Sernik tradycyjny

3 min read
prawdziwy sernik tradycyjny

Poznaj stary przepis na sernik tradycyjny z prawdziwego twarogu dwukrotnie mielonego. Piekę go od lat na każda okazję i za każdym razem wychodzi idealny. Sernik pięknie wyrasta. Jest wilgotny i puszysty. Smakuje jak u mamy. Zobacz jak przygotować stary, polski sernik tradycyjny.

Składniki:

Wszystkie składniki muszą być oczywiście w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej). Podane proporcje składników są na tortownicę o średnicy 24-26cm lub na dużą blachę o wymiarach 24cm x 24cm lub 26cm x 26cm lub 22cm x 30cm. Kaloryczność sernika: około 200 kcal / 100g.

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego (należy go zmielić minimum 2-krotnie)
  • 175g cukru (jeśli robisz sernik bez polewy czekoladowej to możesz dać 200g cukru)
  • 200g masła ekstra82%
  • 5 średnich jajek
  • 5 kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Dodatkowo jeśli lubisz rodzynki (1 garść) oraz skórkę pomarańczy.

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady
  • 100 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 porcje tradycyjnego sernika
porcja prawdziwego sernika w tle cała blacha ciasta
sernik tradycyjny i cała blacha ciasta

Zobacz jak zrobić sernik tradycyjny.

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego mielę minimum dwukrotnie w maszynce. Dzięki temu staje się przede wszystkim delikatny i aksamitnie gładki.

mielenie twarogu na sernik

Oddzielam białka od żółtek. W dużej misce za pomocą miksera ucieram 200g masła z 175g cukru, aż do momentu powstania jednolitej masy. Do masy dodaję 5 żółtek, 5 kropel aromatu waniliowego i całość miksuję około 5 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodaję zmielony twaróg.

dodaję zmielony twaróg do masy

Pod koniec wsypuję 1 łyżkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość miksuję do połączenia składników.

Jeśli lubisz, możesz dodać do masy sernikowej ulubione bakalie. Ja dodałam rodzynki. Całość mieszam za pomocą łyżki.

gotowa masa twarogowa z rodzynkami

5 białek wraz z małą szczyptą soli ubijam za pomocą miksera na najwyższych obrotach na sztywna pianę. Nie ubijam za długo, aby nie zniszczyć puszystej piany z pęcherzyków powietrza. Masę z białek dodaję oczywiście stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszam każdą porcję za pomocą szpatułki / rózgi kuchennej.

Piekę sernik.

masa sernika wyłożona na blaszce do pieczenia

Blaszkę o wymiarach około 24cm x 24cm wykładam papierem do pieczenia. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C. Tortownicę z masą sernika wkładam do nagrzanego piekarnika na półeczkę poniżej środkowej, aby góra nie spiekła się za bardzo. Sernik tradycyjny piekę przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni C grzałki góra i dół, bez termoobiegu. Sernik pięknie wyrasta podczas pieczenie, po upieczeniu lekko osiada, ale tak ma być. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i studzę ciasto około godziny czasu w lekko uchylonym piekarniku (w drzwiczki wkładam np kuchenna ściereczkę). Po ostudzeniu zdejmuję boki tortownicy / blaszki i delikatnie usuwam papier do pieczenia. Sernik przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenie i odparowania.

Sernik jest już w zasadzie gotowy. Zalecam jednak udekorować go masą czekoladową, która nada przede wszystkim pięknego wyglądu i niezapomnianego smaku.

Przygotowuję polewę mleczną.

Do garnuszka wlewam 100 ml śmietanki 36%. Podgrzewam na małym ogniu i dodaję połamane 100g połamanej w kostki czekolady. Zdejmuję z ognia i całość mieszam, aż uzyskam jednolitą masę polewy czekoladowej. Masę czekoladową odstawiam do ostudzenia.

1 porcja tradycyjnego sernika
2 porcje tradycyjnego sernika z prawdziwego twarogu

Gdy masa czekoladowa ostygnie, polewam nią sernik. Ostudzony sernik przechowuję oczywiście w lodówce. Sernik tradycyjny z pewnością najpyszniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Smacznego.

Zobacz także:

2 thoughts on “Sernik tradycyjny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *