki, który się nie skleja np. Basmati
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • łyżka masła
  • odrobina soli

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka szczypt cukru waniliowego
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Sposób wykonania ryżu zapiekanego z jabłkami, cynamonem i śmietaną.

Do garnka wlewam 2 szklanki mleka oraz 1 szklankę wody i delikatnie solę (około 2 szczypty soli). Gotuję mleko z wodą. Gdy się zagotuje, wsypuję 300g ryżu i od razu mieszam by nie przywarł do dna garnka. Zmniejszam ogień i gotuję na bardzo małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Jeśli mamy ryż w torebkach, należy woreczki rozciąć, a ryż z nich wysypać prosto do mleka z wodą. Garnek z ryżem przykrywam przykrywką i gotuję około 15 minut. Należy oczywiście cały czas pilnować, aby się nie przypalił. Podane proporcje są idealne, aby uzyskać miękki ryż. Jednak jeśli zauważmy, że ryż jest jeszcze lekko twardy i wchłonął już całe mleko, należy dolać jeszcze około 1/4 czy pół szklanki.

Przygotowuję masę jabłkową.

1,5 kg jabłek dokładnie myję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Tak przygotowane jabłka umieszczam w garnku z szerokim dnem, ustawiam palnik na małym ogniu i prażę jabłka przez 15 minut. Jabłka trzeba oczywiście dość często mieszać, aby się nie przypaliły. Po tym czasie do jabłek dodaję 3 łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu i prażę jeszcze chwilkę na troszkę większym ogniu. Po około 5 minutach masa jabłkowa jest już gotowa. Do tej zapiekanki możemy też użyć gotowych jabłek ze słoika. Zawsze na jesień robię kilkanaście takich słoików. Są to jabłka duszone z cukrem, więc dodaję tylko cynamon i jabłka są gotowe.

Piekę ryż z jabłkami w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie żaroodporne o wielkości około 20cm x30cm smaruję masłem. Do ugotowanego ryżu wlewam śmietankę 30% i oczywiście dokładnie mieszam. Połowę ryżu wykładam na dno naczynia żaroodpornego. Masę jabłkową wykładam na ryż i przykrywam pozostałą ilością ryżu. Wierzchnią warstwę ryżu smaruję cieniutką warstwą śmietany 18% i posypuję kilkoma szczyptami cukru waniliowego.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekę około 30 minuty.

ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Ryż możemy podawać od razu po upieczeniu, na ciepło ze śmietaną 18% lub serkiem homogenizowanym. Możemy go również jeść na zimno, wówczas kroi się prawie jak ciasto. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *